Οι χιμπατζήδες έχουν αναπτύξει μεθόδους θεραπείας και παρέχουν πρώτες βοήθειες μεταξύ τους!

Συμπεριφορά αλληλοβοήθειας μέσω παροχής «πρώτων βοηθειών» επιδεικνύουν οι χιμπατζήδες μεταξύ τους.

Οι χιμπατζήδες έχουν αναπτύξει μεθόδους θεραπείας και παρέχουν πρώτες βοήθειες μεταξύ τους!

Συμπεριφορά αλληλοβοήθειας μέσω παροχής «πρώτων βοηθειών» επιδεικνύουν οι χιμπατζήδες μεταξύ τους, αποδεικνύοντας ότι τα ζώα μπορούν να βοηθούν τους άλλους με ανιδιοτέλεια.

Οι σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις ξεκίνησαν στην Γκαμπόν το 2019, όταν μια θηλυκή χιμπατζής, η Σούζυ επιθεωρούσε μια πληγή στο πόδι του έφηβου γιού της.

Advertisment

Η κίνηση που θα έκανε άμεσα ένας άνθρωπος ενστικτωδώς είναι να απολυμάνει την πληγή και μετά να τοποθετήσει επίδεσμο.

Οι χιμπατζήδες όμως έχουν εφεύρει μια εναλλακτική και μάλλον πιο οικολογική λύση για την αντιμετώπιση των πληγών τους. Χρησιμοποιούν έντομα για να περιποιηθούν τόσο τις δικές τους πληγές, όσο και των συνομηλίκων τους.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες στο περιοδικό Current Biology και σηματοδοτεί μια σημαντική συμβολή σε μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους που βοηθιούνται τα ζώα μεταξύ τους.

Advertisment

«Εντομοθεραπεία»

Οι επιστημονικές παρατηρήσεις άρχισαν να συλλέγονται το 2019, όταν η Suzee κοιτούσε εξεταστικά πληγή στο πόδι του γιου της.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη μητέρα να πιάνει ένα έντομο από τον αέρα να το βάζει στο στόμα της, μάλλον σφίγγοντάς το και μετά να το τοποθετεί ξανά στην πληγή του παιδιού της.

Αφού έβγαλε το έντομο από την πληγή, το τοποθέτησε στο ίδιο σημείο ακόμη δύο φορές.

Οι παρατηρήσεις έγιναν στο εθνικό πάρκο Loango στην ακτή του Ατλαντικού της Γκαμπόν, όπου οι επιστήμονες μελετούν μια ομάδα 45 χιμπατζήδων, οι οποίοι αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Παρατηρώντας τους χιμπατζήδες τους επόμενους 15 μήνες, οι επιστήμονες τους είδαν να εφαρμόζουν την ίδια θεραπεία στον εαυτό τους τουλάχιστον 19 φορές.

Επιπλέον, σε δύο άλλες περιπτώσεις παρατήρησαν τραυματισμένους χιμπατζήδες να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από έναν ή περισσότερους πίθηκους.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές δεν είναι εύκολο να τοποθετήσεις ένα έντομο σε μια ανοιχτή πληγή, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς…

Είναι γνωστό, πάντως, ότι τα έντομα ότι έχουν καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι πουλιά, αρκούδες, ελέφαντες και άλλα ζώα έχει παρατηρηθεί ότι αυτοθεραπεύονται, για παράδειγμα τρώγοντας φυτά.

Το στοιχείο που συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων είναι ότι δεν θα περιποιούνται μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση