, , ,

Επιστήμονες αποκατέστησαν τη λειτουργία τραυματισμένου νωτιαίου μυελού με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς παρατηρήθηκαν ουσιαστικές βελτιώσεις σε βασικές λειτουργίες.

Επιστήμονες αποκατέστησαν τη λειτουργία τραυματισμένου νωτιαίου μυελού με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Ενδοφλέβια ένεση βλαστοκυττάρων που προέρχονταν από τον μυελό των οστών ασθενών με κακώσεις στο νωτιαίο μυελό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση στις κινητικές λειτουργίες, όπως δημοσιοποίησαν πρόσφατα διακεκριμένοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale και της Ιαπωνίας.

Σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς παρατηρήθηκαν ουσιαστικές βελτιώσεις σε βασικές λειτουργίες – όπως η ικανότητα να περπατούν ή να χρησιμοποιούν ξανά τα χέρια τους – λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ένεση βλαστοκυττάρων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Δεν αναφέρθηκαν ουσιαστικές παρενέργειες.

Advertisment

Οι ασθενείς είχαν σοβαρούς μη διάτρητους τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό, σε πολλές περιπτώσεις από πτώσεις ή από άλλα ατυχήματα, αρκετές εβδομάδες πριν την εμφύτευση των βλαστοκυττάρων. Τα συμπτώματά τους περιλάμβαναν απώλεια της κινητικής λειτουργίας και του συντονισμού, απώλεια αίσθησης, όπως επίσης δυσλειτουργία στο έντερο και στην ουροδόχο κύστη.

Τα βλαστοκύτταρα προέρχονταν από τον μυελό των οστών των ίδιων των ασθενών μέσω ενός πρωτοκόλλου καλλιέργειας, το οποίο διήρκεσε κάποιες εβδομάδες και του οποίου οι διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Δεν χρησιμοποιήθηκε ομάδα ελέγχου ούτε χορήγηση ψευδοφάρμακου.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Sapporo στην Ιαπωνία σε συνεργασία με επιστήμονες του Yale και συγκεκριμένα τους Jeffery D. Kocsis και Stephen G. Waxman. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery.

Advertisment

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale σημειώνουν ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτής της προκαταρκτικής έρευνας. Επίσης, τονίζουν πως κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνια. Όμως παρά τις προκλήσεις, οι ίδιοι παραμένουν αισιόδοξοι.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «παρόμοια πρότερα αποτελέσματα με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με εγκεφαλικό ενισχύουν τη σκέψη μας ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη. Αυτή η κλινική έρευνα είναι αποτέλεσμα πολλών ετών συνεργασίας σε περιβάλλον εργαστηρίου».

Η ιδέα ότι η επιστήμη θα καταφέρει να αποκαθιστά τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού μετά από τραυματισμούς με τη χρήση βλαστοκυττάρων από τους ίδιους τους ασθενείς έχει τραβήξει την προσοχή των ερευνητών σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, μετά από τέτοιες έρευνες, έχουμε επιτέλους κάποιες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί πράγματι στο μέλλον να επιτευχθεί.

Πηγή:

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0303846721000925

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση