Η νοοτροπία της αφθονίας αυξάνει τις πιθανότητες θετικών αλλαγών και ικανοποίησης από τη ζωή

6 πρακτικές για να στρέψουμε το νου μας προς την αφθονία.

Η νοοτροπία της αφθονίας αυξάνει τις πιθανότητες θετικών αλλαγών και ικανοποίησης από τη ζωή

Συνηθίζουμε να ακούμε ότι ο τρόπος σκέψης (η νοοτροπία) είναι το κυριότερο εργαλείο μας για την επιτυχία – αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Αν και η θετική σκέψη δεν λειτουργεί ως πανάκεια για όλες τις δυσκολίες που μας φέρνει η ζωή, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη χαρά και να το νόημα στη ζωή τους. Με αυτή τη λογική, η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας αφθονίας μπορεί να μεταφραστεί σε μια πιο γεμάτη και ικανοποιητική ζωή με πολλούς τρόπους.

Το να έχουμε νοοτροπία αφθονίας σημαίνει πως πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετούς πόρους για να κινηθούμε και να αναπτυχθούμε. Από την άλλη πλευρά, οι σκέψεις ανεπάρκειας καθορίζονται από συναισθήματα έλλειψης και αβεβαιότητας. Αυτό που στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε είναι μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο με την ζυγαριά να γέρνει λίγο περισσότερο στην αφθονία, μέσω της οποίας μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερα θετικά στοιχεία στη ζωή μας.

Advertisment

6 πρακτικές για να στρέψουμε το νου μας προς την αφθονία

1. Εντοπίζουμε και αναπλαισιώνουμε τις σκέψεις που βασίζονται στην ανεπάρκεια

Είναι φυσική τάση του ανθρώπου να σκέφτεται αβέβαια και να υπερτονίζει την έλλειψη, για λόγους επιβίωσης. Όμως, στη σημερινή κοινωνία αυτές οι σκέψεις δεν βοηθούν να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Οπότε κάθε φορά που παρατηρούμε μια τέτοια σκέψη, που μπορεί να μας παραλύσει, δοκιμάζουμε να την αντικαταστήσουμε με μια σκέψη αφθονίας μέχρι να μας βγαίνει πιο φυσικά.

2. Καταγράφουμε τις σκέψεις μας

Αν οι σκέψεις σας είναι μπερδεμένες στο νου σας, η καταγραφή τους θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ποιες προέρχονται από μια θέση ανεπάρκειας και ποιες από μια θέση αφθονίας. Με αυτό τον τρόπο φωτίζουμε ό,τι μας σαμποτάρει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

3. Εξασκούμε την ενσυνειδητότητα

Η αναπλαισίωση των σκέψεων είναι μέρος της ενσυνειδητότητας. Μια δική σας, προσωπική τεχνική θα σας ωφελήσει αν αναζητάτε να καλλιεργήσετε περισσότερη αφθονία. Βελτιώνει ουσιαστικά την προσοχή, μειώνει τον περισπασμό και βελτιώνει τη συγκέντρωση.

Advertisment

4. Αναγνωρίζουμε τα εμπόδιά μας

Υπάρχουν πολλοί φραγμοί που εμποδίζουν την αφθονία. Μπορεί να είναι οι μη υποστηρικτικοί φίλοι, οι οικονομικοί φόβοι ή η χαμηλή αυτοπεποίθηση. Φτιάχνουμε μια λίστα με όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία της ζωής μας και τα απομακρύνουμε με προσοχή και απόλυτη συνείδηση.

5. Τιμάμε τις νίκες μας

Η αφθονία είναι στενά συνδεδεμένη με την ευγνωμοσύνη. Φτιάξτε μια λίστα με τα επιτεύγματά σας ως έναν τρόπο να αναγκάσετε τον εγκέφαλό σας να αναγνωρίσει τα στοιχεία αφθονίας στη ζωή σας. Αν καταγράψετε κάθε χρυσή στιγμή της καριέρας σας μέχρι σήμερα, για παράδειγμα, είναι πιθανότερο να σκέφτεστε ότι η αύξηση ή η προαγωγή είναι κοντά σας.

6. Αποφεύγουμε ανούσιους περισπασμούς όσο καλύτερα μπορούμε

Η επίτευξη μιας νοοτροπίας της αφθονίας χρειάζεται καθαρό και απόλυτα παρόντα νου. Αλλά σε έναν κόσμο περισπασμών, η συγκέντρωση είναι πρόκληση. Όταν ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ήδη πολλούς πόρους, δεν θα τους προσφέρει στην επένδυση των σκέψεων αφθονίας. Κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωποι με μια ευκαιρία να απλοποιήσετε τη ζωή σας, αδράξτε τη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση