, , ,

Έρευνα: Οι γυναίκες που εργάζονται έχουν μικρότερη εξασθένιση της μνήμης μεγαλώνοντας

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που είχαν αμειβόμενη εργασία παρουσιάζουν μικρότερη έκπτωση στις γνωστικές τους λειτουργίες και συγκεκριμένα στη μνήμη τους. Αυτό οφείλεται στο

Έρευνα: Οι γυναίκες με αμειβόμενη εργασία έχουν μικρότερη έκπτωση της μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που είχαν αμειβόμενη εργασία παρουσιάζουν μικρότερη έκπτωση στις γνωστικές τους λειτουργίες και συγκεκριμένα στη μνήμη τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αμειβόμενη εργασία προσφέρει πνευματική διέγερση, οικονομικά οφέλη και κοινωνικές συνδέσεις που μπορούν να περιορίσουν την έκπτωση στη μνήμη καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν.

Η Ελίζαμπεθ Μέιντα, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δήλωσε πως ο χρόνος που περνά μια γυναίκα ως εργαζόμενη βοηθά στην ουσία στη διατήρηση των γνωστικών της ικανοτήτων. Αυτή η συσχέτιση είναι που τελικά προλαμβάνει την έκπτωση μνήμης στην μετέπειτα ζωή και φυσικά κυρίως στην τρίτη ηλικία.

Advertisment

Η έρευνα χρησιμοποίησε ένα μεγάλο δείγμα 6.300 γυναικών από τις ΗΠΑ που ήταν γεννημένες από το 1935 μέχρι το 1956 και στην αρχή της έρευνα ήταν περίπου 50 ετών. Κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών – από το 1995 μέχρι το 2016 – τους χορηγήθηκαν τακτικά γνωστικά τεστ. Τους ζητούταν να ανακαλέσουν λίστες λέξεων, για παράδειγμα, και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκπτωση της μνήμης σε γυναίκες 60-70 ετών ήταν ταχύτερη κατά 61% όταν δεν δούλευαν σε σύγκριση με εκείνες που εργάζονταν όταν ήταν νεότερες. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια τόσο για όσες ήταν μητέρες, όσο και για όσες δεν ήταν.

«Αν και τα δεδομένα δεν μας δίνουν πληροφορίες για την σχέση της εργασίας με το Αλτσχάιμερ, συμβάλλουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου μας και πώς να τη διατηρήσουμε… Τα πρώιμα αυτά ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στήριξης της προσπάθειας αύξησης του αριθμού των γυναικών στο εργατικό δυναμικό», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Γιάνα Βόιγκ.

Advertisment

Η αμειβόμενη εργασία λοιπόν πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα που έχει στην καθημερινότητά μας, έχει και μακροχρόνια οφέλη για την υγεία μας. Άλλωστε, υπάρχουν και πρότερες έρευνες, οι οποίες αναφέρουν πως η αφοσίωση σε κάτι μπορεί να προλάβει την αποδυνάμωση των γνωστικών λειτουργιών, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Πηγή: edition.cnn.com/2019/07/16/health/women-jobs-memory-loss-study-trnd/index.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση