Αντικείμενα καθημερινής χρήσης που αποδεικνύονται περισσότερο βλαβερά από όσο νομίζαμε

Μερικά από αυτά έχουν αποδειχτεί επικίνδυνα για την υγεία μας και έχουν αρχίσει ν' αντικαθίστανται...

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης που αποδεικνύονται περισσότερο βλαβερά από όσο νομίζαμε

Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε δεκάδες αντικείμενα. Από τον αναπτήρα που θα πιάσουμε το πρωί για ν’ ανάψουμε το γκαζάκι μέχρι το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το βράδυ, έχουν περάσει από τα χέρια μας δεκάδες αντικείμενα. Μερικά από αυτά έχουν αποδειχτεί επικίνδυνα για την υγεία μας και έχουν αρχίσει ν’ αντικαθίστανται με φιλικότερα προς τον οργανισμό μας αντικείμενα αλλά και προς το περιβάλλον.

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης που αποδεικνύονται περισσότερο βλαβερά από όσο νομίζαμε

1. Αντικολλητικά σκεύη

Τα περισσότερα απ’ αυτά περιέχουν υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες (PFC), οι οποίοι εκπέμπουν μια καρκινογόνο ουσία (TFE) όταν τα αφήσουμε λίγο παραπάνω στη φωτιά και υπερθεμανθούν. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει συνεχώς σε κάποιον που μαγειρεύει. Το άλλο τους μεγάλο μειονέκτημα είναι πως απαγορεύονται οι μεταλλικές κουτάλες, πιρούνες και λοιπά εργαλεία παρασκευής του φαγητού διότι άπαξ και ξυστεί λίγο το αντικολλητικό τότε οι καρκινογόνες ουσίες απλά μαγειρεύονται μαζί με το φαΐ. Αν τα αντικολλητικά σας τηγάνια έχουν χαραγματιές, απλά πετάξτε τα.

Advertisment

Τα κεραμικά σκεύη μαγειρέματος κυκλοφορούν πλέον στην αγορά και επιτέλους, πάλι μια λύση απ’ τα παλιά, ο πηλός, κάνει το μαγείρεμα ένα ακίνδυνο παιχνιδάκι που τίποτα δεν κολλάει πάνω τους.

2. Συσκευασίες τροφίμων

Τα airpop, το διογκωμένο πολυστυρένιο δηλαδή, έχουν αποδειχτεί επικίνδυνος εχθρός της υγείας μας όταν θερμαίνονται. Αν σας φέρουν fast food μέσα σε airpop, φροντίστε να μη φάτε το φαγητό που ακουμπά τη συσκευασία -είναι καρκινογόνες οι μείξεις θερμού φαγητού με αυτό το υλικό- και ενημερώστε το μαγαζί να το αλλάξει. Επίσης μην βάζετε ζεστό καφέ ή τσάι σε αυτά τα ποτηράκια. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η θερμοκρασία είναι κανονική ή παγωμένη.

Ευτυχώς και αυτή η συσκευασία έχει αρχίσει να αποσύρεται από την αγορά.

Advertisment

 3. Θερμός και μπουκάλια αθλητών πολλών χρήσεων

Εδώ το πρόβλημα είναι τα βακτηρίδια που συσσωρεύονται και δημιουργούν ανεπιθύμητες αποικίες στο στόμιο αλλά και μέσα στα μπουκάλια, τα οποία από τη χρήση δημιουργούν αμυχές οι οποίες ευνοούν τη εξάπλωση των βακτηριδίων. Και εδώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει και φτιάχνει πανάλαφρα μπουκάλια αθλητών μεγάλων αποστάσεων με υλικά στα οποία δεν ευδοκιμούν βακτήρια, ούτε και χαράσσονται εύκολα με οποιαδήποτε χρήση. Προτιμήστε τα.

4. Πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης

Στην πρώτη χρήση είναι όλα μια χαρά αλλά σίγουρα δεν είναι για δεύτερη. Μαζεύουν πολύ εύκολα βακτηρίδια. Προτιμήστε θερμός ή μπουκάλια πολλών χρήσεων και νέας τεχνολογίας, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση