Ο δείκτης R χρησιμοποιείται από τους επιδημιολόγους ως μονάδα που μετρά την ικανότητα μιας νόσου να διαδοθεί στους ανθρώπους.

Αν ο δείκτης R είναι πάνω από το 1, αυτό δείχνει ότι υπάρχει εκθετική αύξηση της νόσου και όσο πιο πάνω από τη μονάδα βρίσκεται τόσο μεγαλύτερη είναι και η έξαρση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης R δείχνει το μέσο όρο των νέων ατόμων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν ήδη ασθενή. Όταν ο δείκτης είναι κάτω από το 1, σημαίνει ότι η επιδημία υποχωρεί και αν παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο, τελικά, θα εξαφανιστεί.

Μέχρι πρόσφατα, ο δείκτης αυτός ήταν άγνωστος στον περισσότερο κόσμο. Με την εμφάνιση του κορονοϊού, όμως, ο δείκτης R έγινε ευρέως γνωστός, μια και ακούμε συχνά να αναφέρεται σε αυτόν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που κάνει για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι, στην περίπτωση του κορονοϊού και πριν ληφθούν μέτρα περιορισμού, ο δείκτης R βρισκόταν μεταξύ 2,5 και 3. Να σημειωθεί ότι η ιλαρά έχει δείκτη R 15!

H μέτρηση του δείκτη R δεν είναι και τόσο απλή διαδικασία. Θεωρητικά, μπορεί να υπολογιστεί με ένα πολύ καλό σύστημα τεστ για τον κορονοϊό και με την ιχνηλάτηση των επαφών, κάτι που θα έδειχνε σε τι ποσοστό τα κρούσματα μεταδίδουν τον ιό σε κάποιον άλλο. Στην περίπτωση όμως των χωρών που βρίσκονται ήδη μέσα στην επιδημία, δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος.

Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται μαθηματικά μοντέλα που στηρίζονται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και θανάτων και σε προσομειώσεις του πώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα επηρεάσουν τη μετάδοση του ιού.

Τα αποτελέσματα των διαφόρων μεθόδων για τον υπολογισμό του δείκτη R δεν φαίνεται να είναι και τόσο αξιόπιστα, καθώς διαφορετικές μέθοδοι βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα, όπως συνέβη με τις μετρήσεις του Imperial College του Λονδίνου και του London School of Hygiene and Tropical Medicine. Παρά τις όποιες ατέλειές του, ο δείκτης R είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για να υπολογίσουμε τη διάδοση της νόσου, οπότε και θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται από τους επιστήμονες καθώς αίρονται σταδιακά, τα μέτρα του lockdown.

Στη Δανία, για παράδειγμα, ο δείκτης R, αν και παραμένει κάτω από το 1, ωστόσο, με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, αυξήθηκε από 0,6 σε 0,9. Η συνεχής παρακολούθηση του δείκτη R, θα βοηθήσει ώστε, να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα, όταν ο δείκτης ανεβαίνει, για να αποφευχθεί μια νέα πανδημία. Όταν στο μέλλον βρεθεί και παρασκευαστεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, τότε ο δείκτης R αναμένεται ότι θα κατέβει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε