,

Διαζύγιο: Πώς μπορεί να διαχειριστεί κανείς το πρώτο διάστημα μετά το οριστικό τέλος

Οι πρώτες ημέρες μετά την απόφαση για διαζύγιο μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολες και συγκλονιστικές.

Πώς να ξεπεράσουμε το σοκ που ακολουθεί μετά την απόφαση για διαζύγιο

Η Φράνσις και ο Τόνι είχαν συνεργαστεί μαζί μου για αρκετά χρόνια καθώς προσπαθούσαν να κρατήσουν το γάμο τους ενωμένο. Δυστυχώς, παρόλο που και οι δύο ήθελαν να σώσουν το γάμο τους και είχαν κάνει ειλικρινείς προσπάθειες, οι καυγάδες, τα παράπονα και οι εντάσεις συνεχίζονταν. Τελικά, η Φράνσις ήρθε σε μια συνεδρία με τον Τόνι και είπε: «Δεν μπορώ να το κάνω άλλο αυτό. Νομίζω ότι θέλω έναν δοκιμαστικό χωρισμό». Τότε βγήκε τρέχοντας από το δωμάτιο, στο διπλανό μπάνιο, όπου την ακούγαμε να κλαίει με λυγμούς. Ο Τόνι καθόταν αποσβολωμένος στον καναπέ.

Αν και δεν το κατάλαβα μέχρι αργότερα, η Φράνσις περίμενε μια συνεδρία θεραπείας για να πει στον Τόνι την απόφασή της επειδή είχε πανικοβληθεί. Μου είπε ότι ήθελε να είμαι εκεί για να στηρίξω και να συγκρατήσω τον Τόνι γιατί ήταν σίγουρη ότι θα ήταν έξαλλος. Για μήνες πάλευε με την απόφαση να χωρίσει, επειδή το διαζύγιο ήταν αντίθετο προς τις βαθιά ριζωμένες οικογενειακές της αξίες. Τελικά αισθάνθηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή γιατί πίστευε ότι το άγχος του γάμου της προκαλούσε σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονταν με το άγχος.

Advertisment

Ο Τόνι εξερράγη όταν η Φράνσις επέστρεψε από το μπάνιο, οπότε μπήκα γρήγορα στη μέση και ζήτησα από τη Φράνσις να φύγει από το δωμάτιο. Της είπα ότι θα την επισκεπτόμουν αργότερα το βράδυ, αλλά ότι έπρεπε να πάει σπίτι, να ηρεμήσει και να πάρει τα παιδιά από το σχολείο. Ήξερα ότι ήταν ταραγμένη, αλλά ανησυχούσα περισσότερο για τον Τόνι.

Με τα χρόνια είχα δει την ανθεκτικότητα της Φράνσις και ήξερα ότι είχε ένα καλό σύστημα υποστήριξης από φίλους και οικογένεια. Ο Τόνι, ωστόσο, ήταν πιο απομονωμένος και είχε λίγους φίλους. Είχε επικεντρωθεί στην καριέρα του και ήταν ο κύριος βιοπαλαιστής. Ήταν επίσης επιρρεπής σε ακραίες εναλλαγές της διάθεσής του και το ξέσπασμά του με ανησυχούσε. Ήθελα να βεβαιωθώ ότι ήταν ασφαλής, καθώς είχε κάνει δηλώσεις αυτοκτονίας στο παρελθόν.

Η απόφαση ή η ανακοίνωση του χωρισμού ή του διαζυγίου πυροδοτεί ένα τσουνάμι διαστάσεων κρίσης, ιδίως τις πρώτες ημέρες. Είτε εσείς πήρατε την απόφαση είτε ο σύζυγός σας, μπορεί να νιώθετε ότι έχει φύγει η γη κάτω από τα πόδια σας. Για πολλούς ανθρώπους, πρόκειται για ένα τραύμα που αλλάζει τη ζωή τους. Θεραπευόμενοι μου έχουν πει ότι αισθάνονται σαν να ζουν ξαφνικά σε ένα εναλλακτικό σύμπαν.

Advertisment

Πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση κατά τις πρώτες ημέρες

1. Ένα βήμα τη φορά. Η Φράνσις χρησιμοποιούσε διαλογισμό για να ηρεμεί καθημερινά, και παρόλο που ένιωθε σωματική ναυτία, υπενθύμιζε στον εαυτό της ξανά και ξανά ότι «θα ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που έρχονται και θα τα καταφέρει να φτάσει στην άλλη πλευρά». Όταν ο Τόνι ήρθε να με δει, συζητήσαμε για ασκήσεις αναπνοής που θα τον βοηθούσαν να παραμείνει στο παρόν. «Μόνο τρεις βαθιές αναπνοές», τον παρότρυνα. Οι βαθιές αναπνοές τον βοήθησαν να ανακτήσει τον έλεγχο του άγχους του.

2. Επικεντρωνόμαστε στο να βγάζουμε εις πέρας τις καθημερινές μας εργασίες. Η Φράνσις εργάστηκε για να διατηρήσει τις καθημερινές της ρουτίνες ίδιες. Μερικές φορές έμπαινε στον πειρασμό να ξαναπέσει για ύπνο αφού είχε αφήσει τα παιδιά στο σχολείο. Αντ’ αυτού, έβγαζε τον σκύλο για μια μεγάλη βόλτα. Ο Τόνι διαπίστωσε ότι όταν επικεντρωνόταν στην εργασία του, μπορούσε να παραμερίσει το θυμό και το φόβο του, τουλάχιστον προς το παρόν.

3. Επικεντρωνόμαστε στη φροντίδα της υπόλοιπης οικογένειας. Κατακλυζόμενοι από συναισθήματα, κάποιοι άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους και άλλοι τρώνε για να αυτοκατασταλούν. Η Φράνσις αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρα την επόμενη μέρα, παρόλο που είχε να καπνίσει πάνω από 20 χρόνια. Συνειδητοποίησε ότι έβλαπτε τον εαυτό της και πιθανότατα ένιωθε ενοχές. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το κάπνισμα δεν θα ήταν ο τρόπος για να ηρεμήσει τον εαυτό της, οπότε πέταξε το πακέτο στα σκουπίδια. Ο Τόνι συμφώνησε να αποφύγει τα fast-food που έτρωγε συνήθως την ώρα του μεσημεριανού του γεύματος.

4. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σκεφτούμε καθαρά. Ο νους σας μπορεί να τρέχει επειδή πιθανώς είστε αγχωμένοι ή τρομοκρατημένοι. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε άρρωστοι από ενοχές, φόβο, θυμό ή ντροπή. Χρειάζεται να αναπνεύσετε και να ηρεμήσετε τις αγωνιώδεις σκέψεις και τις άγριες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Ο Τόνι άρχισε να κάνει σκέψεις αυτοκτονίας, αλλά επειδή έμενε με φίλους τις πρώτες μέρες, μπόρεσε να μιλήσει στους φίλους του και να πάρει τη στήριξη που χρειαζόταν. Όταν συναντηθήκαμε μαζί του, μιλήσαμε για το πόσο θα έβλαπτε τα παιδιά αν ακολουθούσε αυτές τις σκέψεις. Όταν του υπενθύμισα ότι η αυτοκτονία του θα αύξανε τις πιθανότητες τα παιδιά του να σκεφτούν την αυτοκτονία σε δύσκολες στιγμές, μπόρεσε να συμφωνήσει σε ένα συμβόλαιο ασφαλείας.

5. Όχι μεγάλες αποφάσεις σε μια κρίση! Μείνετε στην παρούσα στιγμή, και καθώς θα αρχίσετε να ηρεμείτε τα συναισθήματά σας, θα είστε σε θέση να πάρετε λογικές αποφάσεις. Ο Τόνι σκεφτόταν τρόπους για να «εκδικηθεί τον Φράνσις», μου είπε αργότερα. «Σκέφτηκα να αγοράσω μια μοτοσικλέτα ή να μεταφέρω χρήματα σε έναν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό». Ευτυχώς, οι φίλοι του τον συμβούλεψαν να αποφύγει προς το παρόν τις μεγάλες αποφάσεις.

6. Ακούμε τις συμβουλές των φίλων και της οικογένειας με επιφύλαξη. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς θα αντιδράσουν έντονα όταν μάθουν ότι χωρίζετε. Αποκαλούμε τους ανθρώπους που σας δίνουν καλοπροαίρετες συμβουλές «χορό σε αρχαία τραγωδία». Δυστυχώς, η συμβουλή να «το παλέψετε» ή να «βρείτε δικηγόρο» συχνά θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ζητήστε τους να στηρίξουν την οικογένειά σας καθώς χαράζετε μια πορεία προς «μια οικογένεια κάτω από δύο στέγες».

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/better-divorce/202203/how-survive-the-shock-the-decision-divorce

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση