Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;

Το νάτριο έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στις αρτηρίες.

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;

Το νάτριο, δηλαδή το αλάτι, βρίσκεται σχεδόν σε ό,τι πίνουμε και τρώμε. Υπάρχει φυσικά σε πολλές τροφές, προστίθεται σε άλλες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και χρησιμοποιείται και κατά το μαγείρεμα στο σπίτι και στα εστιατόρια.

Εδώ και πολύ καιρό, το νάτριο έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στις αρτηρίες, όταν υπάρχει στον οργανισμό σε χρόνια μορφή. Με τη σειρά τους, αυτές οι βλάβες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας και νεφροπάθειας.

Advertisment

Γι’ αυτό, οι οργανισμοί υγείας (εθνικοί και παγκόσμιος) έχουν δημοσιεύσει κατευθυντήριες οδηγίες για τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου. Όμως, αυτές οι οδηγίες είναι αμφιλεγόμενες, αφού δεν ωφελούνται όλοι από μια διατροφή με περιορισμένο νάτριο. Εδώ συζητάμε τη σημασία του νατρίου, τους πιθανούς του κινδύνους τόσο από την υπερκατανάλωση, όσο και από την έλλειψη του, αλλά και πόση ποσότητα χρειαζόμαστε καθημερινά.

Απαραίτητο για την υγεία μας

Παρά τις συνεχείς επιθέσεις που έχει δεχτεί, το νάτριο αποτελεί απαραίτητο συστατικό για καλή υγεία. Είναι ένας από τους βασικούς ηλεκτρολύτες του σώματός μας, μεταλλικά στοιχεία που δημιουργούν ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα.

Καθώς το αλάτι χρησιμοποιείται αρκετά κατά την επεξεργασία τροφών, όταν αυτά φτάνουν στα ράφια της αγοράς περιέχουν το 75% της ποσότητας νατρίου που καταναλώνουμε. Το μεγαλύτερο ποσοστό αλατιού εισέρχεται στο αίμα και στα υγρά που υπάρχουν γύρω από τα κύτταρα, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των περιοχών αυτών.

Advertisment

Εκτός από το ότι διατηρούν μια φυσιολογική ισορροπία υγρών, το νάτριο παίζει έναν βασικό ρόλο στη φυσιολογική νευρική και μυϊκή λειτουργία. Οι νεφροί μας βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου στο σώμα μας, προσαρμόζοντας την ποσότητα που εξέρχεται μέσω των ούρων. Το νάτριο απομακρύνεται ακόμα και μέσω του ιδρώτα. Η ανεπάρκεια σε νάτριο είναι αρκετά σπάνια υπό φυσιολογικές συνθήκες – ακόμα κι αν κάποιος ακολουθεί ειδική δίαιτα.

Επίσημες Διατροφικές Συστάσεις

Για δεκαετίες, οι ειδικοί μας σύστηναν να περιορίσουμε την πρόσληψη νατρίου, για να ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι το σώμα μας χρειάζεται μόνο 186 mg νατρίου την ημέρα για να λειτουργήσει σωστά.

Όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να καταναλώσουμε τόσο λίγο, να εκπληρώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες και να λάβουμε παράλληλα και τα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία. Γι’ αυτό, προτείνεται οι υγιείς ενήλικες να καταναλώνουν 1.500 mg νατρίου την ημέρα.

Παράλληλα, υπάρχουν άλλοι φορείς, οι οποίοι συστήνουν οι ενήλικες να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 mg την ημέρα, που ισούται με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αυτή η οδηγία βασίζεται σε στοιχεία κλινικών μελετών που απέδειξαν πως πάνω από αυτό το όριο δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος υπέρτασης και καρδιοπαθειών.

Λόγω της αυξημένης ποσότητας νατρίου που χάνεται μέσω της εφίδρωσης, αυτές οι οδηγίες δεν ισχύουν για τους αρκετά δραστήριους ανθρώπους, όπως τους αθλητές ή τους εργάτες που εκτίθενται σε ζέστη. Από την άλλη, αυτές οι συστάσεις και πάλι παραμένουν αμφιλεγόμενες, αφού ορισμένοι άνθρωποι με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορεί να μην ωφελούνται καθόλου από τον περιορισμό του αλατιού. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν πως ο ακραίος περιορισμός του δεν περιορίζει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Χρειάζεται να περιορίσουμε την κατανάλωσή του;

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν υπέρταση και καταναλώνουν πάνω από 7 γραμμάρια νατρίου την ημέρα χρειάζεται άμεσα να περιορίσουν αυτή την ποσότητα. Το ίδιο ισχύει για όσους ασθενείς έχουν πάρει παρόμοια σύσταση από το γιατρό τους για διάφορους θεραπευτικούς λόγους.

Όμως, η απόλυτη διακοπή κατανάλωσης νατρίου δεν υποδεικνύει κάποια διαφορά για τους υγιείς ανθρώπους. Αν και οι ειδικοί συνεχίσουν να πιέζουν για περιορισμό του, η ακραία μείωσή του – κάτω δηλαδή από 3 γραμμάρια την ημέρα – μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν λιγότερο από 3 γραμμάρια νατρίου την ημέρα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και πρόωρου θανάτου από εκείνους που καταναλώνουν 4-5 γραμμάρια.

Αυτό και μόνο το στοιχείο εγείρει ανησυχία για τις τρέχουσες, σύγχρονες οδηγίες – οι οποίες συνήθως κυμαίνονται από 1.5 – 2.3 γραμμάρια – και για το κατά πόσο τελικά μας ωφελούν ή όχι. Τούτου λεχθέντος, με μόνο το 22% του πληθυσμού από 49 χώρες να καταναλώνει πάνω από 6 γραμμάρια νατρίου την ημέρα, η ποσότητα που καταναλώνουν οι υγιείς άνθρωποι φαίνεται πως ακόμα είναι ασφαλές.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27216139

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8622251/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105387/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433288/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633321

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση