, ,

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε το πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς

Εκτός από την ενέργεια, η πρωινή άσκηση ωφελεί πολλές από τις εσωτερικές και εξωτερικές λειτουργίες του οργανισμού.

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε το πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η άσκηση είναι ευεργετική οποιαδήποτε ώρα κι αν επιλέξετε να την κάνετε. Όμως, αν έχετε ένα λίγο πιο ευέλικτο πρόγραμμα, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η πρωινή γυμναστική έχει θετικά αποτελέσματα που διαρκούν για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Εκτός από την ενέργεια και τη μείωση του στρες, η πρωινή άσκηση ωφελεί επίσης πολλές από τις εσωτερικές και εξωτερικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως τον μεταβολισμό και την ποιότητα του ύπνου. Ποιες είναι όμως οι πιο κατάλληλες ασκήσεις;

Advertisment

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε το πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς

1. Προθέρμανση – Διατάσεις όλου του σώματος

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε το πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μορφή πρωινής άσκησης ή αν απλώς ξεκινάτε την ημέρα σας με έντονη κίνηση, οι ειδικοί συστήνουν μία σύντομη προθέρμανση ολόκληρου του σώματος. Συγκεκριμένα, ξεκινήστε με διατάσεις των ώμων, των τετρακέφαλων, των ποδιών και των τρικέφαλων μαζί με λίγη αεροβική, όπως σκοινάκι ή επιτόπια πηδηματάκια και τρέξιμο. Τα δύο βασικά ζητούμενα είναι να ξυπνήσουμε όλες τις αρθρώσεις και τους μύες του σώματος και παράλληλα να ανεβάσουμε λίγο τους χτύπους της καρδιάς.

2. Στάση του δέντρου για να ενεργοποιήσουμε πόδια και κορμό

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε το πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς

Advertisment

Σύμφωνα με τους ειδικούς της γιόγκα η στάση του δέντρου – ή αλλιώς Vrikshasana είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης για την πρωινή μας άσκηση. Η στάση αυτή προάγει την ισορροπία και τη σταθερότητα στα πόδια και στον κορμό. Η κίνηση της γιόγκα βοηθά επίσης το νου να συγκεντρωθεί, ένας πολύτιμος παράγοντας για μια παραγωγική και όμορφη μέρα.

Σταθείτε όρθιοι με την πλάτη σας ίσια, οι ώμοι χαλαροί και τα δύο πόδια μαζί (αστράγαλοι και γάμπες αγγίζονται). Βρείτε την ισορροπία σας και ρίξτε το βάρος σας αργά στο δεξί σας πόδι, σηκώστε το αριστερό, λυγίστε το αριστερό σας γόνατο και τοποθετήστε την πατούσα σας στο εσωτερικό του δεξιού μηρού.

Μόλις σταθεροποιηθείτε, τα χέρια σας μπορούν να μείνουν στη θέση προσευχής μπροστά από την καρδιά σας ή να τα σηκώσετε πάνω από το κεφάλι σας. Αν όμως έχετε πρόβλημα ισορροπίας, τοποθετήστε το ένα χέρι σας στον τοίχο. Μείνετε εκεί για 5-10 ανάσες και μετά επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

3. Η στάση του σκύλου για να ξυπνήσουμε νου και σώμα

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε το πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς

Μια άλλη υπέροχη στάση γιόγκα για το πρωί είναι η στάση του σκύλου. Εκτός από μια καλή διάταση, η στάση αυτή διευκολύνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μας βοηθά να ξυπνήσουμε. Ονομάζεται έτσι επειδή θυμίζει πολύ την κίνηση που κάνει ένας σκύλος που ξυπνά για να τεντωθεί.

Οι άνθρωποι μπορούν να μιμηθούν την κίνηση ως εξής: καθίστε στους αγκώνες και στα γόνατα. Με την εκπνοή, πιέστε τους γλουτούς σας και ισιώστε τα πόδια σας. Συνεχίστε να πιέζετε προς τα πάνω, ενεργοποιώντας και τα χέρια σας, ενώ οι ώμοι σας είναι μακριά από τα αυτιά σας.

4. «Dead bug» για ενεργοποίηση του κορμού και πρόληψη της οσφυαλγίας

Οι 5 καλύτερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε το πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς
Two young fitness woman athletes doing a dead bug exercise on a foam roller, to work on their core muscles and stability.

Αυτή η άσκηση γίνεται καλύτερα σε ένα χαλάκι γιόγκα. Για να προετοιμαστείτε: «ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια κάθετα προς το έδαφος, τα χέρια μπροστά δίπλα στον κορμό σας. Έχετε υπόψη σας ότι ο κύριος στόχος είναι κρατήσετε τη μέση σας ακουμπισμένη στο πάτωμα κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Μόλις σταθεροποιηθείτε, σηκώστε τα χέρια σας με τους αγκώνες πάνω από τους ώμους και τις παλάμες σας να βλέπουν η μία την άλλη. Εκπνεύστε και σηκώστε τα πόδια με τα γόνατα να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους γλουτούς σας. Ύστερα, αργά κατεβάστε το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι μέχρι να βρίσκονται λίγο πάνω από το έδαφος. Στην εισπνοή, επαναφέρετε στην αρχική θέση και επαναλάβετε την αντίθετη πλευρά.

5. Καθίσματα για συνολική βελτίωση της κινητικότητας

Τα γνωστά σε όλους καθίσματα έχουν πολλές λειτουργίες. Βελτιώνουν το εύρος της κίνησης ενώ παράλληλα γυμνάζουν τους συνδέσμους και τον συνδετικό ιστό. Όμως, προσέξτε αν έχετε τραυματισμούς ή παθήσεις που μπορεί να κάνουν αυτή την άσκηση επικίνδυνη. Ειδικά όσοι έχουν προβλήματα με τη μέση και τα γόνατά τους χρειάζεται να την αποφεύγουν.

Να θυμίσουμε ότι δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση απότομες κινήσεις σε αυτή την άσκηση και ακολουθούμε την αναπνοή μας. Επίσης για να είναι σωστή μεταφέρουμε το βάρος προς τα πίσω και όχι στα γόνατα. Τα γόνατα δεν πρέπει να περνούν τα πόδια μας. Κρατάμε την πλάτη μας ίσια όσο μπορούμε. Προσπαθήστε να κάνετε 10 επαναλήψεις.

Πηγή:

https://www.huffpost.com/entry/morning-workout-moves

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση