,

Ένας μικρός ιαπωνικός κήπος ανθίζει στο Παγκράτι με 50 δέντρα και 3000 θάμνους

Ένα νέο πάρκο το οποίο επανασυστήνεται στην πόλη, μία πράσινη όαση σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Πάρκο Νηρηίδων: Ένας μικρός ιαπωνικός κήπος ανθίζει στο Παγκράτι με 50 δέντρα και 3000 θάμνους

Το καταπράσινο πάρκο βρίσκεται δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, δημιουργήθηκε ένας ιδιαίτερος για τη χώρα ιαπωνικός κήπος. Για να κατασκευαστεί, απομακρύνθηκαν 180 κυβικά μέτρα μπετόν από κράσπεδα και μπάζα, τα οποία αφήνονταν εκεί παράνομα από εργοτάξια της Μιχαλακοπούλου.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο σημείο 350 κυβικά γόνιμο έδαφος και φτιάχτηκαν μικροί λοφίσκοι, ώστε να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια του πάρκου. Ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την Ecospaces, ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό του κήπου. 50 δέντρα και 3000 νέοι θάμνοι φυτεύτηκαν στο σημείο, ενώ έγινε και ειδική μελέτη για τον κατάλληλο φωτισμό του χώρου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, παρευρέθηκε στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιους λίθου, η οποία έγινε πριν λίγες μέρες και σχολίασε ότι «Η Αθήνα είναι μία σύγχρονη, δυναμική μητρόπολη. Είναι μία πόλη ανοιχτή, ανοιχτή σε νέες ιδέες, έτοιμη να προχωρήσει μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα και βεβαίως είναι μία πόλη εξαιρετικά υπερήφανη για το λαμπρό παρελθόν της, όσο είναι και υπερήφανη για το δυναμικό παρόν της. Είναι, λοιπόν, μία πόλη που επενδύει πάρα πολλά στην εξωστρέφεια».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως ο ιαπωνικός κήπος «συνδυάζει την αναζωογόνηση αυτού του χώρου πρασίνου με την ανάδειξη των στοιχείων της ιαπωνικής φιλοσοφίας και παράδοσης. Είναι ένα νέο πάρκο το οποίο επανασυστήνεται στην πόλη, 3,5 στρέμματα και δημιουργείται μία πράσινη όαση σε ένα πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο ιστό προσφέροντας, είμαι σίγουρος ότι θα το διαπιστώσετε όταν περιηγηθείτε το πάρκο, μία αίσθηση γαλήνης.

Τον κήπο συνθέτουν με έντονη βλάστηση και νερό διαφορετικές περιοχές, εφτά ζώνες, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας με μία ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς». Εντούτοις, για να είναι ο κήπος βιώσιμος και για να εναρμονίζεται με το υπόλοιπο τοπίο συνδυάστηκαν είδη τόσο από την ιαπωνική, όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα.

Ο Γιασουνόρι Νακαγιάμα (Yasunori Nakayama), πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, σχολίασε με τη σειρά του πως «οι ιαπωνικοί κήποι είναι ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της Ιαπωνίας και η ιστορία τους χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. (…) Παρόλο που έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές, το μεταβαλλόμενο σκηνικό τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών ήταν πάντα αγαπητό από τους Ιάπωνες», καθώς σε αυτούς βρίσκουν «την ιδιαίτερη ομορφιά στις αλλαγές όλων των πραγμάτων που αντανακλούν το πέρασμα του χρόνου».

Ο ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της JT International Hellas και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας, αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο της πόλης.

Πηγή:

Με πληροφορίες από cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε