, ,

Έρευνα: Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες για παιδικό άσθμα

Τα ευεργετικά οφέλη του μητρικού θηλασμού στα παιδιά επιβεβαιώνει μία ακόμη έρευνα.

Έρευνα: Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες για παιδικό άσθμα

Τα ευεργετικά οφέλη του μητρικού θηλασμού στα παιδιά επιβεβαιώνει μία ακόμη έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι και μετά τους 6 μήνες οπότε παύει ο αποκλειστικός θηλασμός, εξακολουθεί να είναι ωφέλιμος για τον παιδικό οργανισμό. Η έρευνα υποστηρίζει μάλιστα ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο πιο ωφέλιμος είναι για το παιδικό άσθμα.

Το βρογχικό άσθμα είναι πολύ συχνό στην παιδική ηλικία, καθώς εκτιμάται ότι 1 στα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας βρίσκονται αντιμέτωπα με τη νόσο ενώ 6,1 εκατ. παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν παρουσιάσει ασθματική κρίση.

Advertisment

Η διατροφή θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού όπως επίσης και στους πνεύμονες.

Το μητρικό γάλα ως πρώτη τροφή του βρέφους, περιέχει μικροχλωρίδα, ολιγοσακχαρίτες, θρεπτικά συστατικά ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν το μικροβίωμα. το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον σχηματισμό διάφορων επιγενετικών παραγόντων που θα οδηγήσουν ή όχι στην εμφάνιση μιας ασθένειας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology, την επιστημονική έκδοση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), συνδέει τη χρονική περίοδο του αποκλειστικού θηλασμού με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης παιδικού άσθματος.

Advertisment

Μάλιστα η σχέση φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογη, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα του θηλασμού τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να παρουσιαστεί άσθμα στην παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας τα μωρά που θήλασαν για 2 έως 4 μήνες είχαν 64% πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, το ίδιο κι εκείνα που θήλασαν για λιγότερο από 2 μήνες.

Όμως τα μωρά που θήλασαν για 5 έως 6 μήνες μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος στο 61%, ενώ εκείνα που θήλασαν για περισσότερο από 6 μήνες (ο θηλασμός μετά τους 6 μήνες παύει να είναι αποκλειστικός) είχαν πιθανότητες 52%.

Ένα επίσης σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι η μεικτή διατροφή, δηλαδή το μητρικό γάλα συνδυασμένο με φόρμουλα, χυμούς και άλλες στερεές τροφές, δεν παρείχε το ίδιο επίπεδο προστασίας απέναντι στο βρεφικό άσθμα, Δηλαδή τα οφέλη του μητρικού θηλασμού αυξάνουν όταν αυτός είναι αποκλειστικός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef επισημαίνουν την ανάγκη αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και για 2 χρόνια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση