,

Ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού: Τα 5 κυριότερα οφέλη τους

Όταν γυμναζόμαστε, δίνουμε μεγαλύτερη βάση στους κοιλιακούς, στους γλουτούς και στα χέρια, αλλά αγνοούμε πόσο σημαντικό είναι να ενδυναμώσουμε τον κορμό μας.

5 οφέλη που προσφέρουν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού

Όταν γυμναζόμαστε, δίνουμε μεγαλύτερη βάση στους κοιλιακούς, στους γλουτούς και στα χέρια, αλλά αγνοούμε πόσο σημαντικό είναι να ενδυναμώσουμε τον κορμό μας. Σχεδόν όλο το σώμα μας είναι συνδεδεμένο με κάποιο τρόπο με τον κορμό μας.

Τα καλά νέα είναι ότι η ενδυνάμωση του κορμού μπορεί να επιτευχθεί με το σωστό τρόπο. Σχετίζεται με τη σύνδεση των βαθύτερων επιπέδων του κορμού μας και την εστίαση στην εκτέλεση των κινήσεων με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Advertisment

Η χρήση ελέγχου και ενός μικρότερου εύρους κίνησης μπορεί να δημιουργήσει χώρο, σταθερότητα και δύναμη σε όλο το σώμα, προλαμβάνοντας ενάντια σε πιθανούς τραυματισμούς και ενισχύοντας την αποτελεσματική αναπνοή.

5 οφέλη που προσφέρουν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού

1. Μεγαλύτερη επίγνωση του σώματος

Όταν ενδυναμώνουμε τον κορμό μας, αρχίζουμε να δημιουργούμε χώρο σε όλο μας το σώμα, να βελτιώνουμε τη στάση του και να αποκτούμε επίγνωση όλων των κινήσεών του. Όσο περισσότερο αποκτούμε επίγνωση του πώς καθόμαστε, στεκόμαστε όρθιοι και κινούμαστε, τόσο περισσότερη δύναμη έχουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

2. Λιγότερο πόνο

Αν έχετε ποτέ νιώσει πόνο στη μέση, στο ισχίο, στα γόνατα, θα γνωρίζετε ότι πολλές φορές η πηγή του πόνου συνδέεται με τον αδύναμο κορμό. Οι κοιλιακοί δεν προσφέρουν προστασία από τέτοιο πόνο. Όταν κάνετε ασκήσεις κορμού, να έχετε υπόψη ότι στον κορμό περιλαμβάνονται τα πάντα από τη βάση της λεκάνης μέχρι το ανώτερο σημείο της σπονδυλικής στήλης. Δημιουργώντας έναν δυνατό κορμό, δίνοντάς του σταθερότητα και χώρο επιτρέπουμε σε περισσότερη ενέργεια να ρέει ελεύθερα. Μάλιστα, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού βοηθούν στην ταχεία ανάρρωσης από πιθανό μελλοντικό χειρουργείο.

Advertisment

3. Βελτιωμένη λειτουργία του πυελικού εδάφους

Ένα σωστά ενδυναμωμένο πυελικό έδαφος παρέχει εξαιρετικά οφέλη στην υγεία – και για γυναίκες και για άντρες. Για τις γυναίκες, η ενδυνάμωσή του μπορεί να περιορίσει την ακράτεια και άλλες παρόμοιες λειτουργίες. Για τους άνδρες, ένα ισχυρό πυελικό έδαφος μειώνει κατά πολύ τον αυχενικό πόνο και τον πόνο της μέσης, βελτιώνει τη στάση του σώματος και αυξάνει την ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του σεξ.

4. Πρόληψη από τραυματισμούς

Η ενσωμάτωση ασφαλών και αποτελεσματικών ασκήσεων κορμού στην καθημερινότητά μας μπορεί να ωφελήσει ολόκληρο το σώμα. Πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν λόγω αδυναμίας, αστάθειας και πίεσης ανάμεσα στα οστά. Η ενδυνάμωση όμως δημιουργεί καλύτερη ισορροπία και μπορούμε να μειώσουμε, ακόμα και να εξαλείψουμε τον πόνο στα γόνατα.

5. Αποτελεσματικότερη αναπνοή

Η αποτελεσματική αναπνοή είναι που συχνά παραβλέπεται. Όταν αναπνέουμε βαθύτερη και με πρόθεση, μας επιτρέπουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ακόμα βαθύτερα επίπεδα των μυών του κορμού μας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του πυελικού εδάφους.

1. Για να ξεκινήσετε, εισπνεύστε βαθιά στον κορμό και στη λεκάνη για να προετοιμαστείτε για την κίνησή σας.

2. Εκπνεύστε, συνδεθείτε ελαφρώς μέσω της βάσης του πυελικού εδάφους μέχρι τον κορμό, ύστερα αρχίστε την άσκηση ενδυνάμωσης του κορμού.

3. Εισπνεύστε, διατηρήστε μια ελαφριά σύνδεση μέσω των κοιλιακών τοιχωμάτων ενώ εκπνέετε από τα πλευρά και το πίσω μέρος του θώρακα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση