, , ,

Η σωματική άσκηση προσφέρει προστασία κατά του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα

Οι νέες πληροφορίες είναι η ποσότητα της άσκησης που αποδείχτηκε ευεργετική και ο ακριβής τρόπος που η κίνηση επηρέαζε τον εγκέφαλο.

Η σωματική άσκηση προσφέρει προστασία κατά του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στη χώρα μας: συγκεκριμένα, αναμένεται ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων τα επόμενα 30 χρόνια. 160.000 άτομα εκτιμάται ότι νοσούν σήμερα στην Ελλάδα και ο αριθμός αυτός πρόκειται να υπερτριπλασιαστεί το 2050.

Και η ρίζα της αιτίας της νόσου είναι ακόμα άγνωστη έως ένα σημείο, αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής παίζουν δύο σημαντικότατους ρόλους. Έρευνα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης παρέχει νέα φρέσκα στοιχεία για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή την επιθετική μορφή άνοιας.

Advertisment

Μελετώντας την καθημερινότητα 182 ηλικιωμένων σε κλινικό περιβάλλον, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ήταν αρκετά δραστήριοι σωματικά ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική εξασθένιση. Αυτό δεν είναι ακριβώς περίεργο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ήδη την τακτική άσκηση ως ένα προληπτικό μέτρο κατά του Αλτσχάιμερ.

Οι νέες πληροφορίες όμως είναι η ποσότητα της άσκησης που αποδείχτηκε ευεργετική (8.900 βήματα την ημέρα φάνηκαν αρκετά) και ο ακριβής τρόπος που η κίνηση επηρέαζε τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σωματική άσκηση μείωνε την ποσότητα των β-αμυλοειδών που φαίνεται να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων Αλτσχάιμερ, πριν παρουσιαστούν δηλαδή τα σωματικά συμπτώματα.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που βρίσκει ότι η γυμναστική έχει ευεργετική επίδραση κατά τη διάρκεια του πρώιμου, «προ-κλινικού» σταδίου του Αλτσχάιμερ. Και αυτά είναι καλά νέα επειδή δείχνει ότι οι γιατροί μπορεί μια μέρα να μπορούν να δίνουν ολιστική θεραπεία σε ανάλογες περιπτώσεις.

Advertisment

Ο Jasmeer Chhatwal κύριος ερευνητής θεωρεί ότι αυτά τα αποτελέσματα μας δίνουν έναν ακόμα ισχυρό λόγο να μην παραλείπουμε την άσκηση και να τη θέτουμε ως προτεραιότητα.

«Ένα από τα συναρπαστικότερα ευρήματά μας ήταν ότι η περισσότερη σωματική άσκηση δεν εμφανιζόταν να έχει μόνο θετικές επιδράσεις στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης, αλλά επίσης στο ποσοστό απώλειας εγκεφαλικού ιστού σε υγιείς ανθρώπους που είχαν υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο», αναφέρει.

Μέχρι αυτά τα αποτελέσματα να γίνουν εφαρμόσιμα με κάποιο τρόπο στην επίσημη ιατρική πρακτική, μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε έναν ανάλογο τρόπο ζωής για να μειώσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης τέτοιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πηγή: www.eurekalert.org/pub_releases/2019-07/mgh-eop071219.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση