,

Τριχόπτωση στις γυναίκες: Ποια είναι τα αίτια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Τα μαλλιά στις γυναίκες είναι σημαντική πηγή αυτοπεποίθησης και ομορφιάς. Επομένως, τα συμπτώματα τριχόπτωσης, σε όποιο βαθμό κι αν εμφανίζονται, μπορεί να προκαλέσουν έντονο

Τριχόπτωση στις γυναίκες: Ποια είναι τα αίτια και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Τα μαλλιά στις γυναίκες είναι σημαντική πηγή αυτοπεποίθησης και ομορφιάς. Επομένως, τα συμπτώματα τριχόπτωσης, σε όποιο βαθμό κι αν εμφανίζονται, μπορεί να προκαλέσουν έντονο στρες και αναστάτωση σε μια γυναίκα.

Και υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι που μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση. Από κάποια ιατρική πάθηση μέχρι ορμονικές αλλαγές και στρες μπορεί να δημιουργήσουν το πρόβλημα. Ωστόσο, ορισμένες φορές δεν εύκολο να εντοπιστεί η αιτία.

Advertisment

Σημάδια και αιτίες της τριχόπτωσης

Ορισμένα σημάδια περιλαμβάνουν την αραίωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού, τα κενά σημεία, που μπορεί να έχουν κυκλικό σχήμα ή απλά να καταλαμβάνουν ένα μέρος του κεφαλιού, όπως στο στεφάνι, τις τούφες μαλλιών κατά τη διάρκεια βουρτσίσματος ή λουσίματος, αλλά και την ολική απώλεια μαλλιών (για παράδειγμα μετά από χημειοθεραπεία).

Σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζεται και αίσθηση φαγούρας, ακόμα και πόνου πριν πέσουν τα μαλλιά. Υπάρχουν περίπου 30 πιθανές αιτίες εμφάνισης της γυναικείας τριχόπτωσης. Εδώ δεν θα μπορούσαμε να τις αναλύσουμε όλες. Αυτές μπορεί να είναι:

– Αλωπεκία
– Υποθυρεοειδισμός
– Υπερθυρεοειδισμός
– Νόσος του Hodgkin
– Χασιμότο
– Δερματοφυτία
– Ομαλός λειχήνας
– Σκληρόδερμα
– Τριχορρηξία
– Κοιλιοκάκη
– Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
– Υπερβολικό στρες
– Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
– Υποϋφυσισιμός
– Νόσος Addison

Advertisment

Τρόποι αντιμετώπισης

Η τριχόπτωση που προκαλείται από στρες ή ορμονικές αλλαγές, όπως εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, δεν απαιτεί ιδιαίτερη θεραπεία. Αντιθέτως, η απώλεια είναι πιθανότερο να σταματήσει από μόνη της, αφού ο οργανισμός προσαρμοστεί.

Η ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες επίσης δεν απαιτεί ιδιαίτερη ιατρική παρέμβαση πέρα από συμπληρώματα, εκτός κι αν προκαλείται από κάποια άλλη πάθηση. Στις άλλες περιπτώσεις υπάρχει ένας αριθμός επιλογών θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής για την τριχόπτωση. Ίσως χρειαστεί κάποιος συνδυασμός.

Μινοξιδίλη

Μία ουσία που δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή και βρίσκεται σε σαπούνια για τοπική χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μήνες, ακόμα και χρόνια σε καθημερινή χρήση.

Θεραπεία οιστρογόνων

Αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια, αυτό το είδος θεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα συγκεκριμένο είδος αλωπεκίας. Εστιάζει στο να ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό. Η μινοξιδίλη είναι πιο αποτελεσματική.

Σπειρονολακτόνη

Πρόκειται για ένα φάρμακο που αντιμετωπίζει την τριχόπτωση, εστιάζοντας στις ορμόνες. Συγκεκριμένα, προσδένεται στους υποδοχείς ανδρογόνων και μειώνει την διαδικασία παραγωγής τεστοστερόνης. Δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Κορτικοστεροειδή

Γυναίκες με τριχόπτωση λόγω αλωπεκίας μπορούν να σκεφτούν και την επιλογή θεραπείας με κορτικοστεροειδή σε διάφορες περιοχές που έχουν επηρεαστεί. Η εμφάνιση τριχών θα παρατηρηθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, θεωρείται πως έχει ορισμένες παρενέργειες, οπότε δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα αποτελεσματική σαν θεραπεία.

Εκτός από την ειδική αγωγή που ένας ειδικός γιατρός θα σας συστήσει, η προσεκτική ρουτίνα περιποίησης μπορεί να προλάβει, ακόμα και να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση. Για παράδειγμα, παρά τις φήμες εναντίον του, το συχνό λούσιμο βοηθά, διότι η λιπαρότητα και το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής περιέχει διυδροτεστοστερόνη (DHT), ένα ανδρογόνο που προκαλεί τριχόπτωση.

Επίσης, χρειάζεται να χτενίζετε με ήπιες, ελεγχόμενες κινήσεις και όχι πιο συχνά από δύο φορές την ημέρα. Όμως, προσέξτε να μην βουρτσίζετε έντονα διότι αυτό ταλαιπωρεί το τριχωτό της κεφαλής.

Πηγές:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/treating-female-pattern-hair-loss

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16921-hair-loss-in-women/management-and-treatment

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ringworm-scalp/symptoms-causes/syc-20354918

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση