, ,

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη «δανείζει» ανθρώπους και τις ιστορίες τους προάγοντας τη διαφορετικότητα

Στο Human Library οι άνθρωποι γίνονται «βιβλία» και αλληλεπιδρούν με τους «αναγνώστες», αποκαλύπτοντας την ιστορία τους.

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη «δανείζει» ανθρώπους και τις ιστορίες τους προάγοντας τη διαφορετικότητα

Ο Οργανισμός «Human Library» είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2000. Βοηθά στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στις οποίες οι άνθρωποι είναι τα βιβλία και οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και να αλληλεπιδρούν με αυτούς για μισή ώρα κάθε φορά. Στόχος είναι η ανοιχτή επικοινωνία και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων.

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη – Menneskebiblioteket στα δανικά – δημιουργήθηκε στην Κοπεγχάγη από τον Ronni Abergel και τον αδελφό του Dany και τους συναδέλφους τους Asma Mouna και Christoffer Erichsen. Παρουσιάζει ιστορίες ανθρώπων που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα: Μπορεί να ανήκουν σε μια μειονότητα, να έχουν διαφορετική εθνικότητα, να είναι άτομα με γενετική ή ψυχολογική διαταραχή, σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλα.

Advertisment

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Human Library, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ήταν ανοιχτή 8 ώρες την ημέρα για 4 συνεχόμενες ημέρες και περιείχε περισσότερους από 50 διαφορετικούς τίτλους. «Η ευρεία επιλογή βιβλίων παρείχε στους αναγνώστες άφθονες επιλογές για να αμφισβητήσουν τα στερεότυπά τους και έτσι περισσότεροι από 1000 αναγνώστες επωφελήθηκαν αφήνοντας βιβλία, βιβλιοθηκονόμους, διοργανωτές και αναγνώστες εμβρόντητους από την υποδοχή και τον αντίκτυπο της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης».

Η ιστοσελίδα εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο την έννοια και το σκοπό της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης. «Διοργανώνουμε εκδηλώσεις όπου οι αναγνώστες μπορούν να δανειστούν ανθρώπους που χρησιμεύουν ως ανοιχτά βιβλία και να κάνουν συζητήσεις στις οποίες κανονικά δεν θα είχαν πρόσβαση», προσθέτοντας ότι «κάθε ανθρώπινο βιβλίο από το ράφι μας, αντιπροσωπεύει μια ομάδα στην κοινωνία μας που συχνά υφίσταται προκατάληψη, στιγματισμό ή διακρίσεις λόγω του τρόπου ζωής, της διάγνωσης, των πεποιθήσεων, της αναπηρίας, της κοινωνικής κατάστασης, της εθνικής καταγωγής κ.λπ.».

Η ιστορία της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης ξεκινά ως ένα πρόγραμμα το 2000 σε ένα τοπικό μουσικό φεστιβάλ. Όπως περιγράφεται σε ένα δοκίμιο της Lene Rimestad, «οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δανειστούν ένα άτομο ως ένα ανοιχτό βιβλίο. Περισσότεροι από 50 διαφορετικοί άνθρωποι «εκδόθηκαν», μεταξύ άλλων ένας μουσουλμάνος, ένας δημοσιογράφος, οπαδοί των αντίπαλων ποδοσφαιρικών συλλόγων Brondby και FC Copenhagen, ένας αστυνομικός, ένας υπεύθυνος στάθμευσης και η Bente, μια γυναίκα από την Freetown Christiana )που τότε θεωρούνταν “κακή” γειτονιά) στην Κοπεγχάγη».

Advertisment

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη «δανείζει» ανθρώπους και τις ιστορίες τους προάγοντας τη διαφορετικότητα

Ο ιδρυτής Ronni Abergel αναφέρει: «Όλοι οι άνθρωποι κρίνουν και γι’ αυτό δεν είμαστε εδώ για να σας αλλάξουμε γνώμη ή για να σας πούμε να μην κρίνετε. Είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε πληροφορίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Έτσι ώστε να μπορείτε να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις, αλλά ελπίζουμε να είναι καλύτερα ενημερωμένες». Ο Abergel συνεχίζει λέγοντας: «Δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο για σας να αποφασίσετε: Με βάση όχι μια γρήγορη κρίση, αλλά μετά από πιο προσεκτική σκέψη και μετά από συνάντηση με κάποιον που γνωρίζει γι’ αυτό. Σου δίνει την ευκαιρία να μην κρίνεις κάποιον».

Αν και το Human Library μπορεί να φιλοξενηθεί σε οποιονδήποτε χώρο, έχει ανοίξει την πρώτη μόνιμη αποθήκη βιβλίων της στην Κοπεγχάγη. Το κτίριο και ο περιβάλλων κήπος ανάγνωσης επιτρέπουν σε βιβλία, βιβλιοθηκονόμους και αναγνώστες να συναντηθούν και να συζητήσουν σε έναν ασφαλή χώρο. Όσον αφορά τον κήπο ανάγνωσης, είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες σε επιλεγμένες καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Το άρθρο αναφέρει ότι χρησιμεύει «ως μόνιμος χώρος για να κάνουμε μια συζήτηση σχετικά με τη διαφορετικότητα».

Όπως και σε πολλά άλλα ιδρύματα, η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού είχε τις επιπτώσεις της κι εδώ. Επί του παρόντος, πραγματοποιεί αναγνώσεις στο Facebook Live και εικονικές εκδηλώσεις. Αντί για συνομιλίες ένας προς έναν με ένα βιβλίο, οι αναγνώστες σε μεγαλύτερες ομάδες μπορούν πλέον να συνδεθούν διαδικτυακά.

Μια παρόμοια ιδέα εφαρμόζεται από τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεκίνησε το 2003 εμπνευσμένη από το ίδιο μουσικό φεστιβάλ στη Δανία. Ο δικτυακός τόπος του Συμβουλίου της Ευρώπης περιγράφει το έργο ως «ένα εργαλείο που επιδιώκει να αμφισβητήσει τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις. Λειτουργεί ακριβώς όπως μια κανονική βιβλιοθήκη: οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον κατάλογο για τους διαθέσιμους τίτλους, να επιλέξουν το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν και να το δανειστούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού διαβάσουν, επιστρέφουν το βιβλίο στη βιβλιοθήκη και, αν θέλουν, δανείζονται ένα άλλο. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη, τα βιβλία είναι άνθρωποι και η ανάγνωση συνίσταται σε μια συζήτηση».

«Υπάρχει – σήμερα περισσότερο από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν – η ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί το ευρύτερο κοινό σχετικά με τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ιστό των δημοκρατιών μας και την ευθύνη του κάθε πολίτη για την υλοποίηση των αφαιρετικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις καθημερινές του αλληλεπιδράσεις», συνεχίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πηγή:

www.trtworld.com/life/unjudge-someone-the-human-library-lends-out-people-for-conversation-39352

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση