,

Τυχερά παιχνίδια: Tι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν εθιζόμαστε και πώς να ανακτήσουμε τον έλεγχο

Ένας τέτοιος εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ψυχική υγεία και τις σχέσεις, καθώς και να οδηγήσει σε χρεοκοπία και εγκληματικότητα.

Τυχερά παιχνίδια: Tι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν εθιζόμαστε και πώς να ανακτήσουμε τον έλεγχο

Πολλοί άνθρωποι στράφηκαν στον διαδικτυακό τζόγο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από εμάς είναι σε θέση να παίζει τυχερά παιχνίδια για ψυχαγωγικούς λόγους, χωρίς σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των εθισμών στα τυχερά παιχνίδια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχουν δει τη μεγαλύτερη αύξηση γυναικών που ζητούν βοήθεια περισσότερο από ποτέ. Ένας τέτοιος εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ψυχική υγεία, τη νόηση και τις σχέσεις, καθώς και να οδηγήσει σε χρεοκοπία και εγκληματικότητα.

Σε αντίθεση με τον εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, όπου τα συμπτώματα είναι σωματικά αισθητά, ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια δημιουργεί λιγότερο εμφανή σημάδια. Ένα νέο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry, εξετάζει την έρευνα σχετικά με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια και διατυπώνει συστάσεις για τον καλύτερο τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισής του.

Advertisment

Τα τυχερά παιχνίδια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το 2016, οι ετήσιες παγκόσμιες απώλειες των παικτών από τα τυχερά παιχνίδια υπολογίζονται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το 2021, η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι ο επιπολασμός της “διαταραχής τυχερών παιχνιδιών” ήταν 0,4% του πληθυσμού.

Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικού τζόγου υπήρχαν στην Ασία, ακολουθούμενα από την Αυστραλασία και τη Βόρεια Αμερική, με χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει προσομοιώσεις παιχνιδιών (τις οποίες αποκαλούν “tasks”) για τη μέτρηση του προβληματικού τζόγου, όπως η Iowa Gambling Task και η CANTAB Cambridge Gambling Task. Στο τελευταίο, το οποίο αξιολογεί την επικίνδυνη λήψη αποφάσεων και τα στοιχήματα, οι συμμετέχοντες καλούνται να μαντέψουν αν μια κίτρινη μάρκα είναι κρυμμένη μέσα σε ένα μπλε ή κόκκινο κουτί, με την αναλογία των μπλε και κόκκινων κουτιών να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια μπορούν να αποφασίσουν πόσους από τους πόντους τους θα ποντάρουν στην απόφασή τους.

Αν κερδίσουν, προσθέτουν τους πόντους στο σύνολό τους, αλλά αν χάσουν, οι πόντοι αυτοί χάνονται. Τους λένε να προσέξουν να μην “χρεοκοπήσουν” – χάνοντας δηλαδή όλους τους πόντους τους. Αυτή η εργασία μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει εκείνους τους παίκτες που “κινδυνεύουν” να αναπτύξουν μια διαταραχή του τζόγου, αλλά μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμα εκεί – ιδίως αν παρουσιάζουν σημάδια παρορμητικότητας.

Advertisment

Χρησιμοποιώντας τέτοιες εργασίες, η έρευνα έχει δείξει ότι ο στοιχηματισμός, σε υγιή άτομα, είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας μεταξύ 17 και 27 ετών και μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι παίκτες με προβλήματα εθισμού τείνουν να αυξάνουν τα στοιχήματά τους με την πάροδο του χρόνου και καταλήγουν να χρεοκοπούν. Η εξάρτηση από το αλκοόλ και τη νικοτίνη έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερα προβλήματα στοιχηματισμού.

Ο εγκέφαλος του παίκτη

Από μελέτες νευροαπεικόνισης, είναι σαφές ότι υπάρχουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον τζόγο. Μελέτες έχουν δείξει ότι σημαντικές περιοχές που σχετίζονται με τη λήψη επικίνδυνων αποφάσεων περιλαμβάνουν τον κοιλιομετωπιαίο προμετωπιαίο φλοιό (που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και τη ρύθμιση των συναισθημάτων)- τον τροχιακό μετωπιαίο φλοιό (που βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί στα συναισθήματα)- και τη νησίδα (που ρυθμίζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα). Οι προβληματικοί παίκτες μπορεί επομένως να έχουν αυξημένη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές.

Όταν οι παίκτες παρακολουθούν τα αποτελέσματα του στοιχήματός τους, παρουσιάζουν επίσης αυξημένη εγκεφαλική ενεργοποίηση στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του κερκοφόρου πυρήνα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο σε άτομα που είναι εθισμένα στα τυχερά παιχνίδια.

Η ντοπαμίνη, ένας πολύτιμος νευροδιαβιβαστής που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν, είναι επίσης γνωστό ότι είναι μια σημαντική χημική ουσία στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι προβληματικοί παίκτες εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ενθουσιασμού όταν απελευθερωνόταν ντοπαμίνη στον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης φαίνεται να ενισχύει τον προβληματικό τζόγο μέσω της αύξησης των επιπέδων ενθουσιασμού, της μείωσης της αναστολής των ριψοκίνδυνων αποφάσεων ή ενός συνδυασμού και των δύο.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ο πυρήνας accumbens, ο οποίος παίζει ρόλο στην επεξεργασία της ανταμοιβής, εμπλέκεται σε επικίνδυνες συμπεριφορές σε εφήβους και ενήλικες. Η περιοχή αυτή είναι πλούσια σε ντοπαμίνη και υποδηλώνει έναν περαιτέρω ρόλο της ντοπαμίνης στις επικίνδυνες συμπεριφορές.

Αντιμετώπιση του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

Επί του παρόντος, η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) που έχει δημιουργηθεί από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ορισμένες μορφές γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τα μοτίβα σκέψης τους) και ομάδες αυτοβοήθειας. Ορισμένα φάρμακα, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των πτυχών των συμπτωμάτων της διαταραχής τυχερών παιχνιδιών, όπως η κατάθλιψη.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο τον βοηθούν να επεξεργάζεται τις ανταμοιβές, και από καιρό υποπτεύονται ότι είναι οδηγοί του εθισμού. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ένα φάρμακο που ονομάζεται ναλτρεξόνη, το οποίο μπλοκάρει τους υποδοχείς οπιοειδών, μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα με διαταραχή τυχερών παιχνιδιών. Απαιτούνται όμως περισσότερες έρευνες προτού αυτό γίνει μια συνήθης θεραπεία.

Υπάρχουν επίσης πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να ελέγξετε την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Υπάρχουν συμβουλές όπως το να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας πριν παίξετε, να περνάτε χρόνο με φίλους και συγγενείς που δεν παίζουν τυχερά παιχνίδια και να αντιμετωπίζετε τα χρέη σας. Οι παίκτες θα ήταν επίσης φρόνιμο να αποφεύγουν να βλέπουν τα τυχερά παιχνίδια ως έναν τρόπο για να βγάλουν χρήματα, να σταματήσουν να καταπιέζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συνήθειες παιχνιδιού και να αποφεύγουν να βγάζουν πιστωτικές κάρτες για να πληρώνουν για τα τυχερά παιχνίδια.

Όπως συμβαίνει με όλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας, το κλειδί είναι η έγκαιρη υποστήριξη και θεραπεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε οι κανονικές ανταμοιβές, όπως το να περνάμε χρόνο με την οικογένεια και να απολαμβάνουμε τους περιπάτους και την άσκηση, να εξακολουθούν να είναι ευχάριστες και το σύστημα ανταμοιβής να μην καταλαμβάνεται από τον τζόγο.

Πηγή:

theconversation.com/gambling-what-happens-in-the-brain-when-we-get-hooked-and-how-to-regain-control-176901

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση