, , ,

Η ενσυνειδητότητα μειώνει το άγχος των μαθητών και αυξάνει την ακαδημαϊκή τους επίδοση

Η ενσυνειδητότητα δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές θέμα για τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς. Μετατρέπεται σταδιακά σε ένα mainstream φαινόμενο.

Η ενσυνειδητότητα μειώνει το άγχος των μαθητών και αυξάνει την ακαδημαϊκή τους επίδοση

Εκατοντάδες παιδιά στη Μ. Βρετανία διδάσκονται ενσυνειδητότητα ανάμεσα σε άλλες καινοτόμες τεχνικές με σκοπό την προαγωγή της καλής ψυχική υγείας. Η ενσυνειδητότητα δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές θέμα για τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς• μετατρέπεται σταδιακά σε ένα mainstream φαινόμενο, κάτι που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα γινόταν πριν από λίγα χρόνια.

Ένας από τους λόγους γι’ αυτή τη δημοτικότητα είναι η απλότητά της: είναι εύκολη, οικονομική και μπορεί να ασκηθεί από όλους και παντού. Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο να προσπαθούμε να διδάξουμε ενσυνειδητότητα και τις σχετικές της έννοιες στα μικρά παιδιά, στην πραγματικότητα είναι η τέλεια τεχνική για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Advertisment

Κι αυτό γιατί πλέον όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι η εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα αλλάζει τη λειτουργία και τη χημεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, σε δύο νέες έρευνες από το Πανεπιστήμιο του MIT (Massachusetts Institute of Technology), αποδείχτηκε ότι οι μαθητές που διδάχτηκαν ενσυνειδητότητα είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, αλλά και βελτιωμένη ψυχική υγεία με λιγότερο άγχος.

Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Behavioral Neuroscience» και οι ερευνητές εξέτασαν δύο ομάδες μαθητών. Η μία ομάδα εκπαιδεύτηκε στην ενσυνειδητότητα για 8 εβδομάδες, ενώ η άλλη όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα είχε μειωμένο άγχος και μικρότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή.

Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Mind, Brain and Education» και σε αυτό οι μαθητές δεν εκπαιδεύτηκαν στην ενσυνειδητότητα, αλλά μετρήθηκαν τα επίπεδά της σε 2.000 μαθητές μέσης εκπαίδευσης στη Βοστόνη. Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ενσυνειδητότητας είχαν και καλύτερους βαθμούς, που σημαίνει καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, αλλά επίσης λιγότερες αποβολές και απουσίες.

Advertisment

Στη συνέχεια, οι ίδιοι ερευνητές αποπειράθηκαν να μελετήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την ενσυνειδητότητα, ωστόσο το εγχείρημα αποδείχτηκε δύσκολο και στο μέλλον πρόκειται να μελετηθεί αυτή η πλευρά της ωφέλιμης τεχνικής. Μέχρι στιγμή όμως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μόλις η εξάσκησή της σταματά, σταματούν και τα οφέλη.

Πηγές:

news.mit.edu/2019/mindfulness-mental-health-benefits-students-0826

www.gov.uk/government/news/one-of-the-largest-mental-health-trials-launches-in-schools

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση