Τα παρασιτικά σκουλήκια κρατούν πίσω την ανθρώπινη εξέλιξη. Να πώς μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος (βίντεο)

Τα παρασιτικά σκουλήκια υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, προκαλώντας ασθένειες που περιορίζουν τις ανθρώπινες δυνατότητες. Ωστόσο, σήμερα, μια αποτελεσματική θεραπεία ενάντιά τους απαιτεί μόνο

Τα παρασιτικά σκουλήκια κρατούν πίσω την ανθρώπινη εξέλιξη. Να πώς μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος (βίντεο)
Τα παρασιτικά σκουλήκια υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, προκαλώντας ασθένειες που περιορίζουν τις ανθρώπινες δυνατότητες. Ωστόσο, σήμερα, μια αποτελεσματική θεραπεία ενάντιά τους απαιτεί μόνο λίγα χάπια, χορηγούμενα μία με δύο φορές ετησίως. Με 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους να κινδυνεύουν από λοιμώξεις, η Έλλεν Άγκλερ και η ομάδα της από το END Fund, οραματίζονται έναν κόσμο χωρίς τέτοιου είδους ασθένειες προερχόμενες από τα σκουλήκια. Μάθετε για το πώς σκοπεύουν να μειώσουν το κόστος θεραπείας, να ενισχύσουν την πρόληψη, να στηρίξουν τις κυβερνήσεις και να ενθαρρύνουν τις τοπικές αρχές. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο αποτελεί μέρος του The Audacious Project, μια πρωτοβουλία της TED να εμπνεύσει και να χρηματοδοτήσει την παγκόσμια αλλαγή. (Αφήγηση από την Άμα Άντι-Ντάκο)
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

Αυτά είναι σκουλήκια. Όχι από αυτά που σέρνονται στο χώμα. Αυτοί είναι παρασιτικοί ασκαρίδες. Ζουν στο εσωτερικό του ανθρώπινου εντέρου. Το καθένα από αυτά μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά, ενώ ο λόγος που σε αυτό το βάζο βρίσκονται 200, είναι γιατί τόσα μπορεί κανείς να βρει συνήθως, στην κοιλιά ενός μόνο μολυσμένου παιδιού.

00:22
Οι μολύνσεις αυτές υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουν επηρεάσει εκβάσεις πολέμων, και παρεμποδίζουν την ανθρώπινη υγεία. Ασκαρίδα, αγκυλόστομα, τρίχουρος, σχιστοσωμίαση: μολύνσεις από είδη σαν αυτά, προκαλούν πόνο και δυσφορία. Απορροφούν θρεπτικές ουσίες και ενέργεια. Καθυστερούν τη σωματική και γνωστική ανάπτυξη.

Advertisment

00:40
Αν και τις περισσότερες φορές δεν είναι θανατηφόρα, παραδόξως, αυτό αποτελεί μέρος του προβλήματος. Σημαίνει πως πολλές χώρες, δεν έχουν δώσει προτεραιότητα στη θεραπεία τους. Αυτό έχει κοινωνικό κόστος: όσα παιδιά στερούνται αντιπαρασιτικής θεραπείας, έχουν χαμηλότερα ποσοστά σχολικής φοίτησης. Όσοι έχουν μεγαλώσει χωρίς αντιπαρασιτικά φάρμακα, στερούνται παραγωγικότητας και ισόβιων αποδοχών. Στην πραγματικότητα, τα εντερικά παράσιτα, περιορίζουν τις δυνατότητες.

01:04
Αυτή τη στιγμή 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως απειλούνται από σκουλήκια. Τα 600 εκατομμύρια βρίσκονται στην Αφρική. Για κάθε δολάριο που επενδύεται στον έλεγχο και την πρόληψη, οι αφρικανικές χώρες έχουν έως και 42 δολάρια οικονομικό όφελος.

01:18
Τα καλά νέα είναι πως η αποπαρασιτωση γίνεται εύκολα. Ένα έως τρία χάπια, μία με δύο φορές τον χρόνο, είναι αρκετά για να μηδενίσουν τα σκουλήκια ενός παιδιού και να εμποδίσουν τη μόλυνση να συνεχιστεί. Σε κοινωνίες με υψηλά ποσοστά σκουληκιών, η θεραπεία μπορεί να γίνει στο σχολείο. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη. Στην Αιθιοπία, αυτό γίνεται σε 20 εκατομμύρια παιδιά, και είναι ζήτημα εβδομάδων.

Advertisment

01:41
Ο κόσμος έχει κάνει τεράστια πρόοδο και χορηγεί αντιπαρασιτικά σε όσους τα χρειάζονται, και οι αφρικανικές κυβερνήσεις αποζητούν μεγαλύτερη επιτυχία. Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες τους.

01:51
Το END Fund θα συνεργαστεί με κυβερνήσεις στη δημιουργία ενός προγράμματος το οποίο θα μειώσει δραστικά το βάρος της παρασιτικής ασθένειας. Θα συνεργαστούν ώστε η πρόληψη και η θεραπεία να είναι προσιτές σε όλους. Το END Fund έχει μια τολμηρή ιδέα: πιστεύουν πως η γενιά μας θα εξαλείψει αυτές τις λοιμώξεις, μια για πάντα. Το κλειδί δεν είναι να δημιουργήσουμε απλά νέα προγράμματα αλλά να ενισχύσουμε τις προσπάθειες όσων προγραμμάτων διαμορφώνονται ήδη. Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η ασθένεια, το END Fund έχει εντοπίσει πέντε βασικούς τομείς προς βελτίωση.

02:23
Νούμερο ένα: Μείωση του κόστους θεραπείας. Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν αντιπαρασιτικά δωρεάν έτσι το END Fund δουλεύει με τους σωστούς συνεργάτες, για να οργανώσουν την παράδοση. Οι δωρεές φαρμάκων θα εξασφαλιστούν σε περισσότερους ευάλωτους πληθυσμούς. Πλέον τα έξοδα υπολογίζονται σε λιγότερα από 25 σεντ για κάθε παιδί ετησίως.

02:42
Νούμερο δύο: έμφαση στην πρόληψη. Προσκαλούμε σωστούς συνεργάτες να ενημερώσουν τις κοινότητες για τις εγκαταστάσεις υγιεινής και την υγιεινή έτσι ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά απέναντι στην πλύση χεριών και στη λεκάνη, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξανακολλήσουν την ασθένεια.

02:56
Νούμερο τρία: επένδυση στην καινοτομία. Το END Fund έχει επενδύσει στη θεραπεία παρουσιάζοντας καινοτόμες τεχνικές που εστιάζουν και θεραπεύουν τον άνθρωπο. Θα δοκιμάσουν νέες μεθόδους παράδοσης, θα στοχεύσουν εκεί όπου αναπτύσσονται τα παράσιτα και θα επηρεάσουν την αλλαγή συμπεριφοράς. Νούμερο τέσσερα: παρακολούθηση και αξιολόγηση. Το END Fund συλλέγει τακτικά λεπτομερή στοιχεία για όλα τα προγράμματα, ώστε να τα βοηθήσει να γίνονται ολοένα και καλύτερα.

03:21
Νούμερο πέντε: αύξηση τοπικής κυριότητας. Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, το END Fund δουλεύει με την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς για να ενθαρρύνει συγχρηματοδοτήσεις γα τις προσπάθειες κατά των παρασίτων. Συνεργαζόμαστε, επίσης, με αφρικανούς φιλανθρώπους και εταιρικούς ηγέτες ζητώντας τη στήριξή τους.

03:37
Δίνεται η ευκαιρία για συνεργασία και δημιουργία ενός νέου συστήματος υπέρ της εξάλειψης των ασθενειών για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. Μέρος των χρημάτων που χρειάζονται, πηγαίνουν απευθείας στην παράδοση των αντιπαρασιτικών σε κοινότητες που τα χρειάζονται αλλά και στη διευκόλυνση της μεταβίβασης των προγραμμάτων στους τοπικούς φορείς. Έτσι, θα δημιουργηθούν προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που θα είναι βιώσιμα στο μακρύ μέλλον. Αν αυτό το σχέδιο χρηματοδοτηθεί πλήρως για τα επόμενα έξι χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν αντιπαρασιτική θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες θα εμποδίσουν τη μετάδοση της λοίμωξης σε όλα τα επίπεδα. Μα κυρίως, οι άνθρωποι θα βιώσουν σημαντικές βελτιώσεις στην πνευματική, σωματική και κοινωνική τους υγεία.

04:20
Αρκεί να φανταστείτε τα πιθανά οφέλη όταν θα σταματήσουν οι άνθρωποι να ανησυχούν για αυτά, και θα μπορούν να καταβάλλουν περισσότερη ενέργεια σε αυτά. (Φωνές μαθητών) (Χειροκρότημα και τραγούδια) (Επευφημίες)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση