, ,

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι μια σχέση δεν έχει «Συναισθηματική ακεραιότητα»

Η συναισθηματική ακεραιότητα δεν παρέχεται αυτόματα στη σχέση μας. Είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να παλέψουμε.

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι μια σχέση στερείται συναισθηματικής ακεραιότητας

Η ακεραιότητα ορίζεται ως η ιδιότητα του να είναι κανείς ειλικρινής και δίκαιος, το να είναι κανείς αδιάφθορος, σταθερός. Τι είναι, λοιπόν, η συναισθηματική ακεραιότητα; Είναι όλα αυτά τα πράγματα, ειδικά εφαρμοσμένα στη δική μας εσωτερική συναισθηματική ζωή. Είναι να γνωρίζουμε τι αισθανόμαστε και γιατί, και να είμαστε σε θέση και πρόθυμοι να το αντιμετωπίσουμε και να το μοιραστούμε, ακόμη και αν είναι επώδυνο.

Όταν κατέχουμε τα συναισθήματά μας και τα εκφράζουμε σε ένα άλλο άτομο με αληθινό και ειλικρινή τρόπο, οι πράξεις και η συμπεριφορά μας προς τα έξω θα ταιριάζουν με τα αληθινά συναισθήματα εντός μας. Θα είμαστε κατανοητοί και προβλέψιμοι στη σχέση μας.

Advertisment

Έτσι, αν η κοινή χρήση της λέξης ακεραιότητα σημαίνει το να είσαι ειλικρινής με τους άλλους, τότε η συναισθηματική ακεραιότητα περιλαμβάνει το να είσαι ειλικρινής με το βαθύτερο, πιο προσωπικό κομμάτι του εαυτού σου: τα ίδια σου τα συναισθήματα. Σημαίνει να είστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε δυσάρεστες αλήθειες μέσα σας, ώστε να μην τους επιτρέψετε να βλάψουν τον σύντροφό σας.

Παραδόξως, πολλοί άνθρωποι με υψηλή προσωπική ακεραιότητα στην πραγματικότητα δυσκολεύονται με τη συναισθηματική. Είναι δυνατόν δηλαδή να είναι κανείς πλήρως ειλικρινής στη ζωή, αλλά να μην είναι πλήρως ικανός να αντιμετωπίσει και να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του. Μια μελέτη του 2021 από τους Landa και English, κ.ά., διαπίστωσε ότι η αυθεντικότητα των ανθρώπων σχετικά με τα συναισθήματά τους – πόσο καλά η εμφάνιση και οι πράξεις τους αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά αισθάνονται μέσα τους – ποικίλλει καθώς πορεύονται στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουμε μια φυσική τάση να αποφεύγουμε τα επώδυνα συναισθήματα, τις δύσκολες συγκρούσεις και τις οδυνηρές αναμνήσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν μεγαλώσαμε σε μια συναισθηματικά παραμελημένη οικογένεια.

Συναισθηματική παραμέληση στην παιδική ηλικία

Συναισθηματική παραμέληση της παιδικής ηλικίας σημαίνει να μεγαλώνετε σε μια οικογένεια που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα συναισθήματα και τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών. Ως παιδί, τα συναισθήματά σας μπορεί να αγνοούνται, να αντιμετωπίζονται ως ασήμαντα ή να αποθαρρύνονται ενεργά. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, μπορεί όχι μόνο να μάθετε να προεξοφλείτε τα συναισθήματά σας, αλλά μπορεί επίσης να μην μάθετε αρκετά για το πώς να αναγνωρίζετε, να ονομάζετε ή να τα εκφράζετε – όλες οι δεξιότητες που απαιτούνται για να είστε ένα άτομο με συνεπή συναισθηματική ακεραιότητα.

Advertisment

6 σημάδια έλλειψης συναισθηματικής ακεραιότητας στη σχέση σας

Εσείς ή/και ο σύντροφός σας…:

– Ισχυρίζεστε ότι δεν είστε θυμωμένοι ή πληγωμένοι, ενώ στην πραγματικότητα είστε, συχνά λέγοντας ότι όλα πάνε καλά, ενώ κάτι πάει ξεκάθαρα λάθος.

– Προσπαθείτε να κρύψετε τα λάθη ή τις αδυναμίες σας ο ένας από τον άλλον.

– Θεωρείτε ότι ο άλλος είναι απρόβλεπτος.

– Αποφεύγετε να μοιράζεστε πράγματα που θα μπορούσαν να πληγώσουν τον άλλον.

– Αγνοείτε συχνά τα συναισθήματά σας γενικά.

– Αντιλαμβάνεστε ότι κρύβετε τα πραγματικά σας συναισθήματα για κάτι από τον σύντροφό σας.

Τι να κάνετε

Τα επώδυνα συναισθήματα είναι προσωρινά. Εξαφανίζονται μόνο όταν τα αντιμετωπίσετε. Η αποφυγή της συναισθηματικής σας αλήθειας της δίνει μεγαλύτερη δύναμη πάνω σε εσάς και τον σύντροφό σας.

Αν μεγαλώσατε με συναισθηματική παραμέληση, μάθετε ό,τι μπορείτε για το πώς σας επηρέασε. Οι συναισθηματικές δεξιότητες που δεν μάθατε τότε, μπορούν να διδαχθούν τώρα. Το να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων σας και να μάθετε πώς και πότε να τα μοιράζεστε θα αυξήσει τη συναισθηματική ακεραιότητα της σχέσης σας.

Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος σε αυτό. Όπως έδειξε η έρευνα του Landa, η συναισθηματική ακεραιότητα του καθενός είναι ευάλωτη και θα δοκιμάζεται συχνά. Καθώς προσπαθούμε, θα παραπατάμε και θα πέφτουμε. Έτσι, ο πραγματικός ορισμός της συναισθηματικής ακεραιότητας είναι: Να προσπαθούμε.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/childhood-emotional-neglect/202202/6-signals-relationship-lacks-emotional-integrity

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση