,

3 ερωτήσεις που μας βοηθούν να «υφάνουμε» μια θετική ιστορία ζωής

Η κατανόηση της προσωπικής ιστορίας ενός ατόμου μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα στις αναποδιές.

3 ερωτήσεις που μας βοηθούν να υφάνουμε μια θετική ιστορία ζωής

Η ζωή έχει πολλές ανατροπές. Μερικές φορές δεν βρίσκουμε το χρόνο να σκεφτούμε θετικά το πώς καταλήξαμε εκεί που είμαστε και τι έχουμε καταφέρει.

Δοκιμάστε να απαντήσετε σε αυτές τις τρεις διασκεδαστικές, αλλά βαθιές ερωτήσεις για να κατανοήσετε καλύτερα την προσωπική σας ιστορία. Η κατανόηση της προσωπικής μας ιστορίας μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητά μας στις αναποδιές. Θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, αντί να αναστατωνόμαστε τόσο πολύ από τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα.

Advertisment

1. Ποια φαινομενικά ασήμαντη συμπεριφορά αποδείχτηκε ότι ήταν πρόβλεψη;

Όταν ήμουν στα 20 μου, περνούσα τα καλοκαίρια στη Νέα Υόρκη. Ως νέος με μικρό προϋπολογισμό, υπενοικίαζα ένα διαμέρισμα από κάποιον που θα έφευγε για το καλοκαίρι. Γέμιζα σχεδόν αποκλειστικά τις μέρες και τα βράδια μου με ελεύθερες δραστηριότητες. Μία από τις αγαπημένες μου ήταν να πηγαίνω σε διάφορα βιβλιοπωλεία της πόλης για να παρακολουθήσω εκδηλώσεις συγγραφέων όπου μιλούσαν για τα βιβλία τους και απαντούσαν σε ερωτήσεις. Ήταν ευκαιρίες για τους ανθρώπους να δουν αυτά τα μυθικά πλάσματα-συγγραφείς από κοντά. Μέχρι τότε δεν γνώριζα κανέναν που να είχε γράψει ένα βιβλίο ή να ζούσε ως συγγραφέας.

Εκείνη την εποχή, δεν είχα καμία απολύτως συγγραφική φιλοδοξία. Πίστευα ότι θα γινόμουν θεραπευτής και μόνο αυτό. Πλέον όμως σήμερα η δουλειά μου είναι να γράφω βιβλία. Αυτή η συμπεριφορά του να γυρίζω όλη την πόλη για να ακούω συγγραφείς (από όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των μυθοπλασίας και των μη μυθοπλασίας) ήταν σημάδι ενός ενδιαφέροντος για τη ζωή των συγγραφέων που δεν ήξερα ότι είχα. Η συμπεριφορά μου αποκάλυπτε ένα ενδιαφέρον που δεν είχα ακόμη καταλάβει για τον εαυτό μου.

Ποιο είναι ένα παρόμοιο παράδειγμα για εσάς; Τι αποδείχθηκε για εσάς προάγγελος, με θετικό τρόπο που δεν περιμένατε; Τι αποκάλυψαν οι προηγούμενες συμπεριφορές σας για τη μετέπειτα ταυτότητα ή πορεία σας, που δεν προβλέψατε τότε;

Advertisment

2. Ποια είναι μια δεξιότητα που σας φάνηκε πολύ αγχωτική και δύσκολη όταν την μαθαίνατε, αλλά τώρα είναι πλέον για εσάς ρουτίνα;

Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων προκαλεί συναισθήματα όπως σύγχυση, άγχος, αυτοαμφισβήτηση και υπερφόρτωση. Μόλις μάθουμε τη δεξιότητα, μπορούμε να ξεχάσουμε πώς ήταν. Ξεχνάμε ότι μια δεξιότητα που είναι εύκολη τώρα δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν αναλογίζεστε τα συναισθήματα και την εσωτερική πάλη που συνεπάγεται η εκμάθηση μιας δεξιότητας την οποία έχετε πλέον κατακτήσει, μπορεί να σας δώσει την αυτοπεποίθηση να την αντιμετωπίσετε ξανά και να επιχειρήσετε νέες δεξιότητες πιο συχνά.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Η κατοχή ενός μεγαλύτερου καλαθιού ποικίλων δεξιοτήτων θα σας βοηθήσει να είστε πιο αποτελεσματικοί, ευέλικτοι και ανθεκτικοί. Οι νέες εμπειρίες (όπως η εκμάθηση μιας άγνωστης δεξιότητας) τείνουν να προκαλούν έντονα αρνητικά και έντονα θετικά συναισθήματα. Θα νιώσετε πιο ζωντανοί, και το να έχετε ποικίλες συναισθηματικές εμπειρίες (ένα ευρύ φάσμα όλων των ειδών των διαφορετικών συναισθημάτων) συνδέεται επίσης τόσο με την ανθεκτικότητα όσο και με τη δημιουργικότητα.

3. Πότε μεγάλες επιτυχίες προήλθαν από εκπληκτικά μικρή προσπάθεια;

Όταν σκεφτόμαστε τα επιτεύγματά μας, συχνά σκεφτόμαστε εκείνα που ήταν μεγάλος κόπος. Για παράδειγμα, ξόδεψα οκτώ χρόνια στο πανεπιστήμιο για να πάρω το διδακτορικό μου. Αλλά, μερικές φορές οι επιτυχίες μας περιλαμβάνουν πολύ περισσότερη τύχη και μικρότερη προσπάθεια. Οι επιτυχίες συχνά προέρχονται από την ανάληψη μικρών διαπροσωπικών κινδύνων, όπως:

– Να ζητήσουμε από κάποιον να βγούμε ραντεβού

– Να ρωτήσουμε έναν συνάδελφο που δεν γνωρίζουμε καλά αν θα ήθελε να κάνει κάποιο project μαζί μας

– Να κάνουμε ένα τηλεφώνημα για ερωτήσεις όταν είμαστε αρχάριοι.

Ποια είναι μια αναπάντεχη επιτυχία που έχετε βιώσει και δεν προήλθε από μακροχρόνιο μόχθο; Γιατί είναι σημαντικό; Ο αναστοχασμός των απαντήσεών σας σε αυτό το ερώτημα θα σας παρακινήσει να αυξήσετε τις συμπεριφορές που έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε τυχερές ή ευτυχείς εμπειρίες. Η ενασχόληση με περισσότερες καινοτομίες, η περιέργεια και τα μικρά συναισθηματικά ρίσκα (όπως το ρίσκο να νιώσετε προσωρινά αμήχανα ή πληγωμένοι) μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες νίκες και εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή σας. Υπάρχουν μόνο τόσες πολλές μακρές διαδρομές που μπορούμε να αναλάβουμε σε μια ζωή, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαδρομή προς την υπερμεγέθη επιτυχία.

Γιατί να δοκιμάσουμε αυτή την άσκηση

Όταν σκεφτόμαστε τη ζωή μας, είναι εύκολο να κολλήσουμε στις τύψεις, στο άγχος ή σε άλλες αρνητικές εμπειρίες. Για την επιτυχία, την ανθεκτικότητα και τη διάθεσή μας, είναι σημαντικό να μάθουμε τη δεξιότητα του θετικού αυτο-αναστοχασμού και να κατανοήσουμε τη στριφογυριστή, γεμάτη στροφές ιστορία της ζωής και της ανάπτυξής μας.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/in-practice/202204/get-know-your-story-better-these-3-questions

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση