, ,

Βρίσκοντας τον εαυτό μας: Πώς να διαχωρίσουμε την ταυτότητά μας από την καριέρα

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν περιγράφουμε τον εαυτό μας, πρώτα αναφέρουμε το επάγγελμά μας και όχι ποιοι είμαστε;

Βρίσκοντας τον εαυτό μας: Πώς να διαχωρίσουμε την ταυτότητά μας από την καριέρα

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν περιγράφουμε τον εαυτό μας, πρώτα αναφέρουμε το επάγγελμά μας και όχι ποιοι είμαστε;

Η κοινωνία τείνει η ίδια να αξιολογεί τους πολίτες της σύμφωνα με το τι παράγουν παρά σύμφωνα ποιοι είναι ως άτομα. Αυτό το στοιχείο και μόνο μας δυσκολεύει να διαχωρίσουμε την ταυτότητά μας από την εργασία μας.

Advertisment

Για την ακρίβεια, η ερώτηση «Με τι ασχολείσαι;» είναι συχνά μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουμε σε μια νέα γνωριμία, σαν το επάγγελμά τους να μπορεί να μας αποκαλύψει με κάποιο τρόπο το ποιοι είναι. Και αν και το επάγγελμα μπορεί να μας δώσει κάποια στοιχεία ίσως για τον άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας, υποτιμούμε τη βαρύτητα των πεποιθήσεων, των χόμπι και των ιδεών τους.

Και σε μια περίοδο που πολύς κόσμος έχει χάσει την εργασία του, η ανακάλυψη και αποδοχή της ταυτότητάς μας μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατη, ειδικά όταν δεν συνδυάζεται με την καριέρα μας.

Γιατί συνδέουμε την καριέρα με την ταυτότητα

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Ο εργατισμός κάνει τους Αμερικανούς δυστυχισμένους» ο συγγραφέας Derek Thompson εξηγεί ότι ο εργατισμός είναι η «πεποίθηση ότι η εργασία δεν είναι μόνο απαραίτητη για την οικονομική παραγωγή, αλλά επίσης ο ακρογωνιαίος λίθος της ταυτότητας και του σκοπού ύπαρξης ενός ατόμου, και η πεποίθηση ότι κάθε πολιτική που προάγει την ανθρώπινη ευημερία πρέπει πάντα να ενθαρρύνει την περισσότερη εργασία».

Advertisment

Και αν και ζούμε σε έναν πολιτισμό που φαίνεται να επικροτεί αυτή την αντίληψη, δεν ήταν πάντα το ιδανικό αυτό. Συγκεκριμένα, το 1957, άρθρο των New York Times ισχυρίστηκε ότι η αύξηση των αυτοματοποιημένων εργασιών θα πρόσφερε στον κόσμο περισσότερο χρόνο να συμμετέχει σε δραστηριότητες που αγαπά και γι’ αυτό προκάλεσε μια μεταστροφή προς την αναγνώριση της σημασίας των χόμπι παρά της καριέρας.

Παρ’ όλα αυτά ζούμε ακόμα και σήμερα με την εντύπωση ότι το σπουδαίο επάγγελμα απαιτεί θυσία – η θυσία, σε αυτή την περίπτωση, είναι η προσωπικά μας ταυτότητα. Ακόμα κι αν αγαπάτε την εργασία σας, η ταύτισή της με την ταυτότητά σας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Το πρώτο είναι ότι μερικές φορές οι άνθρωποι απολύονται για διάφορους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τους ίδιους, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Αν η ταυτότητά μας είναι απολύτως συνδεδεμένη με την καριέρα μας, μια απόλυση μπορεί να τη νιώθουμε σα να χάνουμε κομμάτι του εαυτού μας.

Αν δεν βρούμε έναν τρόπο να εγκαθιδρύσουμε μια αίσθηση ταυτότητα έξω από την εργασία μας, μπορεί να ταλαιπωρούμαστε από βαθύτερα, πιο έντονα συναισθήματα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ιδέα μιας απόλυσης. Και μπορεί να είμαστε οι καλύτεροι εργαζόμενοι στον κόσμο, αλλά πολλά απρόοπτα μπορεί να μας δυσκολέψουν σε αυτό τον τομέα χωρίς να φταίμε εμείς. Όταν έχουμε μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητα εκτός εργασίας, είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε κάθε απρόβλεπτη περίσταση.

Πώς να χτίσουμε μια ταυτότητα έξω από την εργασία μας

Φτιάχνουμε χρόνο για τα αγαπημένα μας χόμπι

Φυσικά, για να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτά, χρειάζεται να γνωρίζουμε ποια είναι. Υπάρχει ένα παλιό χόμπι που θέλετε να ξαναπιάσετε; Κάτι που πάντα θέλατε να δοκιμάσετε; Δοκιμάστε το. Δεν είστε βέβαιοι ότι θα σας αρέσει, αλλά είστε περίεργοι να μάθετε; Σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα για να ξεκινήσετε. Δημιουργήστε χρόνο έξω από την εργασία σας για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, είτε αυτό είναι το τραγούδι, η ζωγραφική ή το τρέξιμο.

Θετικές διαβεβαιώσεις

Αν και οι θετικές διαβεβαιώσεις δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα του κόσμου, είναι εξαιρετικές στο να μας επανατοποθετήσουν με κάποιο τρόπο – να γείρουμε πλάστιγγα από το επάγγελμα ή την καριέρα μας σε άλλα χαρακτηριστικά μας όπως στα ταλέντα και στα χόμπι μας.

Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα χαρακτηριστικών τα οποία θεωρείτε ότι κατέχετε, όπως ότι ίσως είστε δημιουργικοί, ταλαντούχοι, φιλομαθείς, έξυπνοι, λογικοί, αναλυτικοί, ενσυναισθητικοί. Οραματιστείτε την ταυτότητα που θέλετε να έχετε και προσπαθήστε να βρείτε τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε αυτό τον οραματισμό. Ύστερα, φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που αγαπάτε να κάνετε εκτός εργασίας.

Όταν αρχίσετε να νιώθετε πιο συνδεδεμένοι με αυτά τα δυναμικά μέρη του εαυτού σας, ξεκινήστε να δημιουργείτε διαβεβαιώσει που μπορείτε να επαναλαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα: «Είμαι ένας έξυπνος, ταλαντούχος άνθρωπος», «Είμαι κάποιος που θέλει να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους», «Ένα δυνατό μου χαρακτηριστικό είναι ότι απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία».

Αυτοφροντίδα

Κάθε πρακτική αυτοφροντίδας είναι φίλη μας, η καλύτερή μας φίλη ίσως που μας βοηθά να ξαναχτίσουμε την ταυτότητά μας. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εστιάσουμε σε θετικά χαρακτηριστικά όταν το σώμα μας είναι εξαντλημένο και η ψυχική μας υγεία κλονισμένη. Δραστηριότητες που φέρνουν μεγαλύτερη ισορροπία στο σώμα και στο νου θα μας βοηθήσουν να βρούμε την ολοκληρωμένη και όχι μονόπλευρη ταυτότητά μας.

Πηγή: dailylife.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση