,

Για τους επιζώντες κακοποίησης, η έξοδος από τη σχέση μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την παραμονή

Η κακοποίηση μετά τον χωρισμό αφήνει τα θύματα ανίσχυρα, ακόμη και μετά την αποχώρησή τους.

Για τους επιζώντες κακοποίησης, η έξοδος από τη σχέση μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την παραμονή

Ο Chris εγκατέλειψε τη σύντροφό του το περασμένο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι οι δυο τους θα ακολουθούσαν χωριστούς δρόμους και θα προχωρούσαν. Η σύντροφός του δεν είχε καμία πρόθεση να τον αφήσει να το κάνει αυτό, παρενοχλώντας και καταδιώκοντάς τον για πάνω από ένα χρόνο, προτού ο Chris υποβάλει τελικά αίτηση για εντολή προστασίας από την κακοποίηση. Η εντολή χορηγήθηκε για 12 μήνες, αφήνοντας στον Chris κάποιο περιθώριο να αναπνεύσει, ακόμη και αν γνώριζε λογικά ότι κανένα κομμάτι χαρτί δεν μπορεί να σταματήσει κάποιον που θέλει εκδίκηση.

Ένα χρόνο αργότερα, η εντολή προστασίας έληξε και η παρενόχληση άρχισε ξανά. Τα δικαστήρια αρνήθηκαν να ακούσουν τα αιτήματά του, καθώς μόνο η σωματική κακοποίηση είχε προτεραιότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε η πρώην του ήταν όλες νόμιμες στα μάτια των δικαστηρίων: υπέβαλε καταγγελίες στις υπηρεσίες παιδικής προστασίας, έβαζε φίλους και συγγενείς να τον παρενοχλούν δημόσια, δημοσίευε για εκείνον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διέδιδε ψέματα για να τον απομονώσει και να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Ένιωθε απελπισμένος και δεν είχε πού να στραφεί.

Advertisment

Για τους επιζώντες βίας μεταξύ συντρόφων, η έξοδος από τη σχέση μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την παραμονή. Η κακοποίηση μετά τον χωρισμό ή η κακοποίηση ως αντίποινα για να τιμωρηθεί και να εκδικηθεί το θύμα επειδή έφυγε, είναι μερικές φορές χειρότερη από τις εμπειρίες που υπέστησαν όσο η σχέση ήταν ακόμα ζωντανή.

Όταν μια κακοποιητική σχέση τελειώνει, η ανάγκη του θύτη για εξουσία και έλεγχο δεν εξαφανίζεται. Απλώς μεταβαίνει σε μια νέα μορφή κακοποίησης που ονομάζεται κακοποίηση μετά το χωρισμό. Το να περνάμε έναν χωρισμό είναι αρκετά στρεσογόνο χωρίς το πρόσθετο στοιχείο του να πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι σε έναν πρώην που είναι θυμωμένος και θέλει εκδίκηση. Δυστυχώς, οι δράστες έχουν πολλά εργαλεία στη διάθεσή τους, όπως η υποβολή ψευδών αναφορών στην αστυνομία και την παιδική προστασία, η διάδοση ψευδών πληροφοριών για να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν και η χρήση του δικαστικού συστήματος για να παρενοχλήσουν μέσω επιπόλαιων δικαστικών τακτικών.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βγείτε από αυτό το χάος όταν σας συμβαίνει. Και αν βρίσκεστε στη μέση μιας προσπάθειας κατασυκοφάντησης, μπορεί να νιώθετε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Η εμπειρία μιας επιχείρησης συκοφάντησης ξεπερνά κατά πολύ το να διαδίδονται απλώς μερικές φήμες για εσάς, όπως στην αυλή του γυμνασίου.

Advertisment

Ένας θύτης στοχεύει ολόκληρο τον κοινωνικό κύκλο και το δίκτυο υποστήριξης του θύματος – διεισδύει σε ολόκληρη τη ζωή του. Το δικαστικό σύστημα και οι αρχές γίνονται το νέο όπλο της κακοποίησης, κάνοντας το θύμα να αισθάνεται αβοήθητο και μόνο του. Μερικές φορές, οι ίδιοι οι άνθρωποι στους οποίους θα απευθύνονταν για βοήθεια γίνονται το τελευταίο εργαλείο του θύτη: οι αρχές και ο κοινωνικός κύκλος του θύματος.

Μετά από έναν χωρισμό, τα δικαστήρια είναι συχνά το μόνο εργαλείο που απομένει στους θύτες που προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της ζωής των θυμάτων τους. Η διαδικασία κοστίζει χρήματα και χρόνο και μπορεί να τραυματίσει περαιτέρω τα θύματα βίας μεταξύ συντρόφων, ακόμη και όταν έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν τη σχέση.

5 πράγματα που μπορούν να κάνουν οι επιζώντες

1. Παρατηρούμε τα αδύναμα σημεία μας

Κατά τη διάρκεια της κακοποίησης μετά το χωρισμό, ο θύτης θα χρησιμοποιήσει εναντίον σας όλα όσα μπορεί. Την ψυχικά άρρωστη θεία σας; Μπορεί να διαδώσουν φήμες ότι «πρέπει να είναι οικογενειακό». Το ποτήρι κρασί που πίνετε κάθε βράδυ με το δείπνο; Μπορεί να διαδώσουν φήμες ότι είστε αλκοολική. Μερικές φορές, αυτές οι ιστορίες είναι κατασκευές και υπερβολές μερών της αλήθειας και άλλες φορές είναι ξεκάθαρα ψέματα. Σημειώστε τις και δουλέψτε πάνω σ’ αυτές στη θεραπεία ή με έναν έμπιστο φίλο. Εξασκηθείτε στην απευαισθητοποίηση του εαυτού σας απέναντι στις συκοφαντίες για να μειώσετε τις πιθανότητες να αντιδράσετε όπως ο θύτης – γιατί αυτό είναι που θέλει.

2. Είμαστε έτοιμοι για όλα

Κάποιος ικανός για κακοποίηση μετά τον χωρισμό, συνήθως κάποιος με αληθινά ναρκισσιστικές τάσεις – αν όχι μια διαταραχή προσωπικότητας- δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να σας δει να πέφτετε. Να περιμένετε να ακούσετε φρικτά πράγματα για εσάς, την οικογένειά σας και το ιστορικό σας. Να περιμένετε ότι θα σας συκοφαντήσει στο διαδίκτυο, στους κοινωνικούς κύκλους και σε όποιον σας ακούσει. Κανένα άτομο δεν είναι εκτός ορίων, και αυτό μπορεί να γίνει ταπεινωτικό.

Προσπαθήστε να θυμάστε ότι αυτό λέει περισσότερα γι’ αυτούς παρά για εσάς, όσο κι αν σας φαίνεται αδύνατο να το πιστέψετε αυτό. Κατανοήστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μιλήσουν εναντίον τους, καθώς δεν θέλουν να εμπλακούν. Προσπαθήστε να μην το παίρνετε αυτό προσωπικά. Δεν γνωρίζουν ότι αυτό είναι χειρότερο από το συνηθισμένο κοινωνικό κουτσομπολιό της γειτονιάς. Κι εκείνοι που το γνωρίζουν μπορεί να μην θέλουν να γίνουν ο νέος στόχος.

3. Επικεντρωνόμαστε σε εμάς

Αυτό είναι σημαντικό. Βρείτε οτιδήποτε θα σας επιτρέψει να εκφράσετε τα συναισθήματα και να φέρετε μια αίσθηση γαλήνης. Κάποιοι άνθρωποι ασχολούνται με το kickboxing, άλλοι δοκιμάζουν τις πολεμικές τέχνες και πολλοί βρίσκουν την αποφόρτιση που επιθυμούν στην τέχνη. Βρείτε κάτι που θα σας επιτρέψει να επεξεργαστείτε την αρνητική ενέργεια που συσσωρεύεται.

4. Τους αφήνουμε να γίνουν η δική τους καταστροφή

Πολλές μορφές πολεμικών τεχνών σας εκπαιδεύουν να χρησιμοποιείτε την ενέργεια του αντιπάλου σας εναντίον του – κάντε αυτό. Τελικά, τα ψέματα θα τους προλάβουν. Μερικές φορές χρειάζονται μήνες, μερικές φορές, δυστυχώς, χρειάζονται χρόνια, αλλά οι άνθρωποι τελικά θα δουν τα ψέματά τους. Όσο περισσότερο σας σπιλώνουν, τόσο περισσότερο φαίνονται ανώριμοι και εκδικητικοί και τόσο περισσότερο θα βαριούνται οι άνθρωποι την ιστορία. Εκείνοι που είναι πραγματικά δίπλα σας θα επανέλθουν. Εκείνοι που δεν είναι εκεί, δεν ήταν ποτέ πραγματικά εκεί για εσάς από την αρχή, αν αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να τους στρέψει εναντίον σας. Κατά κάποιο τρόπο, σας έκαναν χάρη.

5. Κρατάμε σημειώσεις και καταγράφουμε τα πάντα

Κρατήστε την ιστορία σας συνεπή και ψύχραιμη και μείνετε στα γεγονότα. Η αλήθεια θα είναι ο οδηγός σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όσο επιμένετε στην αλήθεια σας, τα ψέματά τους θα ξεσκεπαστούν, είτε στο δικαστήριο είτε αλλού.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/invisible-bruises/202205/abuse-survivors-leaving-can-be-harder-staying

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες
Έβαλα τα χέρια μου στις τσέπες... και βρήκα ξεχασμένα γράμματα που κάποτε τα κουβαλούσα σαν φυλαχτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση