,

Έρευνα: Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι σύμμαχος ενάντια στο Αλτσχάιμερ

Έναν ακόμη λόγο έχουμε να προσέχουμε τη φυσική μας κατάσταση, η οποία, φαίνεται ότι αποτελεί και σύμμαχο του οργανισμού εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ.

Έρευνα: Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι σύμμαχος ενάντια στο Αλτσχάιμερ

Έναν ακόμη σημαντικό λόγο έχουμε να προσέχουμε τη φυσική μας κατάσταση, η οποία, φαίνεται ότι αποτελεί και σύμμαχο του οργανισμού εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας από ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Έντουαρντ Ζεμρίνι από το Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων της Ουάσιγκτον.

Advertisment

Στην έρευνα συμμετείχαν 649.605 άτομα μέσης ηλικίας 61 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από Αλτσχάιμερ και τέθηκαν σε παρακολούθηση για 9 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με τη φυσική κατάστασή τους, με βάση καρδιοπνευμονικές εξετάσεις και τεστ κόπωσης σε διάδρομο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν στο τέλος της παρακολούθησης ότι η ομάδα που είχε τα χαρακτηριστικά της χειρότερης φυσικής κατάσταση παρουσίασε Αλτσχάιμερ σε συχνότητα 9,5 περιστατικών ανά 1.000 άτομα, έναντι 6,4 περιστατικά ανά 1.000 άτομα που ανήκαν στην ομάδα με την καλύτερη φυσική κατάσταση.

Advertisment

Οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος Αλτσχάιμερ ήταν αντιστρόφως ανάλογες όσο η φυσική κατάσταση βελτιωνόταν.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 8,5 περιστατικά/ ανά 1.000 στη δεύτερη χειρότερη ομάδα, ακολουθούν 7,4/1.000 στην αμέσως επόμενη ομάδα και 7,2/1.000 σε εκείνη με τη δεύτερη καλύτερη φυσική κατάσταση.

Οι ερευνητές αφού συνεκτίμησαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε Αλτσχάιμερ, κατέληξαν ότι οι άνθρωποι με την καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο της τάξης του 33% μικρότερο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ανίατη νόσο, σε σχέση με όσους έχουν τη χειρότερη φυσική κατάσταση.

Εκείνοι στην αμέσως επόμενη καλύτερη ομάδα φυσικής κατάστασης έχουν 26% μικρότερο κίνδυνο, όσοι βρίσκονται στη μέση 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ εκείνοι με τη δεύτερη χειρότερη φυσική κατάσταση έχουν 13% μικρότερη πιθανότητα για Αλτσχάιμερ.

Ο επικεφαλής της μελέτης, αναφερόμενος στα αποτελέσματά της χαρακτήρισε πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη τη μείωση του κινδύνου να εμφανίσει κανείς Αλτσχάιμερ, αυξάνοντας απλώς τη σωματική του δραστηριότητα. Ιδίως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επαρκείς θεραπείες που μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου

Η νόσος Αλτσχάιμερ (η πιο συχνή μορφή άνοιας) και η άνοια χαρακτηρίζεται ως επιδημία του 21ου αιώνα. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι 200.000 άτομα πάσχουν από άνοια, ενώ παγκοσμίως 47.000.000 άνθρωποι , αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση