Εργασία: Τι μας εμποδίζει να εγκαταλείψουμε τη ζώνη άνεσής μας;

«Η ανάπτυξη και η άνεση (σιγουριά) δεν συνυπάρχουν. Αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, τις εταιρίες και τα έθνη».

Γιατί δυσκολευόμαστε να εγκαταλείψουμε τη ζώνη άνεσής μας

Η εγκατάλειψη της ζώνης άνεσής μας σε μια επαγγελματική κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Αλλά η πραγματικότητα στη δουλειά μας είναι ως εξής για τους περισσότερους: όσο μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε και εξελίσσουμε τη δουλειά και τις καριέρες μας, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με καταστάσεις που βρίσκονται εκτός της ζώνης άνεσής μας, όπου χρειάζεται να προσαρμοστούμε και να προσαρμόσουμε και νέες συμπεριφορές.

Όπως είχε πει ο CEO της IBM Ginni Rometty: «Η ανάπτυξη και η άνεση (σιγουριά) δεν συνυπάρχουν. Αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, τις εταιρίες και τα έθνη». Και να ποιες έχω μάθει ότι είναι οι βασικές 5 προκλήσεις για να εγκαταλείψουμε την προσωπική μας ζώνη άνεσης:

Advertisment

Η πρώτη πρόκειται για την πρόκληση της αυθεντικότητας. Είναι η ιδέα ότι αν δράσουμε εκτός της ζώνης άνεσής μας, θα νιώσουμε ψεύτικοι, ξένοι και λανθασμένοι. Μπορεί να πιστέψουμε ότι δεν μας ταιριάζει στην αρχή και να τρέξουμε πίσω στην ασφάλεια του παρελθόντος και της επανάληψης.

Η δεύτερη αφορά στην πρόκληση των ικανοτήτων. Πρόκειται για την ιδέα ότι εκτός από το πρόβλημα της αυθεντικότητας, μπορεί να νιώσετε ανίκανοι και ανεπαρκείς- είτε έχει σχέση με κάποια ομιλία σε ένα meeting, είτε η παρουσίαση των ιδεών σας. Και αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σαν «απατεώνας».

Η πρόκληση Νο3 είναι η πρόκληση της απροθυμίας. Μπορεί να νιώθετε εκνευρισμένοι ή ενοχλημένοι για το γεγονός ότι έχετε σχεδόν υποχρεωθεί να κάνετε κάποια εργασία έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Για παράδειγμα, ως ένα εσωστρεφές άτομο, μπορεί να νιώθετε βαθιά απροθυμία για το ότι πρέπει να δικτυώνεστε και να κάνετε ανούσιες μικρές συζητήσεις, ακόμα περισσότερο και από την ίδια την ποιότητα της εργασίας σας.

Advertisment

Η πρόκληση Νο4 είναι εκείνη της αποδοχής (αρέσκειας). Εδώ, ανησυχούμε ότι οι άνθρωποι δεν θα συμπαθήσουν την εκδοχή μας, όταν εγκαταλείψουμε τη ζώνη άνεσής μας. Ένα εύστοχο παράδειγμα από την έρευνα μου προέρχεται από μια συγχυσμένη υπάλληλο που ήθελε απεγνωσμένα να αντιμετωπίσει έναν τρομερά αλαζονικό και υπερόπτη συνάδελφό της που έκανε τη ζωή της δύσκολη, αλλά δεν μπορούσε να απωθήσει την ανησυχία ότι ύστερα εκείνος δεν θα την συμπαθούσε πια.

Τέλος, η πέμπτη πρόκληση είναι εκείνη της ηθικής. Ορισμένες φορές, οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για την ηθική φύση της συμπεριφοράς που πρόκειται να επιτελέσουν, για παράδειγμα όταν μεταφέρουν κακές ειδήσεις ή ανακοινώνουν μια απόλυση.

Βεβαίως, μερικοί μόνο από εμάς θα έρθουν αντιμέτωποι με όλες αυτές τις πέντε προκλήσεις, όταν χρειαστεί να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και να εγκαταλείψουν την ζώνη άνεσής τους. Εσείς έχετε βιώσει τέτοιες ή παρόμοιες προκλήσεις; Αν ναι, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι!

Andy Molinsky Ph. D., καθηγητής Διεθνούς management και οργανωτικής συμπεριφοράς (Brandeis International Business School)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση