, , , ,

5 δυναμωτικά σπιτικά ροφήματα που μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την άσκηση

Καθώς είναι σπιτικά, μπορούμε εύκολα να χειριστούμε την περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη.

5 δυναμωτικά σπιτικά ροφήματα που μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την άσκηση

Η αγορά είναι γεμάτη έτοιμα ενεργειακά ροφήματα και όλα ισχυρίζονται ότι μας προσφέρουν ενέργεια πριν και μετά τη γυμναστική. Αλλά οι ειδικοί συστήνουν να παραλείπουμε την κατανάλωσή τους και να επιλέγουμε τα απλά και σπιτικά. Γιατί όμως;

Ένας λόγος είναι ότι τα φυσικά ενεργειακά ποτά περιέχουν λιγότερα σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη). Καθώς είναι σπιτικά, μπορούμε εύκολα να χειριστούμε την περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη. Δεν περιέχουν περισσότερο από 8% υδατάνθρακες, κάτι που βοηθά και στη διατήρηση του υγιούς βάρους. Γι’ αυτό κι εδώ προτείνουμε κάποιες εύκολες επιλογές.

Advertisment

5 δυναμωτικά σπιτικά ροφήματα που μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την προπόνηση

1. Νερό καρύδας και χυμό λάιμ

Το νερό καρύδας έχει τόσα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να καταναλωθεί από μόνο του ως ενεργειακό ποτό. Πολλοί αθλητές το προτιμούν και φροντίζουν να έχουν κοντά τους ένα μπουκάλι με αυτό κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Πλέον μπορεί κανείς να βρει νερό καρύδας εύκολα στην αγορά. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός συστατικών απογειώνει τη γεύση του, αλλά και την αναζωογονητική επίδρασή του.

Συστατικά

– 1 φλιτζάνι νερό καρύδας
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 1/8 κουταλάκι αλάτι και
– 1/8 φλιτζάνι χυμό λάιμ.

Advertisment

Μέθοδος

Αναμιγνύουμε το αλάτι, το μέλι και τον χυμό λάιμ σε ένα ψηλό ποτήρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί επαρκώς το μέλι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό καρύδας και πίνουμε. Βοηθά το νερό καρύδας να είναι δροσερό, αλλά αν αυτό δεν γίνεται, προσθέτουμε λίγα παγάκια.

2. Smoothie μπανάνας

Οι μπανάνες και το νερό καρύδας διαθέτουν και τα δύο αρκετό κάλιο, οπότε αν τα συνδυάσουμε, λαμβάνουμε μια γερή δόση από αυτό αλλά και έξτρα ενέργεια.

Συστατικά

– Μισή μπανάνα
– ½ φλιτζάνι νερό καρύδας
– ½ ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
– ¼ φλιτζάνι γιαούρτι ή γάλα

Μέθοδος

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ και αμέσως μετά καταναλώνουμε. Όπως πάντα, βοηθά ο χυμός και το νερό καρύδας να είναι δροσερά.

3. Ενεργειακό ρόφημα με σπανάκι, ανανά και μήλο

Πριν απορρίψετε αυτό το ρόφημα επειδή περιέχει το διάσημο λαχανικό, σκεφτείτε το καλύτερα· το σπανάκι είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά και η πικρή επίγευση που αφήνει συνδυάζεται ιδανικά με τη γλύκα των φρέσκων φρούτων. Το μήλο παρέχει φυσικά σάκχαρα και κάλιο, το λεμόνι ηλεκτρολύτες.

Συστατικά

– 1 φλιτζάνι σπανάκι
– 1 φλιτζάνι κομμάτια ανανά
– 1 φλιτζάνι μήλο
– 3 κουταλιές χυμό λεμονιού

Μέθοδος

Απλώς προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν καλά τα συστατικά. Ίσως χρειαστεί περισσότερη ώρα σε σχέση με τα άλλα ροφήματα ανάλογα με το πόσο σκληρό ή μαλακό είναι το σπανάκι.

4. Χυμός κόκκινων φρούτων με σπόρους chia

Τα κόκκινα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Οι αντιοξειδωτικές τους επιδράσεις καταστέλλουν την μυϊκή κόπωση που ακολουθεί της προπόνησης. Οι σπόροι chia αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Συστατικά

– ½ φλιτζάνι φράουλες
– ½ φλιτζάνι μύρτιλα
– Λίγα φύλλα μέντας
– 1 κουταλάκι μέλι
– 1 κουταλάκι σπόροι chia

Μέθοδος

Προσθέτουμε τα κόκκινα φρούτα και τη μέντα σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το χυμό σε ένα ποτήρι. Προσθέτουμε μέλι και σπόρους chia. Ανακατεύουμε καλά και πίνουμε.

5. Χυμός παντζαριού

Το παντζάρι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά και εφοδιασμένο με νιτρικό άλας που βελτιώνει την επίδοση κατά την άσκηση. Το νιτρικό άλας μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα. Το τελευταίο βοηθά στην αύξηση του μήκους και πλάτους των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Συστατικά

– 1 παντζάρι, μόνο τη ρίζα όχι το κοτσάνι (ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομματάκια)
– 1 κουταλιά χυμό λάιμ
– 1 πρέζα αλάτι

Μέθοδος

Χτυπάμε το παντζάρι σκέτο σε ένα μπλέντερ και στη συνέχεια μεταφέρουμε σε ένα ποτήρι. Προσθέτουμε το χυμό λάιμ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και πίνουμε.

Πηγές:

www.stylecraze.com/articles/best-natural-energy-drinks-for-gym

food.ndtv.com/food-drinks/6-homemade-energy-drinks-for-post-workout-refreshment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού
Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
4 φαγητά που δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη για extra γεύση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση