Τα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού αυξάνουν συνεχώς στις διάφορες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, ένα μέτρο της κυβέρνησης της Γροιλανδιάς προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη και αφορά την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ. Το παραπάνω μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή στην πρωτεύουσα Νοούκ και στην ευρύτερη περιοχή της και θα διαρκέσει όσο διαρκούν και τα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία των πολιτών από την νέα πανδημία.

Αυξημένα ποσοστά παιδικής κακοποίησης στη Γροιλανδία

Πώς, όμως, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας αποφάσισε να προβεί στη συγκεκριμένη απαγόρευση; Η βαθύτερη αιτία είναι η προσπάθεια μείωσης των περιστατικών βίας, καθώς τα σχολεία παραμένουν από τη Δευτέρα κλειστά και τα παιδιά περνούν όλον τον το χρόνο τους στο σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γροιλανδία σχεδόν ένα στους τρεις ενήλικες έχει βιώσει την σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική του ηλικία. Το δραματικό ποσοστό των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με την τόσο τραυματική αυτή εμπειρία σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών και την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, στο αχανές νησί της Αρκτικής υπάρχει σοβαρή άγνοια για τα δικαιώματα των παιδιών.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης

Συνεπώς, η απόφαση για την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ δε συνδέεται μόνο με την προστασία των πολιτών από τη νέα πανδημία. Όπως επισημαίνει και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γροιλανδίας, Κιμ Μίλσεν, στην ανακοίνωσή του: «Σε μια τέτοια τόσο ιδιαίτερη κατάσταση, οφείλουμε να λάβουμε πολλές προφυλάξεις για να αποτρέψουμε τη μόλυνση. Ωστόσο, η ουσία της απόφασής μου είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά, που πρέπει να έχουν ένα ασφαλές σπιτικό».

Η υπουργός Υγείας της Γροιλανδίας, Μάρτα Αμπελσεν, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι οι φόβοι για την ασφάλεια των παιδιών στο σπίτι τους κάθε άλλο παρά αβάσιμοι είναι. Συγκεκριμένα είπε:«Δυστυχώς, στη Νουούκ, έχουμε δει περισσότερη ενδοοικογενειακή βία τις τελευταίες εβδομάδες»

Μέτρα για την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Από τις 28 Μαρτίου βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ και η κυβέρνηση ευελπιστεί πως το μέτρο, που θα εφαρμόζεται μέχρι και τις 15 Απριλίου, θα συμβάλλει στη μείωση της ενδοοικογενειακής βίας. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής η Γροιλανδία έχει στο ενεργητικό της 10 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού και δύο περιπτώσεις πλήρους ίασης των ασθενών.

Για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων στους εξωτερικούς χώρους έχουν απαγορευτεί, όπως και η αεροπορική σύνδεση. Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης τονίζεται, επίσης, πως το μέτρο απαγόρευσης της πώλησης αλκοόλ αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα και στον περιορισμό της πανδημίας καθώς «οι άνθρωποι έχουν λιγότερη συναίσθηση του κινδύνου μετάδοσης όταν καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε