, ,

Πώς να χρησιμοποιήσουμε σωστά τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Σύμφωνα με έρευνα, οι γονείς δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, εκθέτοντας τα μωρά σε κίνδυνο.

Πώς να χρησιμοποιήσουμε σωστά τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, οι γονείς δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, εκθέτοντας τα μωρά σε κίνδυνο. Το δείγμα των γονέων ήταν σχεδόν 2.000 και η πλειοψηφία δεν γνώριζε ότι η παραμονή ενός παιδιού ή μωρού στο ειδικό κάθισμα για πάνω από 2 ώρες αποδεικνύεται επικίνδυνο για την υγεία του.

Η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική για κάθε παιδί που υπάρχει στο αυτοκίνητο• ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως οι γονείς χρειάζεται ανά 2 ώρες ταξιδιού να κάνουν 15 λεπτά διαλείμματος βγάζοντας το παιδί από το αυτοκίνητο. Αλλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι της παρατεταμένης παραμονής στο κάθισμα;

Advertisment

Η θέση στην οποία κάθεται το μωρό ή το παιδί μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς του. Έτσι, ένα μωρό 4-6 εβδομάδων δεν πρέπει να μένει στην ίδια θέση για πάνω από 30 λεπτά. Μετά την άφιξη στον προορισμό μας, τοποθετούμε το μωρό σε ξαπλωτή θέση σε ειδική καλαθούνα.

Επιπλέον οδηγίες για τη σωστή χρήση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου

– Το ασφαλέστερο σημείο είναι η πίσω θέση μακριά από ενεργούς αερόσακους. Αν τοποθετήσετε ένα παιδικό κάθισμα μόνο, βάλτε το στο κέντρο της θέσης και όχι δίπλα στις πόρτες για να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού.

– Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένουμε μέχρι τα 2 χρόνια ζωής μέχρι να γυρίσουμε το κάθισμα με κατεύθυνση προς τα μπροστά. Είναι καλύτερα το μωρό να τοποθετείται ανάποδα στο κάθισμα ώστε σε περιπτώσεις φρεναρίσματος και αυξημένης ταχύτητας να μην επηρεάζει ο αυχένας και το κεφάλι τους.

Advertisment

– Όταν πια το παιδί μεγαλώσει και μπορεί να τοποθετηθεί το κάθισμα προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται να κρατήσετε το κεφάλι και τη σπονδυλική του στήλη ασφαλή. Οι ιμάντες της ζώνης πρέπει να είναι σφιχτοί και αναπαυτικοί, ώστε να μην γλιστρήσει το παιδί. Αν το παιδί φορά χοντρά πανωφόρια και ρούχα, βγάλτε κάποια ώστε να μην εμποδίζεται η λειτουργία των ιμάντων.

– Πριν τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο για πρώτη φορά, κάντε πρόβες στο σπίτι και ελέγξτε το παιδικό κάθισμα για τυχόν ραγίσματα και ζημιές.

Πηγή: www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/car-seat-safety/art-20043939

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση