, ,

«Φαινόμενο της απλής έκθεσης»: Γιατί κάποια ζευγάρια μοιάζουν πολύ μεταξύ τους

Έρευνα πρότεινε ότι με βάση παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η συμβατότητα, οι άρχιζαν να μοιάζουν μεταξύ του

«Φαινόμενο της απλής έκθεσης»: Γιατί κάποια ζευγάρια μοιάζουν πολύ μεταξύ τους

Είναι μια απορία που συχνά έχουμε, όταν βλέπουμε συντρόφους να αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους, ένα παράξενο φαινόμενο που δεν ξέρουμε αν είναι στη φαντασία μας ή αν έχει κάποια πραγματική βάση.

Μια πρωτοποριακή έρευνα το 1987 από τον ψυχολόγο Robert Zajonc από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν πρότεινε ότι με βάση παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η συμβατότητα, οι σύζυγοι πράγματι άρχιζαν να μοιάζουν μεταξύ τους στο πέρας του χρόνου. Όμως, καθώς τα συγκριτικά δεδομένα συλλέχθηκαν από ένα μικρό δείγμα εθελοντών, ήταν εξαιρετικά υποκειμενικά.

Advertisment

Με αυτό κατά νου, κάποιοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αποφάσισαν να μελετήσουν σοβαρά το ζήτημα. «Είναι κάτι που οι άνθρωποι πιστεύουν και ήμασταν κι εμείς περίεργοι να μάθουμε», δήλωσε μέλος της ερευνητικής ομάδας στην The Guardian. «Η αρχική μας υπόθεση ήταν πως αν τα πρόσωπα των ατόμων αρχίζουν να συγκλίνουν με τον καιρό, θα κοιτούσαμε σε ποια χαρακτηριστικά συγκλίνουν».

Έτσι, η ομάδα δημιούργησε μια φωτογραφική βάση δεδομένων που χρησιμοποίησε 517 ζευγάρια για να ελέγξει για στοιχεία προοδευτικής σύγκλισης. Οι αρχικές φωτογραφίες είχαν ληφθεί μέσα σε 2 χρόνια και συγκρίθηκαν με άλλες από 20 έως 69 χρόνια κοινής πορείας.

Το συμπέρασμα; Τα ευρήματα δεν κατέληξαν σε κανένα εύρημα που να αποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο φαινόμενο, κατά το οποίο τα πρόσωπα να αρχίζουν να συγκλίνουν μεταξύ τους. Αν και ορισμένα ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση έμοιαζαν αρκετά μεταξύ τους σε σύγκριση με άλλα, το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά ήταν κοινά από την αρχή, από τη γνωριμία τους.

Advertisment

Η εξήγηση γι’ αυτή την παρατήρηση γενικά αποδίδεται σε αυτό που είναι γνωστό ως «φαινόμενο απλής έκθεσης» ή η προτίμηση να επιλέγουμε πράγματα με τα οποία νιώθουμε άνετα εξαρχής. Είναι ο ίδιος λόγος που πολλές φορές οι άνθρωποι μοιάζουν σε κάποια χαρακτηριστικά με τους σκύλους τους και το αντίστροφο. Οπότε αν εσείς και ο/η σύντροφός σας αρχίζετε να υποπτεύεστε ότι μοιάζετε, οι πιθανότητες είναι ότι μοιάζατε από πριν και ότι απλώς τώρα το παρατηρείτε.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση