,

Οι 3 πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά

Οι τροφικές αλλεργίες είναι πολύ πιο κοινές απ’ όσο συνειδητοποιούν οι άνθρωποι, ειδικά στα παιδιά.

Οι 3 πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά

Η τροφική αλλεργία μπορεί να περιγραφεί ως μια απόκριση του ανοσοποιητικού, κατά την οποία ο οργανισμός σας αντιδρά αρνητικά σε κάποιο συγκεκριμένο τύπο τροφής. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα για την αντιμετώπιση του αλλεργιογόνου. Κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με εκείνη τη συγκεκριμένη τροφή (αγγίζοντας, καταναλώνοντας την ή μυρίζοντής τη), ο οργανισμός σας απελευθερώνει χημικά συστατικά που ονομάζονται ισταμίνες, για να αυτο-προστατευθεί. Αυτή η χημική ουσία είναι η αιτία των συμπτωμάτων όπως το πρήξιμο, η φαγούρα, η δυσκολία αναπνοής κλπ.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι πολύ πιο κοινές απ’ όσο συνειδητοποιούν οι άνθρωποι, ειδικά στα παιδιά. Τα παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε σχεδόν κάθε τροφή, αλλά υπάρχουν κάποια συχνότερα συστατικά, που είναι υπεύθυνα για περίπου το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά. Αυτές περιλαμβάνουν:

Advertisment

Αλλεργία στη σόγια

Η σόγια είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φυτό, το οποίο πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 0,3% των παιδιών έχει αλλεργία στη σόγια. Αν και τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία καθώς μεγαλώνουν, άλλα ζουν με αυτό και κατά την ενήλικη ζωή. Ευτυχώς, τα συμπτώματα της αλλεργίας στη σόγια είναι σχετικά ήπια και μπορούν να ελεγχθούν με τη βοήθεια αντιισταμινικών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα παιδιά χρειάζεται να επισκεφτούν τα επείγοντα μετά την κατανάλωσή της.

Η αποφυγή της σόγιας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα, συσκευασμένα προϊόντα, που περιέχουν κάποιο υποπροϊόν αυτού του φυτού. Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα μείνει μακριά από γάλα σόγιας, κινέζικο φαγητό και τόφου. Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες όταν ψωνίζετε.

Αυγό

Μαζί με την αλλεργία στο γάλα που θα δούμε παρακάτω, η αλλεργία στο αυγό αποτελεί το πιο κοινό είδος τροφικής αλλεργίας στα βρέφη και στα παιδιά νηπιακής ηλικίας. Στα μεγαλύτερα παιδιά, είναι η πιο συχνή μορφή αλλεργίας, επηρεάζοντας περίπου το 2.5% του πληθυσμού. Συνήθως εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία, αν και τα περισσότερα παιδιά την ξεπερνούν μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία. Για κάποιους όμως, η αλλεργία αυτή τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή.

Advertisment

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο αυγό μπορεί να ποικίλλουν από το ένα παιδί στο άλλο. Επιπλέον, η αλλεργία μπορεί σε κάποια παιδιά να εμφανιστεί αμέσως μετά την κατανάλωση, ενώ για άλλα παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω. Η αλλεργία στο αυγό, όπως κάθε άλλη αλλεργία δεν μπορεί να θεραπευτεί εντελώς. Η αντιμετώπιση της περιλαμβάνει αντιισταμινικά, αλλά είναι καλύτερο να έχετε μαζί σας μια ένεση επινεφρίνης. Η επίσκεψη στα επείγοντα ενός νοσοκομείου είναι απαραίτητη και πρέπει να είναι άμεση σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ μετά την κατανάλωση αυγών.

Ο μόνος τρόπος βέβαια να αποφύγετε την αλλεργική αντίδραση είναι να αποφύγετε τελείως την κατανάλωσή τους. Δυστυχώς, είναι ένα πολύ συχνό συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλές τροφές και γι’ αυτό η αποφυγή τους μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο για τους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες όλων των συσκευασμένων προϊόντων προσεκτικά και να μείνετε σίγουρα μακριά από μαγιονέζα, λυσοζύμη, μαρέγγα, αλβουμίνη και ασπράδι φυσικά.

Αλλεργία στο γάλα

Σε περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει αρνητικά συμπτώματα αφού πιει γάλα ή καταναλώσει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, το πιθανότερο είναι να είναι αλλεργικό στο γάλα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά η αλλεργία στο γάλα είναι η πιο κοινή μορφή αλλεργίας στα βρέφη, στα νήπια και στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 2.5% των παιδιών κάτω από την ηλικία των 3 έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον/την παιδίατρό σας για την αντίδραση που εμφανίζει το παιδί σας. Δεν πρέπει ωστόσο να μπερδεύετε την αλλεργία με τη δυσανεξία. Αν προσέξετε συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, φαγούρα, πρήξιμο, βαριά ανάσα, ρινική καταρροή ή μάτια που τρέχουν, τότε μάλλον είναι αλλεργία.

Όσον αφορά λοιπόν στην αλλεργία στο γάλα, η πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης! Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το παιδί σας μακριά από γάλα και κάθε είδους γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, καθώς το γάλα είναι ένα κοινό, συχνό συστατικό σε πολλά προϊόντα, το παιδί σας μπορεί να το καταναλώσει χωρίς να το καταλάβετε. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, χρειάζεται να έχετε μαζί σας αντιισταμινικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που αυτά είναι βαριά, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς χρειάζεται σίγουρα μια ένεση επινεφρίνης.

Είναι επίσης συχνό για τα παιδιά να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές όπως:

• Αλεύρι

• Φιστίκια

• Καρύδια

• Ψάρια ή οστρακοειδή

• Μούρα

Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αλλεργικών συμπτωμάτων, ειδικά αν είναι σοβαρά, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να οδηγήσουν σε θάνατο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση