, ,

Πώς να αντιμετωπίσουμε το άγχος ταξιδιού αυτό το καλοκαίρι καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί COVID

Οι ψυχολόγοι λένε ότι είναι απολύτως κατανοητό να νιώθει κανείς κάποια ανησυχία για τέτοιες μετακινήσεις μετά από ενάμισι χρόνο απομόνωσης.

Πώς να αντιμετωπίσουμε το άγχος ταξιδιού αυτό το καλοκαίρι καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί COVID

Με τους περιορισμούς κατά της πανδημίας να χαλαρώνουν και τους πρόσφατα εμβολιασμένους πολίτες να ανυπομονούν να κάνουν τις διακοπές τους, τα ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν αυτό το καλοκαίρι. Όμως, ενώ το κλίμα στον τουριστικό κλάδο είναι αισιόδοξο, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να κάνουν ένα ταξίδι. Το άγχος ταξιδιού κάνει πολλούς ανθρώπους να διστάζουν να κλείσουν την πρώτη πτήση, παρά την πίεση της οικογένειας και των φίλων να βρεθούν σε μακρινούς προορισμούς.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι είναι απολύτως κατανοητό να νιώθει κανείς κάποια ανησυχία για τέτοιες μετακινήσεις μετά από ενάμισι χρόνο καραντίνας στο σπίτι, γεμάτος αβεβαιότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος και να νιώσετε καλύτερα για τη διαδικασία του ταξιδιού χωρίς όμως να πιέζεστε.

Advertisment

Γιατί έχει αυξηθεί το άγχος ταξιδιού

Το άγχος ταξιδιού περιλαμβάνει το αίσθημα φόβου για την επίσκεψη σε νέα μέρη, την απώλεια της αίσθησης του ελέγχου και το άγχος των ταξιδιωτικών σχεδίων, σύμφωνα και με άρθρο του verywellmind. Aν και δεν αποτελεί κλινική διάγνωση, μπορεί να κάνει τα άτομα να αποφεύγουν εντελώς τα ταξίδια.

Ορισμένοι ψυχολόγοι βλέπουν μια έξαρση τέτοιων περιπτώσεων άγχους καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει και πάλι. Οι ειδικοί λένε ότι η τάση αυτή είναι κατανοητή, δεδομένου του τραύματος της πανδημίας, καθώς συνεχώς ακούγαμε ότι το σπίτι είναι το ασφαλέστερο μέρος.

Τα ταξίδια – είτε εκτός πόλης είτε εκτός χώρας – ήταν ένας από τους πρώτους περιορισμούς που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να μειωθεί η εξάπλωση του COVID-19. Τώρα, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν και οι άνθρωποι περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή στην κανονική τους ζωή, υπάρχει μια αναπροσαρμογή – μια γνωστική αλλαγή – που πρέπει να δημιουργήσουν στο νου τους.

Advertisment

Πώς να αντιμετωπίσουμε το άγχος ταξιδιού

Μαθαίνουμε τι είναι ακριβώς αυτό που το πυροδοτεί

Η κατανόηση ακριβώς των λόγων που κρύβονται πίσω από το άγχος ταξιδιού μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να νιώσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για ένα ταξίδι. Ο εντοπισμός των δικών σας λόγων σας βοηθά να βρείτε δεξιότητες αντιμετώπισης. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν τους εκλυτικούς παράγοντες αναρωτώμενοι για τι ανησυχούν όταν πρόκειται να ταξιδέψουν. Το ταξιδιωτικό άγχος  ταξιδιού συχνά πυροδοτείται από την έλλειψη ελέγχου του ταξιδιού και τον φόβο του αγνώστου.

Θέτουμε υγιή όρια

Αν το άγχος για τα ταξίδια σας κάνει επιφυλακτικούς στο να απομακρυνθείτε από το σπίτι σας αυτή τη στιγμή, η πίεση από την οικογένεια και τους φίλους σας να πάτε μαζί τους καλοκαιρινές διακοπές μπορεί απλώς να αυξήσει το άγχος σας. Οι ψυχολόγοι λένε ότι είναι σημαντικό να σέβεστε τα δικά σας όρια και να τα μοιράζεστε με τους άλλους.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικά επίπεδα άνεσης και ετοιμότητας όσον αφορά τα ταξίδια, ειδικά μετά την έναρξη της πανδημίας. Έχετε κατά νου ότι αν δεν είστε έτοιμοι για διακοπές ή ταξίδια – ακόμη και όταν οι φίλοι και η οικογένειά σας είναι έτοιμοι – έχετε το δικαίωμα να τους ενημερώσετε για το επίπεδο άνεσής σας και να το σεβαστούν.

Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επανασυνδεθείτε με τους αγαπημένους σας σε τοπικό περιβάλλον προς το παρόν, το οποίο μπορεί τελικά να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα να ενταχθείτε σε ομάδες σε άλλους προορισμούς στην πορεία.

Εντοπίζουμε τι είναι υπό τον έλεγχό μας

Από τη φύση του, το ταξίδι απαιτεί να αφήσουμε κάποιον (αλλά όχι όλο) τον έλεγχο. Το να φτιάξουμε μια λίστα με αυτά που είναι ακόμα υπό τον έλεγχό μας σε ένα ταξίδι, όπως η ώρα που θα φύγουμε για το αεροδρόμιο, το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνουμε και η διάρκεια των διακοπών μας, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε ένα μέρος του άγχους. Μπορούμε να διαβάζουμε αυτή τη λίστα δυνατά όταν είμαστε αγχωμένοι και αυτό να λειτουργεί ανακουφιστικά.

Κάνουμε μικρά, ανεκτά βήματα

Η έκθεση σε ένα περιβάλλον που αισθάνεστε ότι είναι ασφαλές μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ένα μεγάλο μέρος του άγχους ταξιδιού. Η θεραπεία έκθεσης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να καθησυχάσουν το άγχος τους και να καταπολεμήσουν τους φόβους τους.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να εκθέσετε τον εαυτό σας σε κάποια στοιχεία του ταξιδιού που σας ανησυχούν (όπως η συναναστροφή με ομάδες ανθρώπων) στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν έχετε άγχος για τα μέρη με πολύ κόσμο, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να επισκεφθείτε ένα παντοπωλείο ή ένα εμπορικό κέντρο με έναν φίλο και στη συνέχεια μόνοι σας.

Πηγή:

www.verywellmind.com/how-to-cope-with-travel-anxiety-as-covid-restrictions-loosen-5187193

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση