, ,

Υπονατριαιμία: Πότε γίνεται επικίνδυνη και ποια η σχέση της με την κατανάλωση νερού

Η υπονατριαιμία είναι η πιο συχνή διαταραχή ηλεκτρολυτών, σύμφωνα με έρευνα του 2006.

Υπονατριαιμία: Πότε γίνεται επικίνδυνη και ποια η σχέση της με την κατανάλωση νερού

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μεγάλη προσοχή δίνεται στην αφυδάτωση και στην αποφυγή της με την κατανάλωση αρκετού νερού. Όμως, αν και λιγότερο συχνή, η υπερβολική ενυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Μια συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης νερού, η οποία μερικές φορές ονομάζεται δηλητηρίαση από νερό, είναι η υπονατριαιμία. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το επίπεδο νατρίου στο αίμα πέφτει κάτω από 135 μιλιγκράμ (mEg) ανά λίτρο (L), σύμφωνα με την Mayo Clinic. (Η Mayo Clinic σημειώνει ότι το φυσιολογικό επίπεδο νατρίου στο αίμα είναι 135 έως 145 mEq/L).

Advertisment

Η υπερβολική κατανάλωση νερού αραιώνει τους ηλεκτρολύτες στο αίμα. Όταν το επίπεδο νατρίου πέφτει πολύ γρήγορα, τα υγρά μετακινούνται από την κυκλοφορία του αίματος προς τα κύτταρα των ιστών, γεγονός που προκαλεί τη διόγκωση αυτών των κυττάρων. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τόσο έντονο πρήξιμο, με αποτέλεσμα νευρολογικά προβλήματα ή ακόμη και θάνατο.

Τι προκαλεί υπονατριαιμία

Η υπονατριαιμία είναι η πιο συχνή διαταραχή ηλεκτρολυτών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016 στην American Journal of Medicine. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους αθλητές αντοχής που πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση: Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το 13% των συμμετεχόντων στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2002 παρουσίασαν υπονατριαιμία. Επίσης, η υπονατριαιμία επηρεάζει επίσης συνήθως άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, τα οποία αισθάνονται υποχρεωμένα να πίνουν πολύ νερό.

Αν πίνετε 2, 3 ή 4 λίτρα την ώρα και δεν χάνετε πολύ με την εφίδρωση, ουσιαστικά αρχίζετε να ξεπερνάτε την ποσότητα που μπορεί να αποβάλει ο οργανισμός. Και τότε είναι που δημιουργείται το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, άλλες πιθανές αιτίες υπονατριαιμίας (η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετική ένταση, από ήπια έως σοβαρή, και να έχει διαφορετικές περιόδους έναρξης, από αργή έως ταχεία) περιλαμβάνουν:

Advertisment

– Φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την ορμονική και νεφρική λειτουργία, όπως διουρητικά ή αντικαταθλιπτικά

– Ορισμένες παθήσεις της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών

– Χρόνια διάρροια ή έμετος

– Ορμονικές αλλαγές, όπως ανεπάρκεια επινεφριδίων ή χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών

– Λήψη του ναρκωτικού ecstasy

Ποια σημάδια μαρτυρούν ότι πίνουμε πολύ νερό

Πολλά από τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας συμπίπτουν με εκείνα της θερμοπληξίας και της αφυδάτωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας περιλαμβάνουν:

– Ναυτία ή εμετό

– Πονοκέφαλος

– Φούσκωμα

– Πρησμένα χέρια και πόδια

– Μυϊκοί σπασμοί ή κράμπες

– Κόπωση

– Διαταραγμένη ψυχική κατάσταση

– Ανησυχία και ευερεθιστότητα

Αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο αφυδάτωσης – π.χ. αν σκοπεύετε να εργαστείτε έξω και ξέρετε ότι θα πιείτε πολύ νερό – ζυγιστείτε στην αρχή της ημέρας. Αν έχετε πάρει 10 ή περισσότερα κιλά μέχρι το τέλος της ημέρας, είναι μια καλή στιγμή να αναρωτηθείτε: Θα μπορούσε να είναι υπονατριαιμία; (Αλλά και πάλι, η υπονατριαιμία δεν είναι συχνό φαινόμενο, οπότε κινδυνεύουν περισσότερο άτομα που βρίσκονται σε ακραίες συνθήκες, όπως όσοι τρέχουν έναν μαραθώνιο να συμμετέχουν σε στρατιωτική εκπαίδευση).

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την υπονατριαιμία με βάση τις εξετάσεις αίματος και ούρων. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι συνήθως ήπια και οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. Αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Σε κάποιο σημείο, η ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν το νερό δεν είναι πλέον αρκετά καλή ή αρκετά γρήγορη για να διορθώσει την κατάσταση ο οργανισμός την κατάσταση.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως μεταβαλλόμενη ψυχική κατάσταση ή επιληπτικές κρίσεις, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια, αντί να κλείσετε απλώς ένα ραντεβού με τον γιατρό.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/hyponatremia/guide

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση