, , ,

Ζάχαρη, αλκοόλ, γλουτένη: Ποια είναι τα «αποτυπώματά» τους στην επιδερμίδα

Γνωρίζουμε πως η ανθυγιεινή διατροφή επηρεάζει την υγεία μας, αλλά αγνοούμε πως επηρεάζει σημαντικά και την επιδερμίδα μας.

Ζάχαρη, αλκοόλ, γλουτένη: Ποια είναι τα «αποτυπώματά» τους στην επιδερμίδα

Η ποιότητα της διατροφής μας φαίνεται και από την υγεία της επιδερμίδας μας. Ακμή, ερεθισμοί, αφυδάτωση και στοιχεία πρόωρης γήρανσης είναι μερικά από τα στοιχεία που αφήνουν πίσω τους οι ανθυγιεινές τροφές μα κυρίως οι καταχρήσεις. Απ’ ότι φαίνεται η κατανάλωση ενός μεγάλου κομματιού κέικ ή δύο πιάτων μακαρόνια με σάλτσα δεν αφορά μόνο στο βάρος και στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά επηρεάζει και την επιδερμίδα μας.

Ζάχαρη, αλκοόλ, γλουτένη: Ποια είναι τα «αποτυπώματά» τους στην επιδερμίδα

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένα φλεγμονώδες τρόφιμο, οπότε έχει την τάση να προκαλεί φλεγμονή στο σώμα. Όταν την καταναλώνουμε, πηγαίνει κατευθείαν στο έντερό μας, στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Advertisment

Η φλεγμονή που συμβαίνει όταν τρώμε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες δερματικές παθήσεις. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, η σόδα, οι σάλτσες σαλάτας, τα γλυκά και άλλα αρτοσκευάσματα, περιέχουν επεξεργασμένα σάκχαρα και άμυλα που προκαλούν την αύξηση της ινσουλίνης.

Όταν τρώμε ζάχαρη, τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται, γεγονός που στη συνέχεια αυξάνουν τη φλεγμονή στο δέρμα. Και επειδή η φλεγμονή είναι βασικό συστατικό για τον σχηματισμό της ακμής, καταλήγετε να βλέπετε εξάρσεις και αύξηση της ποσότητας της ακμής στο πρόσωπό σας.

Η πολλή ζάχαρη μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση. Εξαιτίας αυτού, αν έχετε οποιουδήποτε είδους φλεγμονώδη προβλήματα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.

Advertisment

Και αν είναι η γήρανση του δέρματος που σας ανησυχεί, η αποφυγή της υπερβολικής ζάχαρης είναι σίγουρα προς το συμφέρον σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος, επηρεάζοντας τις ίνες κολλαγόνου.

Γλουτένη

Η γλουτένη έχει λάβει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση γλουτένης μπορεί κι αυτή να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα και, επομένως, η διακοπή της θα βοηθήσει στην ανακούφιση του ερυθρού, φλεγμονώδους δέρματος ή άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα.

Αλλά στην πραγματικότητα, η διακοπή της γλουτένης από τη διατροφή μας θα βοηθήσει μόνο αν υπάρχουν συμπτώματα κοιλιοκάκης ή υπερευαισθησία/δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς φαίνεται ότι σε άτομα με τέτοιες δυσκολίες πράγματι μπορεί να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό και δερματικά.

Αν δεν έχετε, η γλουτένη πιθανότατα δεν επηρεάζει το δέρμα σας και η αποκοπή της από τη διατροφή σας δεν θα έχει καμία επίδραση στο δέρμα σας. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η άσκοπη αποκοπή σημαντικών ομάδων τροφίμων από τη διατροφή μας μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις και θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Αλκοόλ

  • Απώλεια της ελαστικότητας, που οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος
  • Ξηρότητα
  • Θαμπάδα
  • Διευρυμένοι πόροι
  • Μαύροι κύκλοι

Είναι πολλά τα σημάδια, όπως φαίνεται, που αφήνει το αλκοόλ στην επιδερμίδα μας. Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι αφυδατώνει το δέρμα, στερώντας του την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει την επιδερμίδα μας λαμπερή, ελαστική και νεανική.

Το αλκοόλ αφαιρεί τα υγρά από το δέρμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση ρυτίδων, ξηρότητας και χαλάρωσης του δέρματος. Καθώς το αλκοόλ είναι διουρητικό, αυτό σημαίνει ότι αφαιρεί ενεργά νερό από το σώμα, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδό του στον οργανισμό μας, προκαλώντας έτσι αφυδάτωση. Το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να φαίνεται ξηρό και μη υγιές, τόσο στο χρώμα του δέρματος όσο και στην υφή του.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμφόρηση, διευρύνοντας έτσι τους πόρους του δέρματος, οδηγώντας σε αύξηση των μαύρων και λευκών στιγμάτων. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προχωρήσει στην πρόκληση ακμής και ροδόχρους ακμής. Μακροπρόθεσμα, αυτό γερνά το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση