, ,

Διαβήτης: Πώς οι ζεστές μέρες επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα

Ο ζεστός καιρός μπορεί να επηρεάσει έντονα τα άτομα που ζουν με διαβήτη.

Διαβήτης: Πώς οι ζεστές μέρες επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα

Ο ζεστός καιρός μπορεί να επηρεάσει έντονα τα άτομα που ζουν με διαβήτη. Η ζέστη δεν επιδρά μόνο άμεσα στον οργανισμό τους, αλλά επηρεάζει και την φαρμακευτική αγωγή. Καθώς βρισκόμαστε ήδη στους θερμότερους μήνες του χρόνου, είναι σοφό να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλίσουμε ότι ο διαβήτης δεν θα μας εμποδίσει να απολαύσουμε το καλοκαίρι.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πάντα θα υπάρχουν στιγμές όπου δεν θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα πρέπει να μάθουμε μέσω εμπειρίας, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορούμε να λάβουμε ώστε να μειώσουμε αυτές τις φορές.

Advertisment

Πώς επηρεάζεται ο ζεστός καιρός από τον διαβήτη

Το περίπλοκο με αυτή τη σχέση είναι πως διαμεσολαβείται από τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Για κάποιον που διαφυλάσσει το ίδιο ποσοστό σωματικής άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το πιθανότερο είναι η ζέστη να προκαλέσει πιο συχνά αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Για κάποιον που ασκείται περισσότερο το καλοκαίρι, η ζέστη θα προκαλέσει πιο συχνά επεισόδια χαμηλής γλυκόζης στο αίμα, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Και οι δύο συνέπειες της ζέστης εμφανίζονται σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως ινσουλίνη.

Μια άλλη συνθήκη που μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της γλυκόζης είναι η αφυδάτωση, η οποία είναι συχνότερη φυσικά τώρα το καλοκαίρι. Η αφυδάτωση είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε σε έναν διαβητικό· η υψηλή γλυκόζη μπορεί να προκαλέσει κετοξέωση, αλλά και μειωμένη απορρόφηση της ινσουλίνης μέσω ενέσεων.

Πώς η ζέστη επηρεάζει τις προμήθειες ενός διαβητικού

Η ινσουλίνη και το γλυκαγόνο γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Αν η ινσουλίνη έχει αλλοιωθεί, τα επίπεδα της γλυκόζης ανεβαίνουν, πιθανώς σε επικίνδυνο βαθμό. Πώς μπορεί ένας διαβητικός να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ασφαλής και υγιής;

Advertisment

– Συνεχής έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα: Η προσαρμογή της ινσουλίνης εδώ μπορεί να βοηθήσει. Είναι σημαντική η καταγραφή των επιπέδων για κάποιες συνεχόμενες μέρες ώστε να παρατηρηθούν τυχόν ανωμαλίες στα επίπεδα. Αμέσως μετά, απαιτείται επαφή με τον γιατρό για αναπροσαρμογή των δόσεων.

– Επιμονή στην ενυδάτωση: Είναι τόσο αυτονόητο που το ξεχνάμε. Το νερό είναι βασικός παράγοντας για να βοηθήσουμε στη διατήρηση των υγιών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

– Διατήρηση της ινσουλίνης σε δροσερό μέρος: Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε δροσερή την ινσουλίνη. Μπορείτε να την μεταφέρετε μαζί σας σε δροσερά πακέτα. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να τοποθετήσετε την ινσουλίνη αμέσως μέσα σε πάγο. Αν παγώσει, η πρωτεΐνη θα διασπαστεί και δεν θα λειτουργήσει. Στην αγορά, κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα για να κουβαλάμε σωστά τα φάρμακα του διαβήτη.

– Βεβαιωθείτε ότι μεταφέρετε μαζί σας σε διακοπές και βόλτες ειδικά σνακς επειδή τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι απρόβλεπτα στον ζεστό καιρό. Έχετε υπόψη σας ότι και αυτά τα σνακ χρειάζεται να φυλάσσονται από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ώστε να μην αλλοιωθούν.

Πηγή:

diabetes.newlifeoutlook.com/diabetes-and-hot-weather

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση