,

Τι είναι οι ενοχές της εσωστρεφούς προσωπικότητας και πώς να τις καταπολεμήσουμε

Πώς να καταπολεμήσουμε τις ενοχές του εσωστρεφούς χαρακτήρα

Τι είναι οι ενοχές της εσωστρεφούς προσωπικότητας και πώς να τις καταπολεμήσουμε

Φανταστείτε ότι λάβατε μόλις μια πρόσκληση σε ένα δείπνο με φίλους – είστε κουρασμένοι και αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να χαλαρώσετε στο άνετο σπίτι σας με πιτζάμες και ένα καλό βιβλίο. Τι κάνετε;

Αν και κάποιοι απλώς θα αρνηθούν και θα απολαύσουν το βράδυ σπίτι τους, πολλοί εσωστρεφείς παλεύουν με το συναίσθημα της ενοχής ή της ντροπής όταν χάνουν μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης. Δηλαδή δημιουργούμε συναίσθημα ενοχής επειδή λέμε «όχι» σε μια κατάσταση που ενώ δεν θέλουμε να πάμε, αναμένεται ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να θέλουμε.

Advertisment

Νιώθουμε ότι όλοι περιμένουν πως θα αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούμε και να γνωρίσουμε κόσμο. Υποσυνείδητα, οι σκέψεις είναι ότι απογοητεύουμε κάποιον ή τους φίλους μας. μπορεί μάλιστα να πείθουμε και τον εαυτό μας ότι χάνουμε μια ευκαιρία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή μας.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουμε τις ανάγκες ενός εσωστρεφή, ειδικά αν είμαστε κι εμείς Αν δεν έχετε αντιληφθεί ότι είστε πιο ικανοποιημένοι και ξεκούραστοι όταν περνάτε περισσότερο χρόνο μόνοι σας, μπορεί να επιβάλλετε στον εαυτό σας την κοινωνικοποίηση, κάτι που θα σας προκαλεί δυσφορία και ψυχική κόπωση.

Πώς να καταπολεμήσουμε τις ενοχές του εσωστρεφούς χαρακτήρα

1. Μαθαίνουμε περισσότερα για την εσωστρεφή προσωπικότητα

Για να στοχεύσουμε σε αυτές τις ενοχές, χρειάζεται πρώτα να μη νιώθουμε πια ενοχές επειδή είμαστε εσωστρεφείς. Και για να το κάνουμε αυτό, υπενθυμίζουμε όλες τις χρήσιμες και πολύτιμες ποιότητες αυτής της προσωπικότητας.

Advertisment

– Οι εσωστρεφείς είναι οι καλύτεροι ακροατές. Θέλουν να μάθουν τι σκέφτεστε και είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στα λεγόμενά σας.

– Ο μοναχικός χρόνος οδηγεί στη δημιουργικότητα. Η ενδοσκόπηση στην οποία οδηγεί ευνοεί και πολλούς εσωστρεφείς να ασχοληθούν με τις καλές τέχνες κλπ.

– Ποιότητα αντί ποσότητας. Η ποιότητα των φιλιών και όχι η ποσότητα αποτελεί την προτεραιότητά τους.

– Είναι πιο φροντιστικοί και περισσότερο ενσυναισθητικοί με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

2. Θέτουμε προτεραιότητά μας την ψυχική μας ηρεμία

Μπορεί να νιώθετε μια στιγμή ενοχής όταν απορρίπτετε μια πρόσκληση – αλλά πώς θα νιώθατε αν αναγκάζατε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που δεν θέλει και να πρέπει να υποκριθεί ότι το απολαμβάνει; Η δυσφορία σας, ειδικά αν είναι χρόνια, μπορεί να επηρεάσει συνολικά την ψυχική σας υγεία. Δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία αντί για τα συναισθήματα των άλλων σας διευκολύνει μετά να είστε παρόντες όταν πραγματικά το χρειάζονται οι αγαπημένοι σας.

3. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του εαυτού μας

Οι ενοχές του εσωστρεφούς χαρακτήρα σας προσπαθούν να σας πείσουν ότι είστε εγωιστές ή ότι δεν σκέφτεστε τις ανάγκες των άλλων, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να είστε εκεί για τους φίλους και την οικογένειά σας, αν δεν φροντίσετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες. Οι εσωστρεφείς βιώνουν συχνά άγχος σε ορισμένες κοινωνικές περιστάσεις, και η αποφυγή αυτού του άγχους μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικό

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση