, ,

Οι καλύτεροι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος λόγος που ο κόσμος επισκέπτεται γιατρό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χειροπρακτών.

Οι καλύτεροι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στη μέση, σύμφωνα με έναν φυσικοθεραπευτή

Ο πόνος στη μέση είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος λόγος που ο κόσμος επισκέπτεται γιατρό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χειροπρακτών, και σε πολλές περιπτώσεις, είναι μια σοφή κίνηση. Αν δεν είστε βέβαιοι για την σοβαρότητα του πόνου, αν πονάτε για πάνω από ένα μήνα, αν ο πόνος χειροτερεύει με τον καιρό ή αν αναπτύσσετε νέα νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή αδυναμία σε κάποιο μέρος του σώματος, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία – γιατρό ή φυσικοθεραπευτή.

Τα καλά νέα είναι ότι αν και είναι αρκετά επώδυνη η ενόχληση αυτή στη μέση, συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας – οι περισσότερο θα εμφανίσουν οσφυαλγία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος σταδιακά υποχωρεί και το άτομο επιστρέφει στην καθημερινότητα.
Είτε επιλέξετε να αναζητήστε έναν επαγγελματία υγείας είτε όχι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε και να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί ξανά αυτό.

Advertisment

Οι καλύτεροι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στη μέση, σύμφωνα με έναν φυσικοθεραπευτή

Εργονομία: Οργανωθείτε για μεγαλύτερη ευκολία

Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον συχνά απαιτεί πολλές ώρες καθιστικής θέσης ή γενικά σωματικής αδράνειας. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, η δύναμη της βαρύτητας μας πιέζει· οι μύες μας χρειάζεται να αντιστέκονται σε αυτή για να μπορούμε να καθόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι και να κινούμαστε ελεύθερα.

Η εργονομία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη της οργάνωσης του περιβάλλοντος ή των πραγμάτων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες και στο σώμα μας, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και συνάμα να μειώνουμε την δυσφορία. Αν και η ιδανική στάση του σώματος μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα, υπάρχουν ορισμένες αρχές που εφαρμόζονται σε όλους:

– Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε σε όλη την καρέκλα σας, ώστε η μέση σας να στηρίζεται στο πίσω μέρος της.

Advertisment

– Η καρέκλα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή ώστε να ακουμπούν τα πόδια άνετα στο έδαφος, αλλά όχι τόσο ώστε τα γόνατά σας να είναι χαμηλότερα από τους γλουτούς σας.

– Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών.

– Τα χέρια σας πρέπει να στηρίζονται στα μπράτσα της καρέκλας ώστε να ξεκουράζονται.

Διαλείμματα για αλλαγή της στάσης

Σηκωνόμαστε για λίγα λεπτά ανά μισή ώρα, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, κάθε ώρα. Η απλή κίνηση και η αλλαγή της στάσης μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη.

Ο ύπνος είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τον πόνο στη μέση

Πολλές μελέτες έχουν τονίσει τη σύνδεση ανάμεσα στον ύπνο και τον πόνο, και συγκεκριμένα φαίνεται ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο αυξάνουν τον κίνδυνο για μειωμένη αντοχή στον πόνο. Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος ύπνου όμως. Κάποιοι ανακουφίζονται αν κοιμούνται μπρούμυτα, ενώ άλλοι βολεύονται πλάγια με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά τους.

Στιγμιαία ανακούφιση από τον πόνο: Πάγο, θερμότητα ή και τα δύο;

Τόσο η θερμότητα όσο και το κρύο έχουν θέση στην προσωρινή ανακούφιση από την οσφυαλγία. Και τα δύο θα βοηθήσουν στο να μειώσουμε το σήμα του πόνου και να χαλαρώσουμε το νευρικό σύστημα. Τις περισσότερες φορές βέβαια, όπως και στους τραυματισμούς, συστήνεται η ταχεία εφαρμογή πάγου.

Ως γενική συμβουλή, τοποθετήστε μια παγωμένη υγρή πετσέτα ή παγάκια μέσα σε πετσέτα τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Μην εφαρμόζετε πάγο για πάνω για πάνω από 15-20 λεπτά τη φορά. Δύο περίπου εβδομάδες μετά το οξύ γεγονός του πόνου στη μέση, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε με τη θερμότητα.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει την οσφυαλγία

Αν έχετε υγιές βάρος, οι μύες σας δεν εργάζονται σκληρά για να αντισταθούν στη βαρύτητα. Έτσι δεν κουράζονται γρήγορα και αυτό βοηθά στον πόνο. Επιπλέον, είναι μικρότερη η πίεση που ασκείται τόσο στη μέση όσο και σε άλλες αρθρώσεις. Μια μετα – ανάλυση 33 μελετών από την American Journal of Epidemiology εξέτασε τη συσχέτιση ανάμεσα στους υπέρβαρους/ παχύσαρκους και στην οσφυαλγίας και βρήκε ότι και οι συνθήκες αύξαναν τον κίνδυνο πόνου στη μέση.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/back-pain/best-home-remedies-for-back-pain-advice-from-a-physical-therapist

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση