,

Έρευνα: Όσες περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές έχουμε στο σπίτι, τόσο πιο ανικανοποίητοι νιώθουμε

Όσο πιο πολλές ηλεκτρονικές και έξυπνες συσκευές έχουμε στο σπίτι μας, τόσο λιγότερο ευχαριστημένοι είμαστε με την τεχνολογία

Έρευνα: Όσες περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές έχουμε στο σπίτι, τόσο πιο ανικανοποίητοι νιώθουμε

Έρευνα αποκαλύπτει ότι όσο πιο πολλές ηλεκτρονικές και έξυπνες συσκευές έχουμε στο σπίτι μας, τόσο λιγότερο ευχαριστημένοι είμαστε με την τεχνολογία. Συγκεκριμένα και μετά από πιο λεπτομερή εξέταση των αποτελεσμάτων, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο ευχαριστημένοι με τις συσκευές, αν είχαν μόνο λίγες.

Βρέθηκε επίσης ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ήταν το ίδιο χαρούμενοι με τις συσκευές τους όσο και οι νεότεροι, και ότι το φύλο και το εισόδημα δεν δημιουργούσε καμία διαφορά ως προς την ικανοποίηση. 3 ερευνητές, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες της διασποράς, από το Πανεπιστήμιο Newcastle, και συγκεκριμένα από το τμήμα Business στην Αγγλία, «έτρεξαν» την έρευνα διαδικτυακά.

Advertisment

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον καθηγητή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Σάββα Παπαγιαννίδη και τον συνεργάτη του λέκτορα μάρκετινγκ δρα Ελευθέριο Αλαμάνο παρουσίασαν την έρευνα τους στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερες ηλεκτρονικές και «έξυπνες» συσκευές χρησιμοποιεί ένας κάτοικος στο σπίτι, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος νιώθει από όσα προσφέρει και ήταν πιθανότερο να μη θέλει να συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί στο άμεσο μέλλον.

Οι «έξυπνες» συσκευές έρχονται τα τελευταία χρόνια να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές συσκευές που όλοι γνωρίζουμε. Οι πρώτες λειτουργούν με ενσωματωμένη νοημοσύνη. Μπορεί, λοιπόν, οι πρώτες συσκευές να άλλαξαν σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στο σπίτι τους, αλλά τώρα φαίνεται ότι η νέα τεχνολογία δεν φέρνει τα αποτελέσματα που αναμένονταν.

Advertisment

Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη η οικογένεια η οποία διαμένει στο σπίτι, τόσο λιγότεροι απρόθυμοι είναι οι κηδεμόνες να χρησιμοποιούν κυρίως «έξυπνες συσκευές». Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όποιος διέμενε σε μεγάλο σπίτι, ήταν περισσότερο πρόθυμος να τις χρησιμοποιήσει.

Το γεγονός της έλλειψης ικανοποίησης από τις «έξυπνες» συσκευές μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε κάποια λειτουργικά κενά που μπορεί να διαθέτουν ορισμένες συσκευές, στη δυσκολία χρήσης και εκμάθησης χρήσης τους, αλλά ένα ποσοστό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική «ευκολία» που μπορεί να φέρνουν στους ανθρώπους.

Πηγή:

phys.org/news/2019-09-smart-home-devices-people-dissatisfied.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση