, , , ,

Ποιες τροφές ολικής αλέσεως βοηθούν στην πρόληψη ή διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Δημητριακά και τροφές ολικής αλέσεως που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και στη διαχείρισή του.

Ποιες τροφές ολικής αλέσεως βοηθούν στην πρόληψη ή διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Τα επεξεργασμένα δημητριακά, που εντοπίζονται σε τροφές όπως λευκό ρύζι και ζυμαρικά τείνουν να προκαλούν μεγάλες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα ή της γλυκόζης αμέσως μετά την κατανάλωσή τους – και ακολουθείται από απότομη μείωση της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά και οι τροφές ολικής αλέσεως χρειάζονται περισσότερο χρόνο να χωνευτούν, που προκαλεί μια σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.

Γιατί όμως; Εν μέρει επειδή οι τροφές ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές φυτικών ινών, που βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης. Γι’ αυτό και εδώ έχουμε συλλέξει κάποια δημητριακά και τροφές ολικής αλέσεως που θα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και στη διαχείρισή του. Οι ειδικοί συστήνουν να αλλάζουμε τις εναλλάσσουμε τις επιλογές μας και να ελέγχουμε τις ποσότητες ώστε να μη δημιουργηθεί κάποια γαστρεντερική δυσφορία.

Advertisment

Ποιες τροφές ολικής αλέσεως βοηθούν στην πρόληψη ή διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι έχει μέσο γλυκαιμικό δείκτη 16. Μισή κούπα περιέχει 39 γρ. υδατανθράκων και αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στην υγιή ρύθμιση της μυϊκής και νευρικής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ η νιασίνη (μία βιταμίνη Β) διατηρεί υγιές το νευρικό και πεπτικό σύστημα, αλλά και την επιδερμίδα μας.

Πλιγούρι

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το πλιγούρι θα μπορούσε να παίζει έναν παρόμοιο ρόλο στη διατροφή για διαβήτη όταν καταναλώνεται στη θέση των απλών, επεξεργασμένων υδατανθράκων. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών με 8.19 γρ. και 33.8 γρ. υδατάνθρακες.

Βρώμη

Αποτελεί δημοφιλή επιλογή για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη επειδή εύκολα περιλαμβάνονται στο πρωινό μας πρόγραμμα. ½ φλιτζάνι μαγειρεμένης βρώμης το πρωί έχει 14 γρ. υδατάνθρακες και περίπου 2.5 γρ. φυτικών ινών. Επίσης, έχει μέσο γλυκαιμικό δείκτη 13.

Advertisment

Φαγόπυρο

Επιλέγοντας αλεύρι από φαγόπυρο αντί για το συμβατικό αλεύρι για το ψήσιμο, λαμβάνετε μια μεγάλη δόση διαλυτών φυτικών ινών. Αυτά τα είδη φυτικών ινών έχουν την ικανότητα να βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Κινόα

Άλλο ένα πολυχρηστικό τρόφιμο με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι κινόα περιέχει 39 γρ. υδατάνθρακες και 8 γρ. πρωτεΐνη με μέσο γλυκαιμικό δείκτη το 13.

Πηγή: www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/whole-grains-in-the-diabetes-diet/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση