, ,

10 τροφές που μας προσφέρουν δροσιά κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Η τροφή που τρώμε παίζει ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και ορισμένα τρόφιμα/ποτά μπορούν πραγματικά να μας δροσίσουν.

10 τροφές που μας προσφέρουν δροσιά κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Αντί για κάποιους καύσωνες, το φετινό καλοκαίρι έχει παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, με πολλούς να αναζητούν απεγνωσμένα την ανακούφιση που προσφέρει ο κλιματισμός ή η θάλασσα, για τους πιο τυχερούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αισθητά υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού είναι πιθανό να γίνουν το νέο φυσιολογικό και όχι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: χρόνο για να αναζητήσουν ατέλειωτες ποσότητες παγωτού και παγωμένων κοκτέιλ.

Advertisment

Αλλά είναι όντως τα καλύτερα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε αν θέλουμε να δροσιστούμε; Η τροφή που τρώμε παίζει ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας και ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν πραγματικά να μας δροσίσουν ή να μας ζεστάνουν.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το καλύτερο λιμάνι που μπορείτε να επισκεφθείτε όταν θέλετε να παραμείνετε δροσεροί, πράγμα που σημαίνει ότι τα αγγούρια – τα οποία αποτελούνται κατά 95% από νερό – είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αλλά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ακολουθούν 10 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που θα σας βοηθήσουν να δροσιστείτε στη ζέστη:

– Αγγούρια

Advertisment

– Φράουλες

– Καρπούζια

– Κολοκυθάκια

– Ανανάς

– Μάνγκο

– Πράσινες πιπεριές

– Πορτοκάλια

– Μαρούλι Iceberg

– Σέλινο

Δυστυχώς, όσο κι αν λαχταράμε κάποιο δροσερό παγωτό, η κατανάλωσή του μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει να ζεσταθούμε περισσότερο. Σύμφωνα με τον επιστήμονα Peter Poortvliet από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, το σώμα μας παράγει θερμότητα όταν προσπαθεί να χωνέψει το παγωτό και παρόμοιες πλούσιες τροφές.

«Ενώ μπορεί να φαίνεται λογικό ότι η εισαγωγή κάτι κρύου, όπως το παγωτό, στο στομάχι θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας, η αρχική ψυκτική του επίδραση αντικαθίσταται γρήγορα από τη θερμότητα που παράγεται από τις διαδικασίες πέψης που απαιτούνται για τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών του παγωτού», λέει.

«Η πέψη τροφής πλούσιας σε θερμίδες οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος». Ωστόσο, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να καταναλώσετε στη ζέστη είναι να βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολύ νερό καθώς και ότι τρώτε δροσιστικές τροφές.

Αν δεν σας αρέσει το παγωμένο κρύο νερό, τότε μπορείτε απλά να προσθέσετε λίγο αγγούρι και δυόσμο στο νερό σας για να απογειώσετε τη γεύση του. Παρά το πόσο δελεαστική μπορεί να είναι μια παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί ροζέ, η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα σας κάνει καλό στη ζέστη, καθώς το αλκοόλ αφυδατώνει έντονα. Η καφεΐνη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε έναν παγωμένο καφέ και να παραμείνετε δροσεροί.

«Η συμβουλή μου ως διαιτολόγος θα ήταν να παραμένετε ενυδατωμένοι στη ζέστη με κρύο νερό- κρατήστε μια κανάτα στο ψυγείο για ευκολία», συνιστά η διαιτολόγος Nichola Ludlam-Raine μιλώντας στον Independent.

«Προσωπικά μου αρέσει να προσθέτω παγάκια που περιέχουν κομμάτια λεμονιού ή φράουλας για να δροσίζω αλλά και να αρωματίζω φυσικά το νερό μου – είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξεις και είναι μια πολύ καλή ιδέα και για πάρτι (χρησιμοποιώ κατεψυγμένα σταφύλια για να δροσίσω λευκό ή ροζέ κρασί!)».

Το παλιό ρητό που λέει ότι η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων μας δροσίζει, ισχύει: «Αν και αντιφατικό, η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος προκαλεί την ενεργοποίηση υποδοχέων στο στόμα και το λαιμό σας για να προκαλέσουν την αντίδραση του ιδρώτα, επιτρέποντας στο σώμα σας να δροσιστεί χωρίς να χρειάζεται να καταπιεί μεγάλη ποσότητα του ζεστού υγρού». Το ίδιο ισχύει και για τα πικάντικα φαγητά. Έτσι, αν δυσκολεύεστε στη ζέστη, καταπολεμήστε το ένστικτό σας και δοκιμάστε ένα πικάντικο κάρυ που θα «ξεπλύνετε» με ένα φλιτζάνι τσάι.

Πηγή:

www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/uk-heatwave-best-foods-eat-cool-hot-weather-cucumber-watermelon-strawberries

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση