,

Καφεΐνη: Πώς να την καταναλώσουμε με τον πιο υγιεινό και ασφαλή τρόπο

Ο καφές και το τσάι είναι τα δύο πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο και έχουν γίνει αναπόσπαστα κομμάτια της κουλτούρας μας. Και

Καφεΐνη: Πώς να την καταναλώσουμε με τον πιο υγιεινό και ασφαλή τρόπο

Ο καφές και το τσάι είναι τα δύο πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο και έχουν γίνει αναπόσπαστα κομμάτια της κουλτούρας μας. Και ναι, προσφέρουν και οφέλη στην υγεία μας, αλλά ελλοχεύουν και κίνδυνοι, αν δεν γνωρίζουμε τη σωστή τους χρήση.

Τα οφέλη του καφέ

Ο καφές έχει πάνω από 800 ουσίες, εκ των οποίων καφεΐνη και χλωρογενικό οξύ· υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που στηρίζουν τα θετικά οφέλη τους όπως την πρόληψη από αρκετές χρόνιες νόσους, όπως διαβήτη και λίπος στο ήπαρ. Επιπλέον, είναι αυτές οι ουσίες που προσδίδουν στον καφέ αυτή τη «γεμάτη» γεύση κάθε πρωί.

Advertisment

Η αρνητική πλευρά της καφεΐνης

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα ως προς την υπερβολική κατανάλωση καφέ, ειδικά αν ο οργανισμός σας μεταβολίζει αργά την καφεΐνη. Για παράδειγμα, η καούρα είναι μία συχνή παρενέργεια των μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα που υποδεικνύουν ότι όσοι περιλαμβάνουν τον καφέ στη διατροφή τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλούς λόγους, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των πιθανοτήτων συνδέεται με την μεταβαλλόμενη κινητικότητα στο έντερο ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης καφέ.

Καθώς ο καφές είναι διεγερτικός, συνεισφέρει στην ανάπτυξη ευερέθιστου εντέρου ή εντείνει περιστατικά διάρροιας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά από τα αγαπημένα μας ροφήματα καφέ περιέχουν ζάχαρη, κρέμες, πλήρες γάλα και πολλές φορές σιρόπι, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και ανισορροπία βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Advertisment

Πώς να καταναλώσουμε την καφεΐνη με υγιεινό τρόπο

Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε; Να αποφεύγουμε την καφεΐνη ή να πίνουμε και να ελπίζουμε για το καλύτερο; Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που χρειάζεται να ερευνήσουμε: Πόση πραγματικά καφεΐνη χρειαζόμαστε και πώς αυτή η καφεΐνη απορροφάται από το σώμα μας; Το κλειδί βρίσκεται σε μια φράση «η δοσολογία είναι που κάνει το δηλητήριο».

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χαμηλότερες δόσεις καφεΐνης ανά κάποια διαστήματα μέσα στη μέρα μπορούν να μας προσφέρουν όλα τα οφέλη της καφεΐνης που επιθυμούμε ενώ παράλληλα ελέγχουμε τις παρενέργειες που μπορεί να μας προκαλέσει η υψηλή δόση. Για παράδειγμα, είναι καλύτερα να λάβω 200 γραμμάρια καφεΐνης (περίπου 2 κούπες καφέ) κατά τη διάρκεια 6-7 ωρών μέσα στη μέρα παρά να πιω και τα 200 mg μέσα σε μία ώρα.

Επίσης, είναι καλύτερο να προτιμούμε και να καταναλώνουμε καφέ υψηλής ποιότητας. Αποφύγετε τα προϊόντα καφεΐνης που περιέχουν FODMAPs, αλλεργιογόνα, διάφορα συστατικά που ερεθίζουν το έντερο και τεχνητό χρώμα.

Πηγές:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27612937/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25355191/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29368182/

mindbodygreen.com/articles/healthy-caffeine-tips?

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση