,

Διατροφή για την υγεία της καρδιάς: 5 συμβουλές για να την απογειώσετε

Προσθέστε γεύση, νοστιμιά και υφή με συστατικά που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς.

Διατροφή για την υγεία της καρδιάς: 5 συμβουλές για να την απογειώσετε

Προσθέστε γεύση, νοστιμιά και υφή με συστατικά που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς

Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη και υπέρταση, ο γιατρός σας έχει προφανώς συμβουλέψει να ακολουθήσετε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, ως μέρος του θεραπευτικού σας πλάνου. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό συνδυάζεται πια εύκολα με την ικανοποίηση των γευστικών καλύκων -και είναι πιθανό πολλά από τα φαγητά που ήδη καταναλώνετε να μην βρίσκονται εκτός ορίων. Τα βότανα και τα μπαχαρικά χαρίζουν γεμάτη και ευχάριστη γεύση, οι ξηροί καρποί προσθέτουν υφή και βουτυράτη γεύση και τα διάφορα είδη τσαγιού προσδίδουν έντονο ευχάριστο άρωμα, γεύση και φυσικά αντιοξειδωτικά.

Ο Michael Fenster, MD, επεμβατικός καρδιολόγος και σεφ μοιράζεται τα μαγειρικά του tips για την προετοιμασία νόστιμων γευμάτων που θα τονώσουν την υγεία της καρδιάς σας. Αυτές οι επιλογές είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων όπως η υπέρταση, το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

Advertisment

1. Ανακαλύψτε ξανά τη γεύση και την υφή με βότανα και μπαχαρικά

Ο ανθρώπινος ουρανίσκος έλκεται από τη γεύση του αλατιού και των λιπαρών. Και καθώς η διατροφή των δυτικών κοινωνιών χρησιμοποιεί αυτά τα συστατικά παντού ως καρυκεύματα -αντί για άλλα μπαχαρικά και βότανα- έχουμε πλέον την τάση να αναζητάμε τροφές με αλάτι και λιπαρά. Οι παρενέργειες όμως είναι πολλές.

Αν είστε αρχάριοι ως προς τη χρήση βοτάνων και μπαχαρικών, ο Michael Fenster προτείνει να ξεκινήσετε με κάποια βασικά, όπως βασιλικό, ρίγανη και θυμάρι. Οι καπνιστές πιπεριές τσίλι, το σκόρδο και ο κόλιαντρος χαρίζουν μια Μεξικάνικη ή Νοτιοαμερικάνικη γεύση, ενώ το τζίντζερ και το πιπέρι μας ταξιδεύουν με τη γλυκιά και πικάντικη γεύση τους στην Ασία. Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τα πιάτα σας με αυτά όταν τρώτε έξω, ρωτήστε το προσωπικό να σας προτείνει κάποια ενδιαφέροντα συστατικά. Δοκιμάστε νέες κουζίνες και πειραματιστείτε με συνταγές στο σπίτι, ώστε να κάνετε μια λίστα με αυτές που τελικά προτιμάτε. Η ποικιλία είναι τεράστια και ιδιαίτερα νόστιμη.

2. Επιλέξτε χορτοφαγικά πιάτα για να συμπληρώσετε το κυρίως πιάτο σας

Τίποτα δεν καταστρέφει τόσο ένα καλό γεύμα όσο ένα βαρετό, αδιάφορο συνοδευτικό πιάτο. Θεωρήστε ότι τα λαχανικά έχουν τον υποστηρικτικό ρόλο του κρέατος, των ψαριών ή των οσπρίων. Ένας σολομός γίνεται πιο νόστιμος, αν τον συνοδέψετε με σαλάτα σπανάκι ή λαχανάκια Βρυξελλών. «Για τους περισσότερους ανθρώπους -συμπεριλαμβανομένων πολλών σεφ- τα λαχανικά αποτελούν συνοδευτικό πιάτο και ως τέτοιο, το σκέφτονται τελευταία στιγμή. Δώστε την ίδια προσοχή και προετοιμασία όμως και σε αυτό, όσο δίνετε και στο κυρίως πιάτο», μας συμβουλεύει ο Dr. Michael Fenster. Προτιμήστε μάλιστα λαχανικά και φρούτα της εποχής και με αυτά φτιάξτε σαλάτες, αλλά και σάλτσες / ντρέσινγκ.

Advertisment

3. Φτιάξτε τον δικό σας υγιεινό ζωμό

Ο ζωμός είναι η βάση κάθε σούπας ή σάλτσας, οπότε είναι σημαντικό να τον εμπλουτίζετε με όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείτε. Η παρασκευή του δικού σας ζωμού είναι πιο εύκολη υπόθεση, απ’ όσο νομίζατε μέχρι τώρα. Αν αγοράσετε λίγα καρότα και σέλερι, απλά αποθηκεύστε όσα περισσεύουν και αρχίστε να τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Προσθέστε μετά νερό, χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να μειώσετε το αλάτι και προσθέστε και λίγη φλούδα λεμονιού για να δώσετε μια πιο παιχνιδιάρικη γεύση.

Αν θέλετε να φτιάξετε ζωμό κοτόπουλου, απλά κόψτε τα κομμάτια κρέατος που σας έμειναν σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα μαζί με τα κόκαλα σε κατσαρόλα με το ζωμό λαχανικών. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα εδώ δεν είναι μόνο η οικονομική χρήση όλων των κομματιών που μάλλον θα πετούσατε, αλλά επίσης το λίπος, σημαντικές ποσότητες αλατιού και άλλες ουσίες που περιέχουν νάτριο και τις οποίες δεν προσθέσατε.

4. Ενσωματώστε ξηρούς καρπούς, για να προσθέσετε τα στοιχεία του τραγανού και του ιδιαίτερου στη γεύση

Οι ξηροί καρποί δεν αποτελούν μόνο χορταστικά σνακ, αλλά επίσης προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση και υφή στο φαγητό σας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια και τα καρύδια, βοηθούν στη μείωση της LDL, της κακής δηλαδή χοληστερόλης και της υπέρτασης· ωμοί ή σκέτα ψημένοι ξηροί καρποί αποτελούν την καλύτερη επιλογή για υγιέστερη καρδιά, επειδή δεν περιέχουν επιπλέον λάδι ή ανθυγιεινά λιπαρά.
Πολλές κουζίνες χρησιμοποιούν τους ξηρούς καρπούς ως βασικό συστατικό στις συνταγές τους. Για παράδειγμα, θα βρείτε φιστίκια σε σάλτσες σε πολλά Κινέζικα, Ταϊλανδέζικα και Αφρικανικά πιάτα. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια από την άλλη πλευρά τα βρίσκουμε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Μεσογειακά πιάτα.

5. Προσθέστε τσάι σε σάλτσες και ζωμούς

Ίσως συνηθίζετε να πίνετε μια κούπα τσάι στο πρωινό σας ή λίγο πριν τον ύπνο, αλλά έχετε δοκιμάσει να μαγειρέψετε με τσάι; Τα μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά του τσαγιού το κάνουν κατάλληλο για όλους τους τύπους μαγειρικής. Τα καλά νέα για την καρδιά σας είναι ότι το τσάι επίσης προσφέρει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση τόσο της κακής χοληστερόλης, όσο και της υπέρτασης. Το πράσινο και μαύρο τσάι έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προώθηση της υγείας της καρδιάς, αφού περιέχουν τις πιο ευεργετικές ιδιότητες. Το τσάι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ένα ζωμό ή μια σάλτσα ή ως το υγρό συστατικό για το ποσάρισμα ή το μαγείρεμα στον ατμό. Και φυσικά το καλοκαίρι προτιμήστε να έχετε στο ψυγείο σας λίγο παγωμένο τσάι, αντί για άλλα αναψυκτικά, που περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου
Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση