,

Πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε αποτελεσματικά τις πληροφορίες που διαβάζουμε

Υπάρχουν πολλά tips εκεί έξω για να σας βοηθήσουν να διαβάσετε γρηγορότερα, τι γίνεται όμως όσον αφορά στην αποστήθιση;

Πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε αποτελεσματικά τις πληροφορίες που διαβάζουμε

Είτε μελετάτε για κάποιο διαγώνισμα είτε απλά θέλετε να αυξήσετε τις γνώσεις σας σε κάποιο τομέα, υπάρχει μια πικρή αλήθεια: δεν θα θυμάστε τα περισσότερα από όσα διαβάσατε. Είναι σίγουρα εκνευριστικό και αποθαρρυντικό να διαβάζετε για να αποστηθίσετε κάτι αλλά η μνήμη σας να συγκρατεί μόνο ένα μικρό ποσοστό από όλα αυτά.

Υπάρχουν πολλά tips εκεί έξω για να σας βοηθήσουν να διαβάσετε γρηγορότερα, τι γίνεται όμως όσον αφορά στην αποστήθιση; Σύμφωνα με τον ειδικό Scott H. Young, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Advertisment

Αναγνώριση vs Ανάκληση: Ποια είναι η διαφορά;

Πριν αναλύσουμε τους τρόπους που θα βοηθήσουν τη μνήμη σας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ανάμνησης, η αναγνώριση και η ανάκληση. Την αναγνώριση τη χρησιμοποιούμε για να προσδιορίσουμε διάφορα πράγματα, όπως αντικείμενα (πχ κλειδιά, κούπα, κ.α.) και μας βοηθά στην καθημερινότητά μας. Ανάκληση είναι όταν γνωρίζουμε την απάντηση σε κάτι, για παράδειγμα το πού βρίσκονται τα κλειδιά μας και όχι ότι το αντικείμενο μπροστά μας είναι κλειδιά.

Ένας έξυπνος τρόπος για να θυμόμαστε όλα όσα έχουμε διαβάσει

Θυμάστε πώς η μνήμη μας βοηθά να ανασύρουμε πληροφορίες όταν τις χρειαζόμαστε; Εκεί ακριβώς βρίσκεται το “κλειδί’. Κρατήστε σημειώσεις βασισμένες σε ερωτήσεις. Για παράδειγμα: Αν διαβάζετε ένα βιβλίο σχετικά με τα οικονομικά, κρατήστε σημειώσεις σε μορφή ερωταπαντήσεων. Παράδειγμα: Πόσο είναι το ποσοστό που θα έπρεπε κάποιος να κάνει αποταμίευση; – Το 10% του εισοδήματός του.

Ανατρέξτε για υπενθύμιση

Μόλις έχετε ολοκληρώσει σε μορφή ερωταπαντήσεων το κείμενο που διαβάσατε, επανέλθετε στις ερωτήσεις και ελέγξτε τον εαυτό σας κατά πόσο τις θυμάται. Εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική σε όλα όσα θέλετε να αποστηθίσετε, οποιοδήποτε είδος και αν είναι το κείμενο και αποστηθίζοντας τις απαντήσεις, ο εγκέφαλός σας θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα να ανασύρει από τη μνήμη του γεγονότα, ημερομηνίες και άλλες πληροφορίες. Προφανώς, αυτή η τεχνική είναι χρονοβόρα και δεν μπορείτε να την εφαρμόζετε συνεχώς, όμως είναι πολύ βοηθητική για όλα όσα είναι πραγματικά χρήσιμα για εσάς.

Advertisment

Matt Valentine

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση