, ,

Πώς να καταπολεμήσουμε τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πώς παίρνουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής και του χρόνου που τώρα προσφέρουμε απλόχερα στα social media;

Πώς να καταπολεμήσουμε τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στις μέρες μας, αν δεν ασχολούμαστε με τα social media, νιώθουμε σα να μην ζούμε στον 21ο αιώνα. Στα πάντα, από τις επιχειρήσεις μέχρι σε προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ισχυρή παρουσία – και με αυτή έρχεται κι ένας αυξανόμενος πειρασμός να περνάμε ακόμα περισσότερο χρόνο βυθισμένοι σε αυτά.

Αν και μας παρέχουν πλατφόρμες όπου μπορούμε να συνδεθούμε με φίλους και οικογένεια, τα social media έχουν εξελιχθεί και σε ένα τεράστιο, ατελείωτο εμπορικό κέντρο, όπου κυριαρχούν διαφημίσεις, διάφορα βίντεο και σύνδεσμοι που μας προσκαλούν να στρέψουμε την προσοχή μας στην επόμενη και μεγαλύτερη τάση ή προϊόν. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Forbes, η δυναμική στρατηγική στα social media είναι κρίσιμη τόσο για επιχειρήσεις όσο και για καταναλωτές. Ένα μεγάλο τμήμα των αγοραστικών μας αποφάσεων βασίζεται στο περιεχόμενο που μας παρέχουν τέτοιες πλατφόρμες.

Advertisment

Αν και η θετική πλευρά υπάρχει ακόμα, δηλαδή το γεγονός ότι τώρα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, η σκοτεινή πλευρά είναι επίσης παρούσα: μπορούμε εύκολα να χάσουμε την αίσθηση ατομικής και ελεύθερης επιλογής και χρόνου.

Πώς παίρνουμε λοιπόν πίσω τον έλεγχο της ζωής και του χρόνου που τώρα προσφέρουμε απλόχερα στα social media; Πώς «κουμαντάρουμε» τον εθισμό σε αυτά;

Πώς να καταπολεμήσουμε τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

1. Σκεφτόμαστε γιατί θέλουμε να είμαστε στα social media

Σχεδόν όλα όσα κάνουμε στη ζωή διακατέχονται από μία πρόθεση: γιατί θέλουμε να κάνουμε κάτι; Τι καρπούς θα μας αποφέρει; Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο να διερωτάστε κάτι τέτοιο για έναν λογαριασμό Facebook ή Instagram, αλλά αν θέλετε να έχετε τον πλήρη έλεγχο της πράξης σας αυτής (αντί η πράξη να σας ορίζει), αυτό το ερώτημα χρειάζεται να είναι το πρώτο και κυριότερο.

Advertisment

Θέλετε απλώς να κρατήσετε επαφή με φίλους ή θέλετε να προωθήσετε την επιχείρησή σας; Απαντώντας σε αυτά, μπορείτε να γνωρίσετε και σε τι θα περιορίσετε το χρόνο που περνάτε σε αυτά.

2. Σχολαστικοί και προσεκτικοί για το ποιους ακολουθούμε, τι κοινοποιούμε και δημοσιεύουμε

Σε ό,τι πατάτε like ή καρδούλα, ό,τι ακολουθείτε και ό,τι κλικάρετε γίνεται ένα κομμάτι του παζλ που ορίζει και το περιεχόμενο του χρονολόγιού σας. Συχνά και για διάφορους λόγους ακολουθούμε ανθρώπους που δεν συμπαθούμε, δεν μας ενδιαφέρουν ή ίσως να είναι ακόμη και τοξικοί.

Δεν πειράζει αν έχετε λίγους φίλους και μικρό κοινό· δώστε στον εαυτό σας την άδεια να διαγράψει όλες εκείνες τις επαφές που στην πραγματικότητα δεν επιθυμείτε να έχετε. Με τον ίδιο τρόπο, να είστε προσεκτικοί με το τι μοιράζεστε. Διασταυρώστε πληροφορίες πριν τις διαδώσετε, σκεφτείτε τι εικόνα δημιουργεί στους άλλους το περιεχόμενο του προφίλ σας. Κάντε προτεραιότητά σας το να μοιράζεστε πράγματα που όχι μόνο έχουν σημασία για εσάς, αλλά βοηθούν και τους γύρω σας.

3. Αυστηρότερα χρονικά όρια

Αν έχετε μια λίστα υποχρεώσεων που πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα, αλλά έχετε σπαταλήσει τις τελευταίες 3 ώρες στα social media, ήρθε η ώρα να κλείσετε την εφαρμογή ή τον υπολογιστή. Βάλτε χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας και σταματήστε ακριβώς τη στιγμή που θα συμπληρώσετε τον προκαθορισμένο χρόνο. Η αλλαγή δεν θέλει πολύ για να συμβεί, αφού μόλις αρχίζετε να κάνετε κι άλλα πράγματα, θα συνειδητοποιήσετε πόσα πολλά χάνατε πριν και θα επιδιώκετε αυστηρότερο χρονικό περιορισμό.

4. Αλλάζουμε τις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων

Αν η παραγωγικότητά σας υποφέρει επειδή συνεχώς αποσπάται η προσοχή σας από ειδοποιήσεις, υπάρχουν τρόποι να τις απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις. Ακόμη καλύτερα, διαγράψτε τις εφαρμογές εντελώς από το κινητό σας και αφήστε τες να υπάρχουν μόνο σε μια ηλεκτρονική σας συσκευή, για παράδειγμα στο λάπτοπ ή στο τάμπλετ. Με αυτό τον τρόπο, τα social media δεν θα σας ακολουθούν όπου κι αν βρίσκεστε.

5. Δεν χρειάζεται να κοινοποιούμε και να δημοσιεύουμε τα πάντα

Νιώθουμε συχνά ότι αν δεν δημοσιεύσουμε την εμπειρία που βιώνουμε, αυτή δεν είναι αληθινή ή δεν έχει αξία. Επίσης, έχουμε τον φόβο του FOMO, δηλαδή ότι απέχοντας κάποιες ώρες ή μέρες από τα social media, θα χάσουμε κάτι σημαντικό που θα έχει συμβεί.

Αρχικά, δεν έχουμε καμία κοινωνική υποχρέωση να δίνουμε αναφορά στους άλλους για ό,τι κάνουμε. Οι εμπειρίες είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν δικαιούνται όλοι να βλέπουν κομμάτια της ζωής σας. Επίσης, δεν δίνουν ποτέ την πλήρη εικόνα αυτού που ζούμε στους άλλους με αποτέλεσμα πολλές φορές να διαστρεβλώνεται εντελώς η εικόνα μας.

Τέλος, σκεφτείτε τι έκαναν οι άνθρωποι όλους τους προηγούμενους αιώνες. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα νέα μαθαίνονται, δεν χρειάζεται να είμαστε 24/7 διαθέσιμοι να δεχόμαστε κάθε πληροφορία από εκεί έξω. Κάτι τέτοιο μας στερεί την συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και την ψυχική μας ηρεμία. Αφήστε το τηλέφωνό σας στο τραπέζι και απολαύστε τη ζωή, την πραγματική ζωή, αυτή που βιώνετε άμεσα.

Πηγή:

www.lifehack.org/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση