, , ,

Τελικά κατά πόσο η «καλή χοληστερόλη» προστατεύει την καρδιά μας;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh αμφισβητούν τους τρόπους με τους οποίους εξετάζουμε τα επίπεδα της HDL για να προβλέψουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τελικά κατά πόσο η «καλή χοληστερόλη» προστατεύει την καρδιά μας;

Παραδοσιακά, τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας – επίσης γνωστή ως «καλή χοληστερόλη» – θεωρούνται καλός δείκτης της καρδιακής υγείας, ειδικά για τις γυναίκες. Το ενδιαφέρον εδώ όμως είναι ότι η επιστημονική κοινότητα αρχίζει να αμφισβητεί αυτή την ιδέα. Η HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) είναι μόρια που μεταφέρουν λίπος σε όλο τον οργανισμό και στο ήπαρ, ώστε αυτά να μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας.

Αυτή η διαδικασία βοηθά στην πρόληψη εναντίον της μεγάλης συσσώρευσης λιπαρών, γι’ αυτό και αναφέρεται ως «καλή χοληστερόλη». Τα υψηλά επίπεδα της HDL θεωρείται ότι προστατεύουν την καρδιακή υγεία. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL από τους άντρες, αλλά αυτά αρχίζουν να πέφτουν, όταν φτάσουν στην εμμηνόπαυση.

Advertisment

Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί συχνά συμβουλεύουν τις γυναίκες να προσπαθήσουν να ανεβάσουν τα επίπεδα της «καλής χοληστερόλης» στη μέση ηλικία. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η HDL μπορεί, στην πραγματικότητα, να μην είναι τόσο καλή για την καρδιά μας, όσο θεωρείται μέχρι σήμερα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (τμήμα δημόσιας υγείας) – σε συνεργασία με συναδέλφους από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα – αμφισβητούν τους τρόπους με τους οποίους εξετάζουμε τα επίπεδα της HDL για να προβλέψουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής βρίσκονται δημοσιευμένα στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Τα τρέχοντα στοιχεία που έχουμε μπορεί να είναι ανακριβή

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 1.138 γυναικών ηλικίας 45-84 μέσα από μια εθνική μελέτη για την αρτηριοσκλήρυνση. «Έχουμε παρατηρήσει μια απροσδόκητη σχέση ανάμεσα στην HDL και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε προηγούμενες έρευνες, αλλά δεν την είχαμε ποτέ μέχρι τώρα εξερευνήσει βαθύτερα», σημειώνει ένας από τους ερευνητές, El Khoudary.

Advertisment

Στην εμμηνόπαυση, το σώμα των γυναικών περνά μέσα από διάφορες αλλαγές, ειδικά ορμονικές διακυμάνσεις, που μπορούν να επηρεάσουν διάφορες φυσιολογικές διεργασίες και μετρήσεις. Ο El Khoudary και η ομάδα του πιστεύουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως επίσης και άλλες μεταβολικές μεταβολές, πιθανότατα να οδηγήσουν σε χρόνιες φλεγμονές, που να επηρεάσουν την ποιότητα των μορίων HDL στο πέρασμα του χρόνου.

Η έρευνα μέτρησε τον αριθμό και το μέγεθος των μορίων HDL, όπως επίσης και τη συνολική χοληστερόλη που τα μόρια αυτά μεταφέρουν, ώστε να προσδιορίσουν αν τα υψηλά επίπεδα HDL δρουν, στην πραγματικότητα, προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ο El Khoudary και η ομάδα του αξιολόγησαν επίσης την επίδραση της ηλικίας των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση και το χρόνο που χρειάστηκε ώστε να περάσουν στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση στη συνεισφορά της HDL στην υγεία της καρδιάς.

Η «συνολική HDL μπορεί να αντιμετωπίσει τον σημαντικό κίνδυνο»

Παρατηρώντας τις αναλύσεις, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης των επιπέδων της HDL και η επίδρασή τους στην καρδιαγγειακή υγεία δεν είναι αρκετά αξιόπιστες στην περίπτωση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Οι επιστήμονες βρήκαν έναν σύνδεσμο ανάμεσα στην υψηλή HDL και στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης, ειδικά ανάμεσα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και σε εκείνες που βρίσκονται ήδη 10 χρόνια σε μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η υψηλότερες συγκεντρώσεις μορίων της συνολικής HDL προέβλεπαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αρτηριοσκλήρυνσης ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα όμως έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα: ο υψηλός αριθμός μικρών σε μέγεθος μορίων HDL φάνηκε να έχει καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις σε όλες τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες., ασχέτως ηλικίας ή χρόνου.

Αντιθέτως, τα μεγάλα σε μέγεθος μόρια HDL προέβλεπαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών στην περίπτωση των γυναικών που βρίσκονταν κοντά στην εμμηνόπαυση. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη την περίοδο επηρεάζεται αρκετά η ποιότητα της HDL. Αλλά καθώς οι γυναίκες φεύγουν από την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αργότερα στη ζωή, η ποιότητα της HDL βελτιώνεται και πάλι, που σημαίνει ότι η χοληστερόλη HDL ανακτά τις προστατευτικές της επιδράσεις.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν λάβουμε υπόψη μας αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται να επανεξετάσουμε τις υπάρχουσες μεθόδους εξέτασης της «καλής» HDL, ώστε να προσδιορίσουμε την ακριβή επίδρασή της στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών, καθώς αυτή φαίνεται να λειτουργεί πιο περίπλοκα απ’ ότι πιστεύαμε.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504986/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/healthy-woman/nutrition-fitness/why-cholesterol-matters-for-women

https://atvb.ahajournals.org/content/early/2018/07/18/ATVBAHA.118.311017https://www.mesa-nhlbi.org/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση