Ευαίσθητα νύχια; Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα

Συχνά, τα νύχια γίνονται εύθραυστα, με αποτέλεσμα να σπάνε ή να ξεφλουδίζουν.

Ευαίσθητα νύχια; Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα

Τα νύχια είναι κερατοειδείς αποφύσεις που βρίσκονται στις άκρες των δακτύλων των περισσότερων ζώων ενώ στους ανθρώπους, τα πρωτεύοντα και μερικά άλλα θηλαστικά, βρίσκονται στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.

Αποτελούνται από μια σκληρή πρωτεΐνη, την κερατίνη και αναπτύσσονται από τη ρίζα τους που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Συχνά, τα νύχια γίνονται εύθραυστα, με αποτέλεσμα να σπάνε ή να ξεφλουδίζουν. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι άλλοτε παθολογικοί και άλλοτε όχι.

Advertisment

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα των νυχιών είναι οι παρακάτω:

1. Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων

Αν η διατροφή σας δεν είναι σωστή, αργά ή γρήγορα θα παρουσιαστούν προβλήματα στην υγεία. Η κακή διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τα νύχια σας σπάνε. Οι βιταμίνες Α, Β, C, σίδηρος, κάλιο και ασβέστιο, δεν θα πρέπει να λείπουν από τον οργανισμό σας. Επίσης, η κατανάλωση πρωτεΐνης θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί η κερατίνη στα νύχια σας.

2. Έλλειψη σιδήρου

Αν στα νύχια σας παρατηρήσετε βαθουλώματα, είναι πιθανόν να έχετε χαμηλό σίδηρο στο αίμα σας. Ο σίδηρος μεταξύ πολλών άλλων είναι απαραίτητος και για τη μήτρα των νυχιών.

3. Τα νύχια σας είναι αφυδατωμένα

Αν πλένετε πολύ τακτικά τα χέρια σας και χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα, τότε το δέρμα και τα νύχια σας κινδυνεύουν από αφυδάτωση. Η χρήση κρέμας χεριών είναι απαραίτητη αλλά και ένα λάδι για τα νύχια με βιταμίνες, θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν την υγρασία τους, να αναπτυχθούν και να ενδυναμωθούν.

Advertisment

4. Πληκτρολογείτε πολλές ώρες την ημέρα

Έστω και αν είναι κοντά τα νύχια σας, η συνεχής επαφή τους με το πληκτρολόγιο τα αποδυναμώνει και μπορεί να τους προκαλέσει σπάσιμο και ξεφλούδισμα. Προσπαθείστε να μην τα χτυπάτε δυνατά στο πληκτρολόγιο και ακόμη καλύτερα, πληκτρολογήστε με τις ρώγες των δακτύλων σας.

5. Τα βάφετε συνέχεια

Τα βερνίκια των νυχιών δεν είναι και τόσο αθώα αφού περιέχουν συστατικά που αφυδατώνουν και ξηραίνουν τα νύχια σας. Μην αφήνετε το βερνίκι περισσότερο από πέντε μέρες πάνω στα νύχια σας και αφήστε τα – αφού το αφαιρέσετε – για λίγο χωρίς να τα βάψετε.

6. Χρησιμοποιείτε ασετόν

Όλα τα ξεβαφτικά νυχιών όπως και το ασετόν αφυδατώνουν τα νύχια, αφού τους αφαιρούν τα φυσικά τους έλαια. Κάντε όσο μπορείτε περιορισμένη χρήση.

7. Κόβετε τα «πετσάκια» στα νύχια

Τα πετσάκια είναι δέρμα που βρίσκεται στη βάση του νυχιού και δρα προστατευτικά ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα σας. Καθώς τα αφαιρείτε, κινδυνεύετε από πιθανές μολύνσεις. Καλύτερα είναι να τα σπρώχνετε προς τα πίσω και όχι να τα κόβετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους
Γαλλία | Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση