, , ,

Αλτσχάιμερ: Το γενεαλογικό δέντρο επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Το Αλτσχάιμερ "απειλεί" σχεδόν όλο το γενεαλογικό μας δέντρο σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αλτσχάιμερ: Το γενεαλογικό δέντρο επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Το Αλτσχάιμερ “απειλεί” σχεδόν όλο το γενεαλογικό μας δέντρο σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς μια νέα έρευνα συμπεραίνει πως κινδυνεύουμε από τη νόσο ακόμη κι αν έχουμε μακρινούς συγγενείς που την έχουν εμφανίσει.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η γενετική προδιάθεση εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του γενεαλογικού μας δέντρου. Η Λάιζα Κάνον-Ολμπράιτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα η οποία είναι επικεφαλής της έρευνας, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και ανέφερε ένα ανησυχητικό πόρισμα.

Advertisment

Στη έρευνα, η Λάιζα Κάνον-Ολμπράιτ και η ομάδα της, ανέλυσαν τα στοιχεια από περισσότερους από 270.800 ανθρώπους. Από αυτούς, οι 4.436 είχαν πεθάνει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αναλύοντας το οικογενειακό ιστορικό τους, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν συγγενή πρώτου βαθμού με Αλτσχάιμερ, είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν τη νόσο ενώ όσοι είχαν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού με Αλτσχάιμερ, είχαν τετραπλάσια πιθανότητα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όσοι είχαν τέσσερις συγγενείς με τη νόσο είχαν 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να την εμφανίσουν.

Με αυτά τα στοιχεία, η δρ Κάνον-Ολμπράιτ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί σημαντικό δείκτη κινδύνου. Και ενώ οι ως τώρα έρευνες εστίαζαν στην άνοια των κοντινών συγγενών της οικογένειας, εν τέλει κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και τα υπόλοιπα μέλη.

Όμως, υπάρχει και κάτι αισιόδοξο σε αυτή την έρενα, κάτι το οποίο οι ερευνητές θα ονόμαζαν ως “καλό νέο” αφού τελικά διαπίστωσαν ότι από τους ανθρώπους που μελέτησαν μόνο το 3% είχε οικογενειακό ιστορικό που διπλασίαζε τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Επίσης, μόνο 0,5% είχε αυξημένο κίνδυνο.

Advertisment

Μπορεί ακόμη να μην έχουν καταλήξει στο τι είναι αυτό που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, όμως ευτυχώς πλέον με όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί κάποιος να προλάβει την εκδήλωση των βαριών συμπτωμάτων της νόσου.

Πηγή: www.infosalus.com/mayores/noticia-descubren-riesgo-alzheimer-si-tienen-bisabuelos-primos-enfermedad-20190314075734.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση