, ,

6 αιθέρια έλαια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης

Τα αιθέρια έλαια είναι μια δημοφιλής φυσική επιλογή θεραπείας, κυρίως συμπληρωματική. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να ανακουφιστούν από τη ρινική συμφόρηση. Ο ευκάλυπτος

6 αιθέρια έλαια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης

Τα αιθέρια έλαια είναι μια δημοφιλής φυσική επιλογή θεραπείας, κυρίως συμπληρωματική. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να ανακουφιστούν από τη ρινική συμφόρηση.

Ο ευκάλυπτος και η μέντα μάλιστα χρησιμοποιούνται ευρέως και δεν έχουν παρενέργειες. Βέβαια, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να στηρίζουν τη χρήση αιθέριων ελαίων για την ανακούφιση από την καταρροή. Εντούτοις, τα παρακάτω έλαια έχουν μόνο θετικές επιδράσεις.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: 7 τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο

6 αιθέρια έλαια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης

Μινθέλαιο

Πολλοί είναι εκείνοι που ανακουφίζονται όταν εισπνέουν μινθέλαιο. Αυτό οφείλεται στην δροσιστική του επίδραση. Το μινθέλαιο περιέχει μενθόλη. Αυτό το συστατικό επηρεάζει τους βλεννογόνους υποδοχείς της μύτης και βοηθά να ανοίξει η αναπνευστική οδός.

Έλαιο ευκαλύπτου

Πολλά φαρμακευτικά αποσυμφορητικά προϊόντα περιέχουν έλαιο ευκαλύπτου. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το έλαιο ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και του βήχα, συμπεριλαμβανομένης της ρινικής συμφόρησης και της καταρροής.

Advertisment

Έρευνες μέχρι σήμερα έχουν πράγματι αποδείξει ότι ένα συστατικό του ευκαλύπτου, η κινεόλη, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας: τον πονοκέφαλο, την συμφόρηση και την καταρροή.

Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο αυτό βελτιώνει την ρινική συμφόρηση καταπολεμώντας δύο πιθανές αιτίες: τα βακτήρια και τους ιούς. Μπορεί επίσης να μειώσει τις φλεγμονές, που σημαίνει ότι καταπραΰνει από το πρήξιμο της μύτης.

Έλαιο ρίγανης

Το έλαιο ρίγανης βοηθά στην ανάκαμψη του ασθενή από ιγμορίτιδα, καταπολεμώντας τα βακτήρια. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η καρβακρόλη, ένα συστατικό του ελαίου, καταστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Έλαιο λεβάντας

Το έλαιο λεβάντας βελτιώνει τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης μειώνοντας τον πόνο και το πρήξιμο. Περιλαμβάνει επίσης χαλαρωτικές ιδιότητες που μας βοηθούν να κοιμηθούμε σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης.

Έλαιο δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο είναι ένα ακόμα αντιφλεγμονώδες αιθέριο έλαιο που ανακουφίζει από την πρησμένη ρινική οδό. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και βοηθά στη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115001033#bib42

tisserandinstitute.org/learn-more/kids-inhalation-safety/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27178264

onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1097/00005537-200404000-00027

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22044355

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26247152

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση