5 συμβουλές για να πετύχετε τους στόχους σας με θετική διάθεση

5 πράγματα που πρέπει να θυμάστε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι αυτή θα είναι η χρονιά σας.

5 συμβουλές για να πετύχετε τους στόχους σας με θετική διάθεση

5 πράγματα που πρέπει να θυμάστε, για να πετύχετε τους στόχους σας με θετική διάθεση

1. Εγκαταλείψτε κάτι που δεν σας εξυπηρετεί πια σε τίποτα

Αν ακούτε μια μικρή φωνή μέσα σας να επαναλαμβάνει «παράτησέ το», είναι πιθανό να υπάρχει εκεί για χρόνια. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να την ακούσετε και να το παρατήσετε πραγματικά. Ποιο; Αυτό που δεν σας εξυπηρετεί πια. Για κάθε πράγμα που ανώφελα κρατάμε στη ζωή μας, χάνουμε και μια πιθανότητα να νιώσουμε πλήρεις.

Συνήθως για να εγκαταλείψουμε κάτι ανώφελο, επιλέγουμε στη θέση του κάτι άλλο πιο χρήσιμο. Για παράδειγμα, αν λατρεύουμε να τρώμε πίτσες στο σπίτι, θα μπορούσαμε να τις αντικαταστήσουμε με ψητά λαχανικά και φρουτοσαλάτες. Η κύρια ιδέα είναι στο να επιλέξουμε κάτι που στην αρχή μπορεί να είναι λίγο επώδυνο, να μας βγάζει από τη βολή μας, αλλά στη συνέχεια και πολύ σύντομα μας προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, άνεση ή θετικά αποτελέσματα;

Advertisment

2. Να είστε παρόντες στη στιγμή

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι το παρόν είναι το «άγιο δισκοπότηρο» της ύπαρξης. Η θεραπεία του να ζούμε στο παρόν μπορεί να βρεθεί στο διαλογισμό. Ο διαλογισμός μας οδηγεί σε έναν χορό με το απόλυτο παρόν- για 15 με 30 λεπτά κάθε μέρα. Αυτό το μικρό διάλειμμα από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας επιδρά σε όλη την υπόλοιπη μέρα μας και δημιουργεί μακροχρόνια μοτίβα για να ζούμε τη στιγμή.

Καθώς ζείτε τη μέρα σας, εξασκήστε αυτή την πρακτική της «ενεργής παρουσίας», διαιρώντας την προσοχή σας. Κρατήστε ένα μέρος της προσοχής σας στη ζωή σας και ένα άλλο πάντα μέσα σας, στην ψυχή σας. Μπορείτε να το κάνετε όπως σε μια ταινία, να είστε πάντα περίεργοι, να παρατηρείτε τον εαυτό σας, να επεξεργάζεστε το τι κάνετε, τι δημιουργείτε εκείνη τη στιγμή, τι είναι αυτό που θα σας κρατήσει ελεύθερους και ήρεμους στο παρόν.

3. Να δείχνετε ευγνωμοσύνη

Οι καθημερινές λίστες ευγνωμοσύνης βοηθούν στην αναζωογόνηση του πνεύματος και της ψυχής. Δεν θα αντιληφθείτε πόσο τυχεροί είστε, αν δεν το καταγράφετε καθημερινά, αναγνωρίζοντας το κάθε μικρό θετικό πράγμα που σας συμβαίνει. Και βάλτε στόχο να εκφράζετε στους γύρω σας την ευγνωμοσύνη σας αυτή, να λέτε ευχαριστώ στους ανθρώπους που είναι εκεί και βοηθούν στο να νιώθετε καλά. Γιατί η ευγνωμοσύνη είναι κάτι παραπάνω από μια πράξη: Είναι τρόπος ύπαρξης. Όταν είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχουμε καταφέρει να κάνουμε, αφήνουμε και τον εαυτό μας ελεύθερο στο να επιθυμεί περισσότερο. Η επιθυμία αλληλεπιδρά με την ευγνωμοσύνη.

Advertisment

4. Πείτε αντίο στη ζήλια και στο φθόνο

Πείτε αντίο στο φθόνο και καλωσορίστε τον πραγματικό εαυτό σας! Όταν ζηλεύουμε τους άλλους, τυφλωνόμαστε και αδυνατούμε να δούμε τις πραγματικές μας ικανότητες. Πίσω από τη ζήλια μας κρύβεται ό,τι θέλουμε να επιτύχουμε και να κυνηγήσουμε. Επιλέξτε την αγάπη για τον εαυτό σας αντί του φθόνου. Η ζήλια είναι απλά ένα σημάδι από τα πιο βαθιά σημεία του εαυτού σας, που σας φανερώνει τι είναι αυτό που επιθυμείτε! Αποτελεί ένα λαμπρό σύμβολο αλήθειας μέσα μας. Αν μπορούμε να σταματήσουμε να το απωθούμε και να το δούμε καθαρά, θα αντιληφθούμε τις δικές δυνατότητες και οι δυνάμεις της ζήλιας και του φθόνου θα αποδυναμωθούν πλήρως.

5. Αναπτύξτε την αυτεπίγνωση

Μην είστε ανειλικρινείς με εσάς και τους γύρω σας. Επιλέξτε να έχετε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει στη ζωή σας. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν είναι αόριστοι και ασαφείς για το πόσα χρήματα ξόδεψαν, πόσο ζυγίζουν και πόσο πολύ πίνουν, τότε όλα θα εξαφανιστούν. Αλλά συνήθως το αντίθετο συμβαίνει. Αν γνωρίζουμε το ακριβές μας βάρος, μπορούμε να το χάσουμε και πιο εύκολα. Αν γνωρίζουμε πόσα χρήματα βγάζουμε και πόσα ξοδεύουμε, τότε θα είναι πιο εύκολο για εμάς να τα διαχειριστούμε και να βγάλουμε και περισσότερα! Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την επίγνωση του εαυτού μας και του περιβάλλοντος γύρω μας. Ο στόχος δεν είναι να αυτομαστιγωνόμαστε, αλλά να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε εμάς, ώστε να φτάσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Αποδεχτείτε το πού βρίσκεστε τώρα και καταλάβετε ότι το αυτομαστίγωμα είναι σαν να ποτίζετε με δηλητήριο, ένα λουλούδι που προσπαθεί να ανθίσει. Η αυτεπίγνωση σας επιτρέπει να δείτε τι είναι αυτό που χρειάζεται επιπλέον να κάνετε, για να προχωρήσετε και να μπορείτε να το προσφέρετε στον εαυτό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση