,

9 πιθανοί τύποι τροφικής δηλητηρίασης και πως να τους αποφύγετε

Όσο απλό είναι να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από αυτές τις ενοχλητικές καταστάσεις, τόσο εύκολο είναι να περάσουν στο τραπέζι μας.

9 πιθανοί τύποι τροφικής δηλητηρίασης και πως να τους αποφύγετε

Τροφιμογενής ασθένεια ονομάζεται τυπικά η τροφική δηλητηρίαση επειδή είναι ασθένεια, η οποία προκαλείται από μόλυνση που προέρχεται από μολυσμένες τροφές.

Όσο απλό είναι να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από αυτές τις ενοχλητικές καταστάσεις, τόσο εύκολο είναι να περάσουν στο τραπέζι μας δίχως να το καταλάβουμε. Ας δούμε ποιες είναι και πως μπορούμε να τις εξαλείψουμε.

Advertisment

9 πιθανοί τύποι τροφικής δηλητηρίασης και πως να τους αποφύγετε

1. Λιστέρια

Πρόκειται για ένα ολόκληρο γένος βακτηρίων τα οποία αποτελούνται από επτά είδη. Παρατηρείται σε ωμά φρούτα και λαχανικά αλλά και σε γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τελευταία όταν δεν έχουν παστεριοποιηθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, στομαχικές διαταραχές ή διάρροια, τα οποία μπορεί να κρατήσουν ακόμα και δύο μήνες μετά τη δηλητηρίαση.

Τα αποφεύγουμε προτιμώντας παστεριοποιημένα γαλακτοκομικά και πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων. Η φύλαξή τους δε θα πρέπει να γίνεται στους 4 βαθμούς Κελσίου, στο ψυγείο μας, θερμοκρασία η οποία σκοτώνει τα βακτήρια αυτού του γένους.

2. Σαλμονέλα

Είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο το οποίο προσβάλλει συνήθως μία άλλη κατηγορία τροφίμων, τα ζωικά. Πουλερικά, αυγά, επεξεργασμένα τρόφιμα και ωμό κρέας είναι οι συνήθεις ύποπτοι φορείς σαλμονέλας, αν και το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να βρεθεί και σε άλλες τροφές. Προέρχεται όμως από τα περιττώματα των ζώων τα οποία μετά καταναλώνουμε ως τροφή γι’ αυτό και πολύ πιο εύκολα τη συναντάμε στα ζώα.

Advertisment

Κράμπες στο στομάχι, πυρετός, διάρροια είναι τα συμπτώματα της έκθεσης σε σαλμονέλα, συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από 12 ώρες μέχρι και μία εβδομάδα.

Αποφύγετε τα ωμά αυγά ή τα ελαφρώς μαγειρεμένα. Καθαρίστε πολύ καλά τα κρέατα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα και το μαγείρεμα των πουλερικών. Ο τρόπος ο οποίος γίνεται εκτροφή των πουλερικών τα οποία καταλήγουν στο τραπέζι μας, καθιστά σχεδόν αδύνατη την σωστή υγιεινή τους -ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα περιττώματά τους δηλαδή.

Πλύνετε πολύ καλά το κοτόπουλο που θα μαγειρέψετε. Μαγειρέψτε το πολύ ώρα επίσης. Αν χρειαστεί να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σας, κάντε το καθώς το έχετε περιτυλίξει καλά και αποφύγετε την επαφή με άλλα τρόφιμα. Πλύνετε πολύ καλά τα μαχαίρια ή άλλα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε κατά την παρασκευή του φαγητού, τον πάγκο κοπής και αποφύγετε το ξύλο κοπής.

Μεγάλη προσοχή θέλει και ο κιμάς και το ωμό κρέας ενώ σαλμονέλα μπορεί ν’ αναπτύξουν πιο σπάνια, λαχανικά τα οποία καλλιεργήθηκαν σε υγρό και ζεστό κλίμα. Η σαλμονέλα μπορεί ν’ αποβεί μοιραία αν προσβάλλει μωρά ή ηλικιωμένους με ευαίσθητο ανοσοποιητικό.

3. Ε. coli

Το βακτήριο αυτό είναι ένα εντερικό βακτήριο και διαρρέει από έντερα ζώων κατά τη σφαγή τους προς κατανάλωση. Επομένως και εδώ πρόκειται να το συναντήσουμε σε τροφές οι οποίες είναι ζωικές όπως τα κρέατα βοοειδών κλπ, τα αυγά αλλά και το γάλα που δεν έχει παστεριοποιηθεί.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, διάρροια, εμετό και μπορεί να εκδηλωθούν αρκετές ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού από το βακτήριο. Είναι μία δηλητηρίαση η οποία μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή ενός ατόμου με ευάλωτη υγεία.

Όλα τα παραπάνω τρόφιμα χρειάζονται πολύ καλό μαγείρεμα. Αποφύγετε τα μισοψημένα κρέατα. Προτιμήστε παστεριοποιημένα γαλακτοκομικά. Επειδή υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν e.coli και σε λαχανικά αν το νερό με το οποίο ποτίζονται φέρει τα βακτήρια, προτιμήστε βιολογικά λαχανικά και φρούτα.

4. Αλλαντίαση

Ευτυχώς πρόκειται για μια σπάνια πια ασθένεια η οποία έχει την τάση να καταλήγει σε θάνατο. Προκαλείται από κονσερβοποιημένα τρόφιμα τα οποία δεν έχουν υποστεί τις κατάλληλες επεξεργασίες κατά την αποθήκευσή τους. Το μέλι, τα αλλαντικά, προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, καπνιστά ή παστά κρέατα και ψάρια, είναι οι πιθανοί φορείς αλλαντίασης.

Τα μωρά κινδυνεύουν περισσότερο από τη συγκεκριμένη νόσο γι’ αυτό και δεν τους δίνουμε ποτέ μέλι πριν να κλείσουν τον ένα χρόνο. Τα συμπτώματα της αλλαντίασης είναι εμετός, κράμπες, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία στην κατάποση, αδυναμία, διπλή όραση ακόμα και παράλυση. Εννοείτε πως αν υποψιαστείτε αλλαντίαση καλείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Ελέγχετε πολύ καλά τις κονσέρβες που χρησιμοποιείτε ώστε να μην έχουν διογκωθεί, χτυπηθεί ή ανοίξει. Να μην έχουν διαρροή και να μην έχουν σκουριάσει. Φροντίστε ώστε το μέλι, τα καπνιστά και τα παστά σας να είναι πολύ καλής ποιότητος.

5. Σταφυλόκοκος

Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να βρεθεί πάνω σε σάντουιτς, σε σαλάτες με τόνο, αυγά, ζυμαρικά, ή σε κάποιο αρτοσκεύασμα. Παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται να νοσήσουμε απλά με το αν φάμε αυτή την τροφή εκτός αν ήδη ο ιός του σταφυλόκοκκου κυκλοφορεί στο αίμα μας. Τότε εμφανίζουμε τα συμπτώματα τα οποία ξεκινούν το πολύ μισή ώρα μετά την πρόσληψη της προσβεβλημένης τροφής.

Για μία ως τρεις ημέρες, εμετοί, κράμπες και διάρροια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο σταφυλόκοκκος. Πολλές φορές χρειάζεται είσοδος στο νοσοκομείο.

Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν το φαγητό και δεν χειριζόμαστε τρόφιμα σε περίπτωση που έχουμε ανοιχτές πληγές στα χέρια ή αν έχουμε μόλυνση στα μάτια ή τη μύτη.

6. Καμπυλοβακτήριο

Αυτό το όχι και τόσο γνωστό βακτήριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί από μία μόνο σταγόνα ωμού πουλερικού. Τα συμπτώματα είναι σφοδρά αλλά όχι θανατηφόρα. Πυρετός, διάρροια και εμετός μπορεί να κρατήσουν το πολύ μία εβδομάδα. Ωστόσο, είναι ένα βακτήριο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη σοβαρή ασθένεια, το σύνδρομο Guillain-Barre, η οποία μπορεί να προκαλέσει προσωρινή παράλυση μερικές εβδομάδες μετά από διαρροϊκές ασθένειες.

7. Νοροιός γαστρεντερίτιδας

Πρόκειται για έναν κοινό τύπο γαστρεντερίτιδας ο οποίος προκαλείται από τρόφιμα τα οποία έχει πιάσει κάποιος ο οποίος δεν έχει πλύνει καλά τα χέρια του αφού πήγε στην τουαλέτα και μετά τα φάει ή τα δώσει σε κάποιους να τα φάνε… Τα πιο εκτεθειμένα τρόφιμα σε αυτό είναι τα ωμά, όπως οι σαλάτες, τα οποία σερβίρονται αμέσως μετά την επαφή τους με τα χέρια.

Τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά αλλά όχι θανατηφόρα. Πρόκειται για εμετό και διάρροια που δεν ξεπερνούν το 48ώρο.

Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν φτιάξετε τις σαλάτες σας αλλά μεγάλη προσοχή θέλει επίσης στα μαγαζιά τροφίμων. Ενδείκνυται όσοι φτιάχνουν σαλάτες για το κοινό να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικοί με την υγιεινή των χεριών και να φορούν γάντια πριν πιάσουν τα ωμά τρόφιμα.

8. Vibrio vulnificus

Βακτήριο το οποίο μπορεί να μολύνει οστρακοειδή τα οποία καλλιεργούνται σε σχετικά θερμό νερό, όπως τα στρείδια. Ενώ σε έναν σχετικά υγιή οργανισμό τα συμπτώματα μπορεί να μην ξεπερνούν αυτά της απλής γαστρεντερίτιδας, το Vibrio vulnificus μπορεί να αποβεί μοιραίο σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό καθώς εξελίσσεται σε σοβαρή λοίμωξη του αίματος.

9. Σκομβροτοξίνη

Στην ουσία πρόκειται για φυσιολογική αλλεργική αντίδραση του οργανισμού αν φάμε ψάρια τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να χαλάνε. Ο τόνος, το σκουμπρί και τα μαγιάτικα είναι αυτά με τα περισσότερα κρούσματα.

Στα πρώτα στάδια της αλλοίωσης, τα βακτήρια παράγουν ισταμίνες στα ψάρια και αυτό προκαλεί μια αίσθηση καψίματος στο στόμα, κνησμώδες εξάνθημα, ζάλη, πονοκέφαλο και διάρροια. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε τέσσερις έως έξι ώρες και τα αντιισταμινικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Σιγουρευτείτε πως τα ψάρια σας είναι φρέσκα. Αν δεν είστε σίγουροι τότε καλύτερα να αλλάξετε μενού.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση