, ,

Ποιες τροφές μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας

Υπάρχουν τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και επηρεάζουν το μεταβολισμό μας – ακόμα και ορισμένες που θεωρούνται υγιεινές.

Ποιες τροφές μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

Πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, κοιμόμαστε 8-9 ώρες κάθε βράδυ και τρώμε όλες τις σωστές τροφές. Κι όμως, νιώθουμε και πάλι κόπωση και δεν φαίνεται να χάνουμε καθόλου γραμμάρια. Τι φταίει; Το ζήτημα μπορεί να είναι πολυπαραγοντικό, αλλά ένα μέρος του ίσως να οφείλεται στο μεταβολισμό μας – τον τρόπο που το σώμα μας μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια. Όσο πιο αργός είναι, τόσο λιγότερες θερμίδες καίμε.

Υπάρχουν τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και επηρεάζουν το μεταβολισμό μας – ακόμα και ορισμένες που θεωρούνται υγιεινές. Ποιες είναι αυτές;

Advertisment

10 τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό μας

Αναψυκτικά διαίτης

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι πρόβλημα, επειδή αλλάζουν τα εντερικά βακτήρια, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο και συνεπώς να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Nature. Προτιμήστε καλύτερα το νερό, που είναι απαραίτητο για την ισορροπία του μεταβολικού συστήματος.

Κατεψυγμένα γεύματα χαμηλών λιπαρών

Υπάρχουν ορισμένα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα που αναγράφουν ότι έχουν λίγα λιπαρά και πολλοί καταναλωτές τα προτιμούν για τη δίαιτά τους. Όμως, τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι γεμάτα αλάτι, ώστε να γίνουν πιο νόστιμα, ή να μην περιέχουν φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την ισορροπία του μεταβολισμού μας. Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, συνοδέψτε τα με έτοιμη σαλάτα.

Δίαιτες με ελάχιστη πρωτεΐνη

Το σώμα μας ξοδεύει μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να διασπάσει και να αποθηκεύσει πρωτεΐνη, οπότε βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε κάποια ποσότητα σε κάθε γεύμα.

Advertisment

Άνοστα γεύματα

Το να τρώμε υγιεινά δεν σημαίνει άνοστο φαγητό. Τα μπαχαρικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας χωρίς να συνοδεύεται από θερμίδες. Να θυμάστε, η διατροφή σας δεν χρειάζεται να είναι μια προσωρινή αλλαγή, αλλά ένας τρόπος ζωής. Τα μπαχαρικά σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι κενές θερμίδες, αλλά έχει κι άλλο ένα μειονέκτημα εκτός των άλλων: ερεθίζει το γαστρεντερικό σύστημα και μακροπρόθεσμα του στερεί την ικανότητα να απορροφά επαρκώς θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, περιορίστε δραστικά το αλκοόλ και προτιμήστε πράσινο τσάι που φαίνεται ότι ωφελεί τον μεταβολισμό ακόμα και μετά από 24 ώρες.

Αλεύρι

Κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο αλεύρι και φυσικά αποτελεί ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα συσσωρεύει αντισώματα λόγω αυτών των τροφών, τα πολεμά ως ξένους εισβολείς και μακροπρόθεσμα προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις, επηρεάζοντας και το μεταβολικό σύστημα.

Ζάχαρη

Ήδη γνωρίζουμε τις βλαβερές ιδιότητές της σε μεγάλες ποσότητες, αλλά υπενθυμίζουμε ότι ερευνητικά έχει αποδειχτεί ότι «θρέφουν» τις φλεγμονές στο σώμα μας. Επίσης, πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι όση ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα απορροφά το σώμα μας.

Επεξεργασμένο άμυλο

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι επεξεργασμένοι, δηλαδή το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι, δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες και έχουν ελάχιστη διατροφική αξία. Αυτό λειτουργεί αρνητικά στο μεταβολισμό μας, αφού επιλέγοντας τέτοιες τροφές, διαταράσσουμε το μεταβολικό σύστημα και του στερούμε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Η διατροφή μας περιέχει πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως φυτικά έλαια, κοτόπουλο και επεξεργασμένα δημητριακά – και χωρίς την ισορροπία των υγιεινών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, το αποτέλεσμα είναι περισσότερες φλεγμονές, που αλληλεπιδρούν με τον μεταβολισμό μας.

Γαλακτοκομικά

Κάποιοι οργανισμοί δεν μπορούν να επεξεργαστούν επαρκώς τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης ή ζάχαρης (λακτόζης), κάτι που προκαλεί φούσκωμα και φλεγμονή. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί και εσείς να εμφανίζετε τέτοιο πρόβλημα, χρειάζεται να πειραματιστείτε με πολύ μικρότερες ποσότητες και με υποκατάστατα ώστε να μη διαταράξετε περισσότερο τη διαδικασία καύσης θερμίδων.

Πηγές:

nature.com/articles/nature13793

www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938410004063?via%3Dihub

www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2007.10719626

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση