, ,

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια μας από τις χρωστικές του καφέ

Οι χρωστικές του καφέ είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που τα δόντια μας κιτρινίζουν και εμφανίζουν σημάδια.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια μας από τις χρωστικές του καφέ

Οι χρωστικές του καφέ είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που τα δόντια μας κιτρινίζουν και εμφανίζουν σημάδια. Αν και δεν εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση του καφέ, η συχνή, καθημερινή χρήση με τον καιρό αρχίζει να αφήνει κίτρινους λεκέδες.

Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται αυτοί οι λεκέδες, είναι πολύ δύσκολο να τους αφαιρέσουμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη.

Advertisment

5 τρόποι να προστατεύσουμε τα δόντια μας από τις χρωστικές του καφέ

1. Προσθέστε γάλα στον καφέ σας

Αν προσθέσουμε γάλα στον καφέ μας, «ανοίγουμε» το χρώμα του ροφήματος και παρέχουμε στα δόντια μας την προστασία από το οξέα του. Το γάλα, αν είναι ζωικό, έχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που προσδένονται στις πολυφαινόλες του καφέ. Αντί να μένουν πάνω στα δόντια μας, οι πολυφαινόλες μεταφέρονται στο στομάχι, όπου μπορούν να διασπαστούν. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δυστυχώς μόνο το ζωικό γάλα λειτουργεί εδώ.

2. Αλλάξτε τον τρόπο που πίνετε

Ο καφές που πίνετε δεν χρωματίζει τα δόντια σας, αν δεν έρθει σε επαφή με αυτά. Προφανώς θεωρείτε πως αν καταπίνετε κατευθείαν τον καφέ, δεν κάνετε ζημιά, αλλά στην πραγματικότητα αν πίνετε από ένα φλιτζάνι ή ένα θερμό, είναι πολύ πιθανό ο καφές να περνά από τα δόντια σας πριν τον καταπιείτε. Γι’ αυτό ένας καλός τρόπος να το αποφύγετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι. Αν οι πολυφαινόλες δεν έρθουν καν σε επαφή με τα δόντια, δεν μπορούν να δημιουργήσουν εκείνο το σκούρο κίτρινο και καφέ λεκέ.

3. Πείτε καφέ με λιγότερη καφεΐνη

Η ποσότητα της ουσίας αυτής καθορίζει και την επίδραση που θα έχει ο καφές στα δόντια σας. Ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι λιγότερο πιθανό να αφήσει σημάδια. Γιατί λειτουργεί όμως; Επειδή το επίπεδο της καφεΐνης σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο των πολυφαινόλων στον καφέ.

Advertisment

4. Χρησιμοποιήστε μια καλύτερη οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε μετά την κατανάλωση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγετε τα σημάδια του καφέ στα δόντια είναι να αφαιρέσετε τα υπολείμματα που μένουν στο στόμα σας πριν έχουν την ευκαιρία να προκαλέσουν πρόβλημα. Και φυσικά αυτό σημαίνει να πλένετε τα δόντια σας αμέσως μετά – ναι, ακόμα και στην εργασία σας.

Ωστόσο, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα και όχι στοματικό διάλυμα, καλύτερα είναι να περιμένετε περίπου 1 ώρα. Η αναμονή χρειάζεται επειδή το οξύ στον καφέ μπορεί να μαλακώσει το σμάλτο στα δόντια σε κάποιες περιπτώσεις. Αν βουρτσίσετε τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση, μπορεί να απομακρύνετε μαζί και ένα μέρος του προστατευτικού σμάλτου.

5. Κάντε επαγγελματική λεύκανση

Η επαγγελματική λεύκανση θα είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική από τις παραπάνω τακτικές. Ωστόσο, οι παραπάνω προτάσεις είναι η πρόληψη που μας βοηθά να αποφύγουμε όσο περισσότερο γίνεται την πιθανότητα να επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρό μας. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι συχνές λευκάνσεις μπορεί να βλάψουν το φυσικό προστατευτικό στρώμα των δοντιών μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση